Este permisă ciocolata în timpul alăptării?
Da, putem consuma ciocolată în perioada de alăptare, atâta timp cât observăm că aceasta nu îi dăunează bebelușului. Iată ce componente din ciocolată i-ar putea cauza probleme micuțului nostru:
Cafeina
Chiar dacă nu ne dăm seama, aceasta este prezentă în ciocolată, în cantități mai mari sau mai mici. De exemplu, o ciocolată neagră are mai multă cafeină decât una obișnuită cu lapte. În schimb, ciocolata albă nu are aproape deloc cafeină, ceea ce o face mai recomandabilă pentru perioada alăptării.
Întrucât sistemul digestiv și cel nervos nu sunt complet dezvoltate la bebeluș, cafeina din ciocolată îi poate provoca fie tulburări digestive (precum balonări sau chiar diaree), fie îi poate crea bebelușului o stare de iritabilitate, tradusă mai ales prin incapacitatea de a adormi.
Cu toate acestea, trebuie să știm faptul că aproximativ 1% din cantitatea de cafeină consumată de mamă ajunge prin sânge în laptele matern. De asemenea, experții spun că nivelul maxim al concentrației de cafeină ce ajunge în lapte se manifestă timp de o oră de la consumare. Așa că, dacă ai grijă să nu faci exces de ciocolată și nu-ți alăptezi bebelușul imediat după ce ai mâncat ciocolată, te poți bucura de ea inclusiv în timpul alăptării.
Teobromina
Nu se regăsește numai în ciocolata propriu-zisă, ci și în pudra de cacao, în bomboane și în alte alimente ce conțin cacao.
Fiind un stimulent, la fel ca și cafeina, în perioada alăptării trebuie să ne ferim, pe cât posibil, de cantități mari de produse ce o au în componență. Așa cum s-a menționat anterior, putem alege, de pildă, să ne delectăm cu ciocolată albă, ce conține mult mai puțină teobromină decât cea obișnuită.
Esențial este să nu depășim cantitatea maximă de 750 de mg de cafeină/de teobromină pe zi, întrucât, în caz contrar, bebelușul va avea diverse probleme de sănătate.
Reacții adverse pe care le poate avea bebelușul alăptat în urma consumului de ciocolată de către mamă
Pentru a decide dacă trebuie să întrerupi definitiv consumul de ciocolată în alăptare, vezi care dintre următoarele simptome sunt prezente la copilul tău:
• vărsături
• refuzul de a mai fi alăptat
• diaree
• iritații pe piele
• stare de agitație, de hiperactivitate
• insomnie
Dacă bebelușul prezintă oricare dintre aceste simptome, este necesar să consulți un medic pediatru. Acesta îți va spune dacă va trebui să renunți complet la a consuma ciocolată în perioada în care alăptezi și îi va prescrie bebelușului un tratament adecvat.
Citește și: Alimentele permise si alimentele interzise in timpul alaptarii
Pot să consum, în timp ce alăptez, produse ce au în componență ciocolată?
Este o întrebare frecventă în rândul mamelor care alăptează. Răspunsul depinde însă de următorii factori:
• Dacă optezi pentru produse precum prăjituri cu ciocolată, înghețată cu ciocolată, cereale cu ciocolată etc. trebuie să le consumi, cel puțin într-o primă fază, în cantități foarte mici și să observi dacă bebelușul nu are vreo reacție neobișnuită. În cazul în care nu sesizezi nimic neobișnuit, poți să consumi produsele respective.
• Ține cont de faptul că mare parte dintre produsele cu ciocolată pentru care ai opta pot conține lapte de vacă și ouă. Este foarte posibil ca bebelușul tău să fie alergic la acestea, iar dacă tu vei consuma produse ce le au în compoziție, micuțul poate avea probleme de sănătate.
Citește și: Poți mânca ciocolată în timpul sarcinii? Uite care sunt regulile
Voi mai știți și alte aspecte legate de consumul de ciocolată în timpul alăptării?
Surse:
www.breastfeeding-problems.com; www.lllc.ca;www.momjunction.com;
www.newhealthadvisor.com