Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și ca "ocrotitoarea Moldovei" și "Sfânta Vineri de Toamnă" este sărbătorită în fiecare an în data de 14 octombrie. Se spune că moaștele sale sunt făcătoare de minuni, ceea ce îi face pe creștini să se adune cu mic cu mare, din toate colțurile țării la Catedrala de la Iași, pentru rugăciune. Aceasta este una dintre cele mai importante figuri sfinte din calendarul creștin ortodox, ceea ce a dat naștere a multor tradiții și superstiții de-a lungul timpului, care mai de care mai neobișnuite, pe care trebuie să le știi!
Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Iași în anul 1641, iar din anul 1889 sunt la Catedrala Mitropolitană din Iași. Aici este locul unde creștinii vin și se roagă, spunându-se că Sfânta se va ruga în fața lui Dumnezeu pentru toți credincioșii. Astfel, ziua de 14 este destinată rugăciunii și faptelor bune.
Femeile însărcinate trebuie să împartă bucate copiilor sărmani. Se pare că Sfânta Parascheva ocrotește familia și viitoarele mămici, rugându-se pentru acestea să aibă parte de o naștere ușoară și de bebeluși sănătoși.
Sunt interzise treburile în gospodărie. În ziua de 14 octombrie nu este bine să coși, să calci, să speli sau să gătești. Se spune că cei care încalcă aceste „reguli" pot avea parte de dureri de cap, probleme oculare, dar și negi pe mâini. În trecut, se credea că fetele care păstrează cu sfințenie această tradiție vor rămâne cinstite, iar bătrânii o faceau pentru a avea belșug în gospodărie tot anul.
De Sfânta Parascheva se împart bucate. Cuvioasa este supranumită în popor „Paznicul morților pomeniți", tocmai de aceea în ziua de 14 se împart vin și must nou, pâine sau lipie, pentru pomenirea celor ce au trecut în neființă.
Se postește, dar nu se mănâncă fructe roșii sau poame negre, ori struguri. Aceasta este o altă tradiție de Sfânta Parascheva ce se păstrează din străbuni. Și acum se obișnuiește să se țină post, însă ceea ce poate nu știai este că nu trebuie să mănânci pepene roșu, struguri și poame negre.
În ziua de 14 octombrie se prevestește vremea pentru sărbătorile din următorul an. Tradiția spune că așa cum va fi timpul de Sfânta Parascheva, tot așa va fi vremea și în sărbătorile ce urmează. În urmă cu sute de ani, ciobani prevesteau cum urma să fie iarna, cu ajutorul oilor. Dacă necuvântătoarele dormeau adunate, era semn că iarna va fi lungă și geroasă, iar dacă erau răsfirate, se așteptau la o iarnă blândă și scurtă.
Iată și alte superstiții de Sfânta Parascheva:
- Fetele care cos rămân nemăritate;
- Se încep pregătirile pentru iarnă și se cumpără cojoace și pături;
- Bătrânii nu fac focul în casă pentru a nu atrage ghinionul asupra casei lor;
- Se spune că Sfânta apare în visele celor bolnavi și împarte leacuri populare și îi atinge cu toiagul pe cei ce nu ascultă avertismentele ei;
- Sfânta Parascheva îi apară pe oameni de boli și de trăsnet, iar pe copii de deochi.
Surse: calendarulortodox.ro, sfantaparascheva.com, obiectivdesuceava.ro.
Sursa foto: http://www.sfanta-parascheva.ro/