Un adolescent din Marea Britanie a incercat sa se sinucida pentru ca nu a reusit sa captureze fotografia perfecta. Danny Bowman a dezvoltat o obsesie atat de periculoasa incat petrecea in fiecare zi mai bine de 10 ore, facand peste 200 de selfie-uri (o fotografie pe care ti-o faci singur/a).
Adolescentul de 19 ani a slabit 13 kilograme, a renuntat la scoala si nu a mai iesit din casa 6 luni, totul pentru a obtine fotografia perfecta.
Frustrat ca nu reusea sa faca fotografia dorita, adolescentul a incercat sa se sinucida prin supradoza, dar a fost salvat de mama lui.
„Eram constant in cautarea selfie-ului perfect si cand am vazut ca nu reusesc , am vrut sa mor. Mi-am pierdut prietenii, educatia, sanatatea si am fost foarte aproape sa-mi pierd viata.", a declarat adolescentul pentru TIME Magazine.
Adolescentul este prima persoana diagnosticata cu dependenta de retelele de socializare. El a intrat sub terapie la Spitalul Maudsley din Londra. Parte din tratament consta in privarea lui de telefon cate 10 minute in fiecare zi, apoi cate 20-30 de minute pana la obtinerea unor rezultate.
Oficiali din cadrul Departamentului de Sanatate Publica din Marea Britanie au declarat ca dependenta de retelele de socializare este o afectiune reala si ca peste 100 de oameni cauta tratament in fiecare an. Marea problema ce survine odata cu narcisismul digital este ca se pune o presiune enorma pe oamenii obisnuiti sa atinga teluri nefezabile.
In ultima instanta, manifestarile online ale narcisismului sunt ceva mai mult decat o auto-reprezentare sau o strategie de a disimula o stima de sine scazuta. Atunci cand aceste eforturi sunt validate de altii, se perpetueaza o distorsiune a realitatii si se consolideaza aceste deziluzii narcisistice.
Dependenta de selfie-uri a alarmat si specialisti din Thailanda. „Atunci cand se acorda o atentie ridicata fotografiilor, se urmareste numarul de like-uri si de reactii la o postare este destul de clar ca ne confruntam cu o problema.", declara Panpimol Wipulakorn, din Departamentul pentru Sanatate mentala din Thailanda.
Specialistul considera ca aceasta obsesie poate conduce la tulburari grave in viitor, ce pot afecta grav increderea in sine a unei persoane si ii pot influenta in mod negativ calitatea vietii.
Surse: whydontyoutrythis.com; descopera.ro