Potrivit "Salvaţi Copiii", oraşul şi judeţul Tulcea se află pe primul loc în ţară în privinţa ratei mortalităţii infantile. Potrivit experţilor din cadrul organizaţiei, principala cauză pentru acest fenomen este lipsa accesibilităţii la asistenţa medicală. Din acest punct de vedere, Tulcea este considerată o zonă vulnerabilă, în condiţiile în care există şi particularităţi geografice (de exemplu, canalele Deltei, care pot deveni impracticabile iarna) care îngreunează accesul la servicii medicale. Altă problemă sesizată în acest judeţ este lipsa maternităţilor echipate corespunzător.
Preşedintele Executiv al "Salvaţi Copiii România" a venit cu următoarea precizare: „Factorii de risc ai județului Tulcea pot determina apariția unor evenimente de sănătate publică neașteptate, care necesită aplicarea de măsuri cu efort susţinut financiar şi uman specializat. Accesul îngreunat la asistenţa medicală reprezintă una dintre cauzele mortalităţii infantile ridicate”.
Printre astfel de măsuri ale "Salvaţi Copiii" s-a aflat decizia de a dota maternitatea Spitalului Judeaţean de Urgenţă Tulcea cu două incubatoare şi cu 9 injectomate (în valoare totală de 28.728 euro). Şi înainte, cu sprijinul acestei organizaţii, maternitatea a primit, din donaţii, un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă şi un ventilator respirator (toate în valoare de aproximativ 38.100 euro).
Anul trecut, la maternitatea din Tulcea s-au înregistrat 952 de naşteri, dintre care 125 au fost cu bebeluşi născuţi prematur, sub 2500 g.
În decursul acestui an, acolo au fost înregistrate 822 de naşteri, dintre care 94 premature şi au fost efectuate 10 transferuri la unităţi medicale cu dotări medicale superioare. La maternitatea din Tulcea au fost înregistrate în acest an, până în prezent, 9 decese de nou-născuţi.
Datele disponibile arată că, în momentul de faţă, persistă decalaje foarte mari între judeţele din ţară în privinţa mortalităţii infantile. De pildă, pentru anul trecut, "Salvaţi Copiii" a evidenţiat faptul că în Tulcea a existat o mortalitate infantilă de 5 ori mai mare decât în Bucureşti (aici se află majoritatea maternităţilor dotate corespunzător). Raportul este: 15,5 la mia de copii născuţi vii (pentru Tulcea), faţă de 3,6 (pentru Bucureşti).
În afară de Tulcea, alte judeţe cu o rată mare a mortalităţii infantile sunt: Botoşani (12,9 la mie), Sălaj (11,5 la mie), Călăraşi (11,2 la mie), Caraş-Severin (10 la mie).
Cele mai scăzute rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în următoarele judeţe: Dâmboviţa (2,9 la mie), Bucureşti (3,6 la mie), Ilfov (4,1 la mie), Giurgiu, Arad şi Timiş (fiecare cu câte 4,5 la mie).
Decalaje între nivelurile de mortalitate infantilă sunt prezente şi în privinţa mediului rural şi a celui urban. Dacă pentru mediul rural mortalitatea la copiii sub vârsta de 1 an este de 7,9 la mie, în mediul urban este de 5,3 la mie.
Altă menţiune a "Salvaţi Copiii România" a fost că, dintre cazurile de mortalitate infantilă, cele mai multe sunt asociate cu prematuritatea, greutatea mică la naştere şi afecţiunile intervenite în perioada perinatală.
Surse: bussinessmagazin.ro, libertatea.ro, stiripesurse.ro
Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/sad-mother-missing-her-daughter-gm811246786-131255999
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com