Enterocolita la sugari - cauze, simptome si tratament

Enterocolita la sugari - cauze, simptome si tratament

Delia Raluca Moisa

Trebuie sa stii ca bacteriile si parazitii stau mereu la panda spre a-i ataca sanatatea bebelusului tau. Asadar, din clipa in care devii mama, trebuie sa stii ca vei avea mereu de luptat cu un inamicii greu de invins, daca nu intervii rapid si eficient.

Una dintre problemele bebelusului tau poate fi enterocolita ce poate lua forme extreme de grave. Asadar, ingrijeste-ti copilul cu mare atentie si fereste-l de inamicii care par sa il atace mereu. Afla acum totul despre enterocolita la bebelusi, simptomele, cauzele apartiei si tratarea acesteia.

Ce este enterocolita?

Enterocolita reprezinta o infectie inflamatorie a intestinului subtire, respectiv gros, determinata de infectii cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti. Enterocolita se caracterizeaza la bebelusi, de obicei,  prin emisia de scaune frecvente, cu consistenta modificata sau chiar lichide, insotite de greata, varsaturi, colici abdominali la bebelus, febra, anorexie, stagnare ponderala,chiar scadere ponderala si frisoane.

In cazul in care bebelusul tau prezinta aceste simptome, trebuie sa stii ca de obicei se recomanda examenul bacteriologic al scaunelor, care poate pune in evidenta microbul ce a declansat enterocolita bebelusului tau. Tratamentul profilactic consta de fapt in respectarea principiilor de igiena alimentara

Care sunt factorii ce declanseaza enterocolita la sugari?

De obicei, factorii care declanseaza aparitia enterocolitei la bebelusi sunt bacteriile, virusurile, parazitii si ciupercile. De asemenea, afectiunea poate fi determinata de anumite alimente, precum fructele de mare sau mancaruri cu maioneze sau chiar apa sau mainile murdare.

Dar exista si alti factori de risc ce duc la aparitia inflamatiei mucoasei tubului digestiv: boli intestinale (boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil), expunerea la anumite substante toxice, in special prin ingerarea accidentala, abuz de medicamente sau scaderea cantitatii de acid clorhidric din stomac.

Ca mama, trebuie sa stii ca sezonul estival este asociat mereu cu un numar record de imbolnaviri, dar exista agenti infectiosi implicati preponderent in cazurile de enterocoloita si in sezonul rece: virusul norwalk sau rotavirus.

Cauza numarului mare de imbolnaviri de enterocolita la bebelusi este de cele mai multe ori apa din piscina ce poate fi sursa de imbolnavire atat pentru copil, cat si pentru tine intrucat piscina se transforma in sursa de infectii pentru cei mici, care inghit multa apa, iar clorul din apa din psicina nu poate fi in cantitate suficienta spre a omori toti microbii.

Trebuie sa fii foarte atenta la bebelusul tau intrucat simptomele apar brusc si foarte rapid, la cateva ore dupa ingerarea alimentului sau a apei contaminate, si difera de la bebelus la bebelus. Trebuie sa stii ca de obicei, inapetenta - lipsa poftei de mancare- este primul indiciu ca ceva este in neregula cu bebelusul tau.

Care sunt simptomele enterocolitei la sugari?

Simptomele difera de la bebelus la bebelus, insa trebuie sa stii ca simptomele cele mai des intalnite sunt colicii abdominali, varsaturile alimentare, scaunele modificate si numeroase, respectiv febra bebelusului. Acestea sunt cateva simptome ce tradeaza aparitia enterocolitei.

Daca bebelusul tau are febra ce nu poate fi stapanita prin administrarea de antitermice, varsa foarte des, nu poate manca, dar nici nu primeste medicamente pe cale orala, sufera de colici abdominali, atunci este necesara o consultatie de urgenta la medicul specialist.

Enterocolitele severe necesita internarea si daca sunt netratate corespunzator pun viata copilului tau in pericol.

Cum se trateaza enterocolita la sugari?

Daca nu este vorba despre o enterocolita severa, cum ar fi enterocolita dizenteriforma care se manifesta prin scaune cu multe mucozitati, fetive sau cu sange, atunci tratamentul consta in continuarea alimentatiei,dar bineinteles evitarea anumitor alimente. Repausul digestiv este depasit ca metoda de tratament a enterocolitelor la copii. Copilul are nevioe de energie pentru a depasi boala si pentru perioada de convalescenta. Alimentatia in aceasta perioada este stabilita de catre pediatru.

Singura indicatie care se da mamei este sa hraneasca bebelusul cu lapte fara lactoza pe perioada bolii,ulterior revenind la formula folosita inainte,daca bebelusul este hranit cu formule de lapte si nu la san. 

Hidratarea cu ceaiuri neindulcite, apa plata, zeama de orez sau supa de morcovi este obligatorie dupa repaosul digestiv spre a compensa pierderea de lichide.

Expertii recomanda evitarea lactatelor pentru ca ele contin lactoza, un dizaharid care nu poate fi complet digerat de un intestin bolnav, plus sucurile acidulate, toate cruditatile precum fasolea, broccoli, mazarea, conopida, atat timp cat este necesar, dupa recomandarea medicului specialist.

Pentru bebelusi, trebuie sa stii ca exista un lapte special, fara lactoza plus cereale fara gluten, usor de administrat si cu un gust placut.  De asemenea, specialistii recomanda ca dieta sa fie respectata o perioada mai lunga, si dupa disparitia simptomelor enterocolitei spre a permite intestinelor si sistemului digestiv sa se refaca in totalitate. In afara de dieta, in functie de sfatul medicului specialist se poate administra o medicatie antispastica , pentru calmarea durerilor abdominale, o medicatie antiflatulenta si medicatie antidiareica specifica. La acestea se adauga sau nu antibiotic, in functie de recomandarea medicului specialist.

Nu uita ca utilizarea nerationala a antibioticelor duce la perturbarea florei intestinale normale nepatogene a bebelusului tau sau determina selectionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice. De aceea, trebuie sa urmezi sfatul medicului specialist.

In ceea ce priveste durata tratamentului, acesta poate fi administrat timp de trei, cinci sau mai multe zile, in functie de forma clinica si de modul de raspuns la medicatie si dieta.

Cat de periculoase sunt enterocolitele la sugari?

Eliminand pericolul imediat pe care virusurile, bacteriile, ciupercile si parazitii care declanseaza enterocolita la bebelus il presupun, enterocolitele sunt periculoase si din cauza urmarilor de durata.

In cazul bebelusilor, agentii infectiosi care declanseaza boala afecteaza profund intregul sistem digestiv care este oricum imatur la nou-nascuti, si pot determina o sensibilitate digestiva pentru intreaga viata.  Este foarte important sa stii ca enterocolitele care evolueaza cu sindromul de malabsorbtie determina cea mai grava complicatie a bolii, si anume denutritia. Denutritia este cauzata de deficitul de absorbtie al aminoacizilor, acizilor grasi, electrolitilor si vitaminelor necesare in primele luni de viata ale bebelusului. De obicei, o pierdere in greutate cu mai mult de 15% este considerata denutritie.

Trebuie sa stii ca poti prevenirea aparitia enterocolitei la bebelusul tau prin respectarea regulilor de igiena, spalarea eficienta a alimentelor care se consuma neprelucrate termic, spalarea si dezinfectarea tacamurilor. Trebuie sa fii foarte atenta cu modul de alimentatie al copilului tau si mai ales, trebuie sa fii foarte atenta la igiena ta si a bebelusul tau.

Articolul urmator
Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?
Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    © 2024 Qbebe