Un nou studiu, prezentat de către Asociația Americană de Psihologie, susține faptul că depresia postpartum la bărbat este o realitate, deși termenul este mai cunoscut în cazul mamelor. Se pare că numărul taților care suferă de depresie după venirea bebelușului este la fel de mare ca și cel al mamelor.
Dacă mamele intră în depresie din cauza schimbărilor hormonale, a lipsei de somn, a anxietății legate de îngrijirea nou-născutului și a transformării corpului, tații resimt această stare în urma impactului emoțional pe care îl are apariția acestui nou suflet în familie, total lipsit de apărare, de care ei sunt 100% responsabili. Și da, lipsa somnului este valabilă și în cazul taților responsabili, care sunt alături de mame, care se implică zi și noapte în activități precum schimbat scutece, pregătit biberoane, masat bebeluși cu colici, plimbat bebeluși plângăcios prin casă noapteala3 AM etc...
"Depresia postpartum nu mai poate fi văzută ca și o experiență specific feminină", afirmă Doctor Dan Singley, din cadrul Centrului de Excelență al Bărbaților din San Diego.
Studiul s-a desfășurat cu ajutorul a 447 de tati din Suedia, iar majoritatea a dat semne de depresie postpartum la scurt timp după nașterea bebelușului. Doctor Rosenquist, din cadrul Centrului Psihologic de Reproducere Sănătoasă din Cary, North Carolina, declară: "Femeile sunt mult mai dispuse să își exteriorizeze sentimentele de tristețe și anxietate și să se manifeste prin plâns, pe când bărbații au stări de iritabilitate și se simt deconectați de societate."
În concluzie, chiar dacă stările negative ale tăticilor sunt mai greu de identificat, deoarece ei încearcă să le ascundă, să fie puternici pentru soțiile lor și bebeluși, merită și ei atenție, grijă și recunoașterea faptului că, și pentru ei, nașterea unui copil poate fi o provocare la fel de grea ca și pentru mame.
Sursa: www.dailymail.co.uk