Numărul cazurilor de gripă necesită măsuri drastice de prevenție. Sunt confirmate 47 de decese și autoritățile vor să împierdice răspândirea virusului prin impunerea unui triaj epidemiologic în școli. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a precizat că este un lucru necesar, însă Inspectoratul Școlar al Municipiului București spune că triajul nu se va face zilnic. Conform spuselor purtătorului de cuvânt ISMB, personalul medical colaborează cu mai multe școli. Programul este parțial, ceea ce face imposibil triajul zilnic.
Mai mult decât atât, există 3 instituții în București ce nu dispun de medic sau asistent medical. În școlile unde triajul poate fi efectuat, se va executa timp de două săptămâni. Copiii trebuie să viziteze cabinetul medicului pentru a fi descoperite eventualele simptome de gripă și viroze.
„Se face triajul în şcoli. De la ASSMB (Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti), am primit şi ieri o situaţie cu privire la cadrele medicale din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ.
Avem 3 unităţi de învăţământ unde nu există asistent medical şi nici medic. În restul unităţilor de învăţământ, există fie asistent medical, fie medic. Acolo unde există un medic, programul de lucru al acelui medic în respectiva unitate de învăţământ este parţial. El lucrând şi în alte unităţi de învăţământ. În asemenea condiţii este clar, mai mult decât evident şi mai mult decât uman, că triajul nu se poate face zilnic.
În acele şcoli unde este imposibil, triajul trebuie să se facă măcar pe parcursul a două săptămâni de la începutul epidemiei, deşi e impropriu spus, pentru că nu a fost declarată epidemie. Ce presupune triajul? Fiecare copil petrece în cabinetul medical sau în locul în care este organizat acest triaj epidemiologic, cu medicul, un timp, când este verificat pentru simptomatologia de gripă şi viroze", a declarat Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Surse: mediafax.ro, hotnews.ro, ziare.com.