Plecându-se de la premisa că în clasele din școlile din România există un număr prea mare de elevi, iar din acest motiv cadrul didactic nu poate să-și realizeze permanent obiectivele, încă din aprilie 2019 Camera Deputaților a adoptat tacit modificări ale Legii Educației, care prevedeau reducerea numărului de elevi din clase.
Până în prezent, potrivit Legii Educației, era prevăzută existența grupelor de cel mult 9 copii la creșă, de cel mult 20 în grupele de grădiniță, iar în privința celorlalte cicluri de învățământ, situația era următoarea: maximum 25 în clasele din învățământul primar, 30 în clasele din învățământul gimnazial, liceal și profesional.
În momentul de față, odată cu adoptarea noului Proiect de Lege de către Senat, numărul de preșcolari și de elevi din învățământul antepreșcolar (creșele), preșcolar, primar, gimnazial și liceal se modifică după cum urmează:
• educaţia antepreşcolară (creșele): grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8;
• învăţământul preşcolar (grădinițele): grupa cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17;
• învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;
• învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26
• învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26
• învățământul dual (reprezintă o formă de organizare a învățământului profesional ce implică existența unui contract de muncă și îmbină pregătirea profesională, organizată de un operator economic, cu aceea din cadrul unei instituții de învățământ): clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26
În cadrul acestui Proiect de Lege se prevede ca, în situații excepționale, grupele din cadrul grădiniței și clasele din școli să aibă posibilitatea de a funcționa „peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”. Condiția este însă următoarea: nu se va mai ajunge la efective mai mari de 30 de elevi.
De asemenea, potrivit noului Proiect de Lege, în fiecare unitate de învățământ trebuie să existe un psiholog, care se poate ocupa de până la 500 de elevi.
Momentan nu s-a publicat o estimare a impactului bugetar pe care îl va avea reducerea efectivelor de elevi dintr-o clasă.
Surse: Adevarul, cugetliber.ro, portalinvatamant.ro
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com