Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat că, în urma unei evaluări a situației de la nivel global, se poate vorbi despre existența unei pandemii generate de Covid-19. Acesta a spus și că „este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Totodată, se poate spune că nu am mai asistat până acum la o pandemie care să poată fi controlată”.
Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au menționat că s-a decis declararea pandemiei „întrucât există îngrijorări profunde legate de nivelurile alarmante de răspândire și de severitate”. Conform celui mai nou bilanț, până acum în lume s-au înregistrat 118.000 de cazuri de infecții cu noul coronavirus și peste 4.200 de decese.
Organizația Mondială a Sănătății a venit și cu următoarea explicație legată de hotărârea de a declara pandemie globală: epidemia este răspândită pe mai multe continente, existând un grad ridicat de răspândire a bolii atât la nivel internațional, cât și la nivelul comunităților. Iată ce a mai spus Directorul General al acestei organizații, Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări.”
O altă declarație a Directorului General al OMS se referă la avertismentul pe care l-a făcut cu privire la faptul că această pandemie va afecta toate sectoarele de activitate și că fiecare persoană trebuie să fie responsabilă și să se implice în lupta pentru combaterea coronavirusului: „Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului.” În același timp, Tedros Adhanom Ghebreyesus a venit și cu următoarea asigurare: „Suntem împreună, să facem ceea ce trebuie cu calm și să-i protejăm pe cetățenii lumii. E fezabil.”
Referitor la măsurile care trebuie puse în practică într-o situație de pandemie, specialiștii vorbesc despre necesitatea avertizării populației despre ceea ce se întâmplă, dar și despre echiparea spitalelor (în special cu medicamente antivirale) pentru a fi pregătite să facă față unui număr mare de pacienți infectați cu noul coronavirus. În același timp, se insistă asupra ideii că sfaturile autorităților trebuie puse în practică, inclusiv când vine vorba despre necesitatea de a rămâne acasă, de a evita locurile aglomerate și de a nu părăsi locuința în cazul în care există simptomele unei infecții respiratorii.
Surse: digi24.ro, mediafax.ro, who.int
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com