Vitaminele de care are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata

Vitaminele de care are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata

Alexandra Negreanu

Din dorinta de a avea un copil sanatos parintii introduc in alimentatia bebelusului suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale, desi nu este neaparat necesar. Sunt cazuri in care un nou-nascut are nevoie de un aport suplimentar de vitamine datorita unor cauze medicale aparute la nastere: un bebelus prematur. Insa administrarea si doza zilnica de vitamine pentru bebelusi este stabilita de medicul pediatru. Tu, ca parinte, trebuie sa te informezi si sa te asiguri ca bebelusul tau creste sanatos si ca primeste atat din laptele matern cat si din laptele praf vitaminele necesare pentru o dezvoltare optima.

Bebelus alaptat exclusiv la san

Laptele matern este cea mai completa formula de vitamine, substante hranitoare si hidratante pentru un nou-nascut. De aceea un copil poate sa nu aiba nevoie nici de apa sau de alta sursa de hrana pana la varsta de 6 luni daca este alaptat corespunzator.

Desi in laptele matern se gasesc majoritatea elementelor nutritive un nou-nascut poate avea nevoie de unele sumplimente de vitamine si minerale:

Vitamina K

Un nou-nascut ar trebui sa primeasca la nastere o doza de vitamina K injectabila. Aceasta injectie este extrem de importanta daca este facuta bebelusului imediat dupa nastere. Are rolul de a proteja copilul de aparitia unor sangerari interne. Acestea sunt foarte probabile sa apara mai ales daca nasterea are loc pe cale naturala.

<

Administrarea vitaminei K in astfel de cazuri va opri hemoragia interna si totodata va preveni nou-nascutul de afectiuni grave ale organelor interne, provocate de o eventuala sangerare. Chiar daca bebelusul este alaptat la cateva ore de la nastere, organismul sau este inca imatur si tractul intestinal nu poate produce suficienta vitamina K, neceasara pentru coagularea optima a sangelui. Laptele matern nu contine vitamina K.

Vitamina D

Rareori medicul pediatru decide ca bebelusului sa ii fie administrat un supliment de vitamina D, chiar daca este alaptat la san. Cele mai intalnite cazuri in care bebelusul are nevoie de suplimentarea cu vitamina D sunt cele de rahitism sau atunci cand mama si bebelusul au pielea inchisa la culoare. De cele mai multe ori se poate ca mama sa aiba carente de vitamina D, ca urmare a unei diete sarace si atunci laptele matern sa nu contina aportul necesar pentru bebelus. De aceea mama trebuie sa includa in dieta, atata timp cat alapteaza, alimente sau suplimente care contin vitamina D.: peste, oua, lapte si nu in ultimul rand uleiul de peste. Vitamina D este o vitamina foarte importanta pentru dezvoltarea sanatoasa si puternica a oaselor.

Bebelus alaptat cu biberonul

Vitaminele si suplimentele minerale nu sunt necesare pentru un copil sanatos, nascut la termen. Insa daca din diferite considerente mama nu poate alapta nou-nscutul este posibil ca acesta din urma sa aiba nevoie de administrarea unor vitamine solubile, cel putin cateva luni de la nastere. Studii recente arata ca unele formule de lapte praf pentru bebelusi contin vitaminele necesare pentru suplimentarea laptelui matern, insa unele sunt daunatoare pentru organsimul unui nou-nascut, altele sunt benefice.

Iata ce spun specialistii despre suplimentele pe baza de vitamine si minerale pentru nou-nascuti si bebelusi:

Vitamina A

Laptele matern este o sursa naturala, excelenta de vitamina A. Promovarea alaptarii este cel mai bun mod de a proteja copiii impotriva unei deficiente de vitamina A. Insa atunci cand un bebelus nu este alaptat la san si este hranit cu biberonul este posibil ca dupa efectuarea unor teste bebelusul sa aiba nevoie de un supliment. Vitamina A mareste rezistenta la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la adaptarea vizuala, la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar, precum si la buna functionare a ficatului, a tiroidei si a altor organe. De asemenea, ea contribuie si la reglarea somnului si a tensiunii arteriale, intervine in metabolismul proteinelor si al sarurilor minerale (indeosebi al calciului, al grasimilor si glucidelor, joaca un rol important in ingrijirea pielii si al mucoaselor, ca si in stimularea cresterii.

Vitamina B

Aceasta este una dintre cele mai importante vitamine. Vitamina B are multe grupuri de sub-vitamine si, prin urmare, este numita vitamina B complex. O viitoare maminca ar trebui sa inceapa sa ia acest complex de vitamina B inca din prima zi de cand a aflat de sarcina, insa numai dupa ce sarcina a fost confirmata si suplimentul a fost prescris de un medic de specialitate. Complexul de vitamna B va asigura o dezvoltare corespunzatoare a embrionului.

Complexul de vitamine B1, B6 si B12 este, de asemenea, foarte important si necesar sa fie luat doar de mama si numai daca este cazul sa fie administrat si bebelusului. De exemplu, atunci cand bebelusul este subponderal. Vitamina B are un rol important in formarea metabolismul, glucidelor si proteinelor, a sistemului nervos, formarea de anticorpi, formarea de celule sanguine si in construirea imunitatii.

Vitamina C

O deficienta de vitamina C poate duce la scorbut, o boala rara la nou-nascuti, deoarece formula de lapte atat matern cat si cel praf contin doza zilnica recomandata. Insa daca ai ales sa-ti hranesti nou-nascutul cu lapte de vaca in primul an de viata, ceea ce este cu totul neindicat, laptele de vaca fiind foarte gras pentru stomacelul sensibil al unui bebelus, atunci acestuia ii trebuie administrat un supliment lichid de vitamina C.

Vitamina C este esentiala pentru dezvoltarea si cresterea copilului. Aceasta este utilizata de oraganism pentru indeplinirea unei multitudini de functii, inclusiv de crestere a tesuturilor, dupa vindecarea ranilor. Vitamina C in valori normale protejeaza bebelusul impotriva racelilor. Este, de asemenea, un important anti-oxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la protejarea organismului impotriva bolilor cum ar fi cancerul, boli de inima etc. Vitamina C ajuta ca organismul bebelusului sa absoarba eficient fierul si calciul din alimentatia sa.

Calciu

Contrar credintei populare, calciul nu este bun doar pentru oase - ci joaca de fapt un rol important intr-o multime de functii ale organismului uman. De fapt, acesta este cel mai abundent mineral in corpul nostru, cu stocare de peste 99% in oase si dintii, iar restul ete stocat in alte parti ale corpului, inclusiv a musculaturii, in sange si in lichidul dintre celule, care actioneaza ca un "mesager" pentru sistemul nervos central. O lipsa de calciu in copilarie poate duce la rahitism, boala care duce la inmuierea oaselor. Acestea pot deveni deformate sau se pot rupe cu usurinta. O lipsa de calciu poate contribui si la boli cum ar fi hipertensiune arteriala, boli renale, boli de inima si - eventual - cancer de colon. Daca te-ai intrebat de cat calciu are nevoie un bebelus o sa fii uimita de faptul ca un nou-nascut are nevoie de 210mg (miligrame) pe zi pana la varsta de 6 luni si 270 mg pe zi pentru copii intre 6 si 12 luni .

Laptele matern este mai sarac in calciu decat laptele praf, insa cantitatea din laptele de san este mai usor absorbit de organismul bebelusului, pe cand doza de calciu din laptele praf este absorbit mai greu de organismul bebeluslui. De aceea este recomandat ca un nou-nascut hranit cu biberonul sa primeasca o concentratie mai mare de calciu.

Impreuna cu vitaminele, mineralele sunt, de asemenea, importante pentru dezvoltarea si cresterea unui bebelus sanatos. Zincul, fierul si fluorul sunt la fel de benefice pentru sanatatea si imunitatea unui nou-nascut. Tu ai mai adauga vreo vitamina in lista noastra?

 

Articolul urmator
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei
    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei

    Chiar dacă în perioada sarcinii tot ce îți dorești este să îți strângi micuțul la piept și să te bucuri de el, depresia postnatală îți poate strica...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...
    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...

    Cea mai mare durere prin care poate trece un părinte este să-și piardă copilul. Suferința este enormă și simți că nu mai poți respira, că nimic nu mai are sens pentru tine....

    © 2025 Qbebe