Merele în timpul alăptării

Merele în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Datorită proprietăților nutritive, merele sunt unele dintre cele mai benefice alimente pentru mamele care alăptează. Așa cum veți descoperi și din articolul de mai jos, merele pot fi consumate încă din primele zile de alăptare și pot fi servite sub mai multe forme. Desigur, există posibilitatea ca micuțul tău să aibă reacții adverse după ce ai consumat mere, dar aceasta este redusă. Esențial este să respecți următoarea regulă: să nu faci excese și să observi cu mare atenție modul în care reacționează bebelușul tău după ce ai mâncat mere.

Merele verzi sunt ideale in perioada de alaptareCâte mere pot să consum în timpul alăptării?

Ca regulă generală, consumul de mere în timpul alăptării ar trebui să fie ghidat de vârsta de bebelușului:
În prima lună de viață a acestuia, trebuie să fii foarte atentă și în privința formei în care vei consuma merele. De pildă, prima dată îți vei face un piure din mere, vei mânca o linguriță din el și vei observa cum reacționează bebelușul.
• Când bebelușul se apropie de vârsta de 3-4 luni, poți vedea cum reacționează la o cantitate mai mare de mere proaspete (cam o jumătate-cel mult un măr mic pe zi) sau la puțin sos de mere. Dacă pe parcursul unei zile nu apare nimic special, poți să continui să mănânci mere în cantități care să nu depășească 150-200 de grame pe zi.
• Când bebelușul are deja 6-7 luni, poți încerca tot felul de sortimente de mere verzi, întrucât cele roșii sau galbene îi pot provoca unele reacții neplăcute. De exemplu, s-a constatat că merele galbene pot cauza balonări și flatulență în exces.

Merele îi pot fi totuși dăunătoare bebelușului alăptat?

Fructul în sine nu îi poate face rău bebelușului, atâta timp cât nu faci excese.Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că  unele mere roșii  îi pot provoca unele alergii bebelușului, dar numai dacă sunt consumate în exces. De vină ar fi însă pigmentul din coaja acestui tip de mere.
Iată de ce, pentru a te asigura că bebelușul tău nu se va confrunta/se va confrunta foarte puțin cu reacții precum colici, flatulență, erupții cutanate etc., respectă regulile de mai jos:
• Încearcă să consumi, pe cât posibil, mere din țara noastră. Alege soiuri cât mai mici, care nu au însă un aspect impecabil. Tocmai aceste caracteristici îți pot dovedi că nu sunt pline de substanțe chimice și că nu sunt dăunătoare pentru tine și pentru bebeluș. Desigur, le vei spăla foarte bine înainte să le consumi.
• Dacă alegi mere de peste hotare, ai grijă să le îndepărtezi complet coaja înainte să le mănânci, întrucât în aceasta se concentrează cel mai mult eventuale substanțe chimice. În cazul în care ai vrea totuși să le păstrezi coaja, spală-le bine sub un jet puternic de apă și apoi ține-le puțin în apă fiartă.

Merele sunt recomandate in timpul alaptarii
• Dacă te știi mai sensibilă din punct de vedere al sănătății sistemului digestiv sau dacă bebelușul tău este și el mai sensibil din acest punct de vedere, curăță chiar și coaja merelor autohtone, cel puțin până când vezi cum reacționează bebelușul.

Citește și: Ce fructe pot sa mananci cand alaptezi

În ce formă poți să consumi mere în timpul alăptării?

Din fericire, merele pot fi consumate și în această perioadă sub tot felul de forme. Să aflăm câte ceva despre unele dintre cele mai cunoscute.
Sucul de mere
Desigur, este mai bine să mănânci merele ca atare, întructât te vei bucura mai mult de fibre. Dacă alegi totuși sucul, acesta este mai recomandat decât sucul de citrice, de exemplu. Din păcate, și acesta poate îmbogăți conținutul de acid din lapte, mai ales dacă este consumat în cantități mari.
Pentru orice eventualitate, bea foarte puțin suc pentru a vedea cum reacționează bebelușul. Sunt șanse mari ca acesta să nu aibă nicio problemă, dar se poate întâmpla să-i apară alergii cutanate (similare celor provocate de scutec) sau balonări și flatulență.
De asemenea, optează întotdeauna pentru sucul de mere pregătit în casă, fără îndulcitori și conservanți artificiali. Ideal este să bei cantități mici, la temperatura camerei.

Sucul de mere e este permis in timpul alaptarii, dar nu in cantitati mari

Merele coapte
Acestea pot fi consumate fără probleme chiar din primele zile de alăptare. Te vor ajuta nu numai să combați constipația, dar sunt mai sigure întrucât, prin coacere, au fost eliminate eventualele microorganisme dăunătoare. În plus, sunt mai ușor de digerat.
Alege pentru coacere tot sortimente de mere verzi, întrucât se spune că sunt mai bogate în fier. Fii atentă și, cel puțin în primele 6 luni de viață ale bebelușului, nu le servi alături de miere sau brânză. Acestea din urmă pot transforma merele coapte în produse alergene.
În orice caz, respectă „regula de aur”: nu face excese nici în privința merelor coapte. Începe cu o jumătate de măr (nu prea mare) și abia după ce vezi că bebelușul nu are niciun fel de probleme poți să mai crești cantitatea.

Merele uscate
Le poți consuma fără probleme pe timpul alăptării, cu condiția să nu depășești 25 de grame pe zi. De asemenea, le poți combina cu alte fructe uscate ce nu au potențial alergen.
Te vor ajuta în buna funcționare a metabolismului, îți vor da energie, dar nu vă vor fi la fel de utile precum cele proaspete sau coapte.
Nu în ultimul rând, le poți adăuga în compoturi.

Citește și: Alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii

Tu mai știi și alte aspecte legate de consumul de mere în timpul alăptării?

Surse:
www.healthtipsing.com; www.medanswersis.com; www.momjunction.com

Articolul urmator
O mamă susține că i-a căzut mamelonul în timpul alăptării. Ce este vasospasmul de mamelon?
O mamă susține că i-a căzut mamelonul în timpul alăptării. Ce este vasospasmul de mamelon?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"
    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"

    Cunoscută pentru atitudinea ei sinceră și deschisă, Vlăduța Lupău dorește să normalizeze alăptatul în public, susținând că nevoile de hrană ale copilului sunt o...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit
    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit

    Cu toții am ațipit, sau măcar am fost pe punctul să ațipim la școală. Cauzele sunt, de obicei, de la sine înțelese - lipsa de odihnă, sau chiar plictiseala, însă...

    © 2025 Qbebe