Ce înseamnă mameloane ombilicate?
Mameloanele variază de la o femeie la alta, atât ca formă, cât și ca dimensiune. Majoritatea femeilor au sfârcuri care ies în afara areolei, iar acestea sunt denumite mameloane comune. Alte femei au sfârcurile la același nivel cu areola (mameloane plate), iar altele au sfârcuri inversate sau retrase în interiorul areolei. Acestea din urmă sunt cunoscute sub numele de mameloane ombilicate.
Forma unui mameleon diferă în funcție de cantitatea de grăsime din sân, lungimea canalelor de lapte și densitatea țesutului conjunctiv de sub sfârcuri și se poate schimba și în timpul sarcinii. Uneori, sfârcurile plate sau ombilicate ies în timpul sarcinii și în prima săptămână după ce se naște copilul. De asemenea, multe femei își pot stimula sfârcurile pentru a ieși în afara areolei, iar dacă mămicile sunt capabile, atunci și copilul va putea face același lucru.
Ca să verifici dacă mameleoanele ombilicate se pot inversa și ieși în exterior, poți încerca să faci așa-zisul ”test de prindere”. Pentru acest lucru, pune-ți degetul mare și arătătorul pe marginile areolei (la aproximativ 2-3 cm distanță de sfârc) și strânge ușor. Dacă sfârcul tău este cu adevărat plat sau inversat, acesta se va aplatiza sau se va retrage în sân în loc să împingă afară.
Pot alăpta dacă am mameloane ombilicate?
În general, mameloanele ombilicate nu reprezintă o problemă pentru alăptare. Chiar dacă mameleoanele ieșite în afara areolei sunt mai ușor de prins de către bebeluș, dacă atașarea la sân este corectă, nou-născutul poate suge la orice fel de mamelon. Acest lucru este posibil deoarece el suge din sân, și nu din mamelon. Mamelonul reprezintă doar o parte care ajunge în gura sugarului și, atâta timp cât bebelușul se apasă corect pe sânul mamei, acesta va putea să scoată sfârcurile și să sugă bine.
Tehnici pentru alăptarea fără probleme cu mameleoane ombilicate
Totuși, mămicile care au mameloane ombilicate pot avea dificultăți la început, până ce copilul deprinde tehnica corectă a suptului. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor pentru ca procesul de alăptare să decurgă fără probleme, chiar dacă ai mameleoane ombilicate:
- Pune bebelușul la sân cât mai devreme după naștere. Pentru mamele cu sfârcuri inversate sau plate, cel mai bine este ca nou-născutul să fie atașat la sân cât mai repede posibil. În primele zile (când se produce colostru, chiar înainte de intrarea laptelui matern), sânii mamei sunt moi, ceea ce poate facilita atașarea bebelușului. Când sânii se umplu de lapte, devini mai tari și va fi mai greu pentru bebeluș să se atașeze corect.
- Evită biberoanele și suzetelor imediat după naștere. Acestea au o formă foarte diferită față de mamelonul inversat sau plat, iar bebelușul nu va învăța să sugă singur.
- Stimulează-ți manual sfârcurile, folosind metoda de strângere în formă de C sau V. Uneori, dacă sânul este foarte plin, sânul este foarte tare și este posibil ca sfârcul să se aplatizeze. Încearcă să te mulgi puțin cu mâna pentru că astfel sânul se va înmuia și va fi mai ușor pentru bebeluș să se atașeze corect la sân. Metoda de strângere sub forma de ”C” se obține în felul următor: strânge cu o mână sânul, iar cu cealaltă mână prinde cu degetul mare și arătătorul zona de lângă areola (dar nu pe ea), astfel încât să se formeze cu degetele litera ”C”. Strânge ușor, apoi eliberează presiunea. Repetă într-un ritm regulat, fără să-ți alunece degetele pe piele și suficient de mult pentru a înmuia sânul. Metoda de strângere în formă de ”V” este atunci când folosești arătătorul și degetul mijlociu pentru a crea o formă asemănătoare foarfecelor în jurul areolei și sfârcului. Degetul mare și arătătorul ar trebui să fie deasupra sânului și degetele rămase sunt plasate sub sân. Apasă ușor în jos spre piept pentru a ajuta la „stoarcerea” sfârcului și areo
- Folosește o pompă de muls. Dacă alte metode de stimulare a sfârcurilor nu funcționează, poți utiliza aspirația de la o pompă de sân pentru a ajuta la extragerea unui mamelon ombilicat sau plat. Există diferite tipuri de pompe de sân disponibile, inclusiv pompe de sân manuale și electrice.
- Folosește mameloane artificiale din silicon. Există în comerț mameleoane flexibile din silicon, cu găuri în capăt care se potrivesc peste sfârc în timpul hrănirii. În trecut, aceste mameleoane artificiale au creat mai multe probleme mamelor deoarece erau confecționate din cauciuc gros și au provocat o scădere semnificativă a producției de lapte. În prezent, ele sunt realizate dintr-un strat foarte subțire de silicon, ceea ce înseamnă că areola este mai stimulată, iar reducerea volumului de lapte este minimizată. Totuși, mameleoanele din silicon trebuie folosite numai sub îndrumarea unui specialist în alăpare, deoarece acestea pot cauza probleme dacă nu sunt utilizate corect.
Surse: breastfeeding.asn.au, healthline.com, breastfeedingbasics.com, verywellfamily.com
Surse foto: iStock