Suedia are un număr ridicat de decese
Conform statisticilor colectate la nivel global, Suedia are în prezent un procent de 6.08 decese la 1 milion de locuitori pe zi, în intervalul de timp 13-20 mai. Acest procent se află în prezent în topul clasamentului cu rata de mortalitate din ultima săptămână, peste Belgia, Spania, Italia, Marea Britanie și Franța.
Anders Tegnell, epidemiolog și purtător de cuvânt pentru strategia de coronavirus, a respins aceste statistici, susținând că oamenii sunt induși în eroare de o statistică care a vizat decesele dintr-o singură săptămână. “Acest aspect ar trebui analizat când pandemia se termină. Este într-adevăr groaznic că avem o mortalitate atât de ridicată în rândul vârstnicilor și sunt o mulțime de lecții de învățat de cei care lucrează în aceste instituții”, declară specialistul.
Se pare că doar 7.3% dintre locuitorii din Stockholm au dezvoltat anticorpi Covid-19 până la finalul lunii aprilie, ceea ce ar fi putut alimenta preocuparea că evitarea unei carantine ar putea ajuta la imunizarea colectivă. Decizia Suediei de a menține școlile, barurile și restaurantele deschise și de a continua să permită întrunirile de până la 50 persoane a fost primită cu brațele deschise de cei care își doreau ridicarea restricțiilor. Susținătorii acestei idei sunt de părere că țara este mai bine pregătită pentru a evita un al doilea val de îmbolnăviri deoarece populația a dezvoltat un grad de imunitate de grup.
Anders Tegnell a declarat că se crede că mai mult de 1 din 5 persoane a dezvoltat anticorpi față de virus, în condițiile în care peste o treime din cazurile confirmate din Suedia au fost înregistrate.
Deoarece țările vecine Norvegia, Danemarca și Finlanda au implementat restricții mai severe decât suedezii, au înregistrat un număr semnificativ mai mic de decese în timpul ultimelor luni, motiv pentru care strategia de mai sus a fost intens criticată.
Astfel, virusologul Lena Einhorn a declarat pentru o publicație important că este frustrată de faptul că Tegnell și echipa sa au refuzat să modifice strategia națională, în pofida dovezilor clare de eșec “au luat o decizie și dacă recunosc că a fost una proastă, înseamnă să își asume responsabilitatea pentru crearea unei situații proaste.“ Medicul face parte dintr-un grup de 22 oameni de știință și cerecetători care au început să pună la îndoială strategia statului. Aceasta a acuzat Agenția de Sănătate Publică că își bazează recomandările pe presupunerea că Covid-19 nu are o răspândire asimptomatică semnificativă, motiv pentru care nici nu a fost sprijinită purtarea măștilor de protecție. Medicul este de părere că personalul medical ar trebui să poarte măști de protecție în centrele destinate vârstnicilor, precum și persoanele aflate în zone aglomerate sau cele cu membri ai familiei carantinați.
Deși aceste măsuri nu au fost încă implementate și nici în viitor nu se întrevede o schimbare, populația suedeză susține modul în care Agenția de Sănătate Publică a gestionat pandemia. Astfel, un sondaj desfășurat între 7-10 mai a relevat că 77% dintre persoanele intervievate au declarat că au încredere în deciziile luate de agenție. Populația s-a arăatat mai degrabă îngrijorată de impactul pandemiei asupra șomajului, al economiei și al bunăstării naționale decât asupra sănătății. 64% dintre suedezi sunt de părere că strategia a fost echilibrată între menținerea sănătății publice și protejarea economiei.
Sursa: www.telegraph.co.uk