Recent, atât Ministrul Educaţiei, cât şi Premierul României, au anunţat că unităţile de învăţământ se vor închide timp de trei zile, în vederea pregătirii alegerilor locale ce se vor desfăşura pe 27 septembrie.
Elevii nu vor merge la școală în zilele de 25, 28 și 29 septembrie, respectiv vineri, luni și marți, iar în București, școlile vor fi închise și joi, 24 septembrie. Asta nu înseamnă că elevii nu vor face ore! Cursurile se vor desfășura online în această perioadă, spune Monica Anisie, Ministrul Educației.
Ce se întâmplă, însă, cu părinții care trebuie să meargă la serviciu și nu își pot lasă copiii acasă cu bone sau bunici?
Zile libere pentru a sta acasă cu copiii
Părinţii elevilor care au sub 12 ani pot cere zile libere de la Guvern, pentru a sta cu copiii. Părinţii primesc zile libere plătite din partea Statului, însă există anumite reguli pentru a fi acordate, spune consultantul economic Adrian Bența.
„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a explicat Adrian Bența, la Digi24.
În prima fază, angajatorul are de plătit indemnizaţia, va reţine impozitele şi contribuţiile sociale, iar apoi va depune declaraţiile specifice. Ulterior, el va putea cere decontarea plăţilor.
Angajații care NU pot solicita zile libere
Salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu au dreptul la zile libere, în această perioadă. Ei vor primi un spor la salariu, suma care li s-ar fi cuvenit dacă ar fi rămas acasă prin zile libere plătite.
Indemnizația se acordă doar condiționat și doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite, nu ambii.
Celălalt părinte trebuie să fie activ - fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacă unul dintre părinți este în concediu de creștere a copilului, de exemplu, ceălălalt nu poate solicită zile libere plătite.
Surse foto: istockphoto.com