Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgență din Iași, este cunoscut pentru activitatea sa intensa în mediul online și pentru postările care au ca scop educarea populației în domeniul sănătății. O nouă avertizare a apărut de curând pe pagina sa de Facebook, iar părinții sunt cât se poate de îngrijorați:
"Atenție părinți și bunici. Pesticidele sunt otrava din fructele și legumele noastre. Chiar și în cantități mici pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății copiilor. România este pe locul 5 în UE la consumul de pesticide. Semnalul de alarmă e tras chiar și de forurile europene.
Ce trebuie să sţiţi:
1.Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
2. Nu există antidot.
3. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
3. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
4. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
5. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
!!! Atenție:
6. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.
7. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
Rețineți:
1. Un fruct sau o legumă cu un aspect perfect denotă adesea că a fost tratat cu pesticide. Mai ales în cazul celor transportate pe distanțe mari sau cultivate în extrasezon...
2. Lista celor mai periculoase fructe și legume include merele (cu cel puţin un tip de pesticide în 98% dintre mostrele testate) alături de citrice şi căpşune precum și cartofii (!!! conțin cea mai mare cantitate de pesticide dintre legumele testate).
3. Printre cele mai sigure și accesibile sunt varza, mazărea și ceapa, porumbul dulce și vinetele.
Și puțină istorie. Nu e prima dată când fructele și legumele depăşesc valorile admise la pesticide:
În 2016 fructele (nectarine, caise) aduse din Turcia au fost contaminate cu pesticide. Mai precis cu fungicidul kresoxim-metyl.
În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat."
Sursa: facebook.com