Se pare că cercetătorii au dezvăluit secretul trezitului fără prea mare chin al copiilor dimineața. Vocea mamei este mult mai eficientă în a activa energia copiilor de dmineața decât orice alarmă tradițională, indiferent de cât de zgomotoasă ar fi ea.
"Alarmele cu sunete înalte nu sunt eficiente în a trezi copiii sub 12 ani. A fost uuimitor să vedem cum copiii nu reacționau deloc la alarma normală, iar la vocea mamei lor se ridicau impediat în picioare. ANu ne așteptam ca diferența să fie atât de dramatică.", afirmă Dr. Gary Smith , coautor al studiului de la Centrul de Cercetare a Traumatismelor de la spitalul de copii din Ohio. Se pare că încă nu se știe care este motivul, important este că se dorește dezvoltarea unor alarme, fie ele pentru trezitul de dmineață, dar mai ales pentru situații periculoase, care să fie eficiente. "Dacă putem obține ceva care să poată fi dezvoltat la modul general și doar scos dintr-un pachet, și să fie eficient și asupra copiilor, atunci scopul nostru este atins.", mai declară Dr. Smith.
În Jurnalul de Pediatrie, echipa cercetătorilor de la spitalul din Ohio a raportat că au comparat efectele a 4 tipuri diferite de alarme de incendiu pe 176 de copii cu vârste cuprinse îmtre 5 și 12 ani, care nu avea deficiențe de auz sau nu erau sub influența vreunei medicații care să le afecteze somnul. Una dintre alarme era clasică, având sunete înalte, iar celelalte trei aveau îmregistrate mesaje cu vocea mamei, care ofereau instrucțiuni: "Trezește-te!" sau "Pleacă din cameră!" sau amândouă. Fiecare copil a dormit într-o cameră asemănătoare unui dormitor și le-a fost arătat cum să părăsească repede camera când alarma va suna, înainte de a adormi. Copiii au fost monitorizați pentru ca alarmele să pornească exact în momentul în care cei mici dormeau profund. Majoritatea copiilor au dormit profund în timpul alarmei cu sunete înalte. Alarma vocală s-a dovedit mult mai eficientă, 90% dintre copii s-au trezit la aceasta, comparativ cu 53% care s-au trezit la sunetele alarmei clasice. 85% dintre copii au ieșit din cameră în 5 minute de la sunetul alarmei cu vocea mamei, comparativ cu 50% în cazul alarmei normale.
Prof Niamh Nic Daéid, director la Centrul de Cercetare în Științele Judiciare Leverhulme, la Universitatea Dundee, susține studiul, spunând că acesta vine să îl completeze pe cel realizat de echipa sa prin care s-a demonstrat că alarmele de trezire sunt mult mai eficiente dacă sunt combinate cu o voce umană. Dar mai subliiază și faptul că studiul a fost efectuat pe copii care au fost scoși din mediul lor normal, și că se prea poate ca acest detaliu să îi fi făcut mai receptivi la alarmele folosite și că trebuie făcute cercetări mai aprofundate și cu privire la alte sunete familiare, precum lătratul unui câine.
Surse: Reuters, The Guardian, The Journal of Pediatrics