Iata care sunt ceaiurile potrivite pentru perioada alaptarii:
Ceaiul de fenicul
Ceaiul de fenicul a fost folosit pe scara larga de femei de sute de ani, fiind un remediu holistic pentru afectiunile sistemului reproducator feminin. Totodata, ceaiul de fenicul modifica nivelul de estrogen, hormonul feminin implicat in conceptie, sarcina si alaptare.
Dupa sarcina, unele mame beau ceai de fenicul pentru a creste productia de lapte. Sunt cunoscute proprietatile acestui ceai de a imbogati reflexul de ejectie al laptelui matern, precum si efectele lui in cazul unui stomac balonat. Feniculul este un anti-inflamator si un antispasmic natural, avand capacitatea de a absorbi gazele intestinale.Ceaiul de urzica
Ceaiul de urzica sporeste secretia de lapte si poate preveni anemia, deoarece urzicile contin o cantitate ridicata de fier. Ceaiul de urzica poate fi folosit imediat dupa nastere si mult timp dupa aceea. Totodata, urzica poate fi folosita in combinatie cu alte plante precum alfalfa, fenicululul sau ciumareaua pentru a creste productia de lapte. Pe langa efectele galagtogoge (stimularea productiei de lapte), urzica si ceaiul de urzica are proprietati diuretice, astringent, decongestive, tonice si expectorante, prevenind afectiunile inimii, diabetul si anemia dar si aparitia infectiilor urinare.
Ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel poate fi consumat de mamicile care alapteaza pentru a ajuta copilul sa aiba un somn mai bun sau pentru a calma durerile de dinti. Ceaiul de musetel este un bun sedativ antispasmatic si stimulent in cistite, in tratamentul enterocolitelor, gastritelor, dismenoreelor, dar si a colicilor si infectiilor renale, precum si in diferite boli ale ficatului.Ceaiul de anason
Anasonul ajuta functiile pancreatice si are un efect antiseptic si carminativ. Totodata, ceaiul de anason are numeroase alte proprietati precum cele vermifuge, emenagoge si diuretice si poate fi folosit in astenie, reumatism, migrene, ameteala si tuse dar si in durerile gastrice si afectiuni ale cailor urinare. Pe langa toate aceste proprietati, ceaiul de anason este si un puternic galactogen. In scop galactogen se bea o infuzie preparata dintr-o lingurita de fructe de anason la 300 de mililitri de apa clocotita, care se lasa la infuzat timp de 15 minute si se bea in trei reprize inaintea meselor principale.Ceaiul de chimen (chimion)
Chimenul, chimionul sau chimanul era folosit inca din vechime de femeile care alaptau (adeseori sub forma de supa de chimen), ca sa aiba lapte mai mult, efect confirmat si de stiinta moderna.
Se recomanda consumul zilnic a 2 cani cu infuzie de chimen, obtinuta cu una-doua lingurite de seminte la 250 de mililitri de apa clocotita, eventual indulcita cu miere. Se pare ca aceasta planta nu ajuta numai la cresterea productiei de lapte ci sporeste si calitatea lui.
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este deosebit de pretuit in bucatariile orientale dar si in cele europene. Substantele active pe care le contine ghimbirul, gingeroli, fenol si uleiuri volative actioneaza impotriva starilor de voma, greturilor si deranjamentelor stomacale si intestinale. Totodata, inlatura durerile de cap, greturile si voma (in special la femeile insarcinate). Dupa nastere, consumarea unei cantitati moderate de ghimbir stimuleaza fluxul de lapte si previne intarcarea.
Nu este insa indicat sa il consumi in perioada postpartum timpurie daca la nastere ai prezentat o pierdere semnificativa de sange.
Ceaiul pentru mamici de la Humana sporeste lactatia si compenseaza nevoile crescute de lichide din timpul alaptarii. Produsul nu contine conservanti, coloranti sau aromatizanti artificiali si este usor de preparat.