Lucrurile care se petrec în unitățile de învățământ la momentul actual și pe care cu toții le vedem la știri sunt de neimaginat. Unele cadre didactice sunt puse în situații atât de grele, grave, înjositoare, sunt forțate să ia decizii de moment care pot avea repercursiuni asupra întregii lor cariere. Iată cum o decizie de moment a costat un cadru didactic scump, plătind chiar cu prețul carierei sale, ochiul unui copil.
O situație halucinantă s-a petrecut în cadrul Grădiniței numărul 111 din Sectorul 6, București, la ora de arte vizuale, în care profesoara a fost nevoită să salveze un copil din mâinile unui agresor, un alt copil de seama lui, care într-o criză de nervi, l-a atacat, atingându-i milimetric ochiul cu un creion foarte ascuțit. Pe data de 11 martie 2024 a fost evitată întreaga tragedie care putea duce la consecințe foarte grave.
Elevul agresor a înșfăcat un creion foarte ascuțit și s-a îndreptat către victimă, un coleg de clasă, ațintind direct spre globul ocular al acestuia. Din fericire, profesoara a acționat prompt și a oprit imediat fapta groaznică ce era pe cale de a fi comisă. Din fericire, vârful creionului a străpuns doar câțiva milimetri pleoapa inferioară a ochiului, dar copilul nu și-a pierdut vederea.
Scrisoare deschisă a cadrului didactic care a plătit scump fapta bună pe care a făcut-o
În urma acestei incident, cadrul didactic a redactat o scrisoare care a devenit virală pe rețelele de socializare, fiind postată inițial în grupul de WhatsApp și pe grupul de Facebook al părinților copiilor din clasa respectivă și fiind făcută publică cu acordul acestora. În această scrisoare, profesoara își manifestă indignarea față de sistemul educațional românesc și față de modul în care sunt tratate cadrele didactice în raport cu acțiunile lor.
Profesoara i-a informat pe părinți că pe data de 11 martie 2024 și-a încheiat colaborarea cu unitatea de învățământ la care preda, menționând că fiecare părinte va primi o înștiințare scrisă și i se va încheia în mod corect partea contabilă.
"Motivul este un eveniment care s-a petrecut în timpul orelor nostre de luni, 11 martie pe care în mod subiectiv nu-l pot clasifica decât înfiorător și care m-a depășit uman din multe puncte de vedere. Dar trebuie să știți de el în ideea să vă informați și protejați copiii proprii de pericole". Acesta a fost modul prin care profesoara și-a început pledoaria în fața părinților.
Dascălul a susținut că elevul cu antecedente de agresivitate în trecut, semnalate de ea însăși și de educatoare părinților care nu au luat nicio măsură în acest sens, a avut o criză de nervi care s-a soldat cu dorința de a face rău unui coleg printr-un „act de cruzime maximă”.
Elevul agresiv a intenționat să pedepsească un coleg de masă înfigându-i intenționat un creion ascuțit în ochi
Acesta a fost motivul pentru care doamna profesoară a intervenit pentru a evita o tragedie care ar fi dus la schimbarea completă a traiectoriei vieții victimei. Deși elevul s-a ferit instinctiv, vârful creionului a străpuns partea inferioară a pleoapei, lăsând o zgârietură vizibilă. Din păcate, copilul s-a dovedit nepăsător la strigătele profesoarei sale și și-a continuat lupta.
„Copiii în criză de tantrum sau, ca în momentul de față – în izbucnirile violente nu aud intervențiile verbale ale adulților și sunt ca într-o transă, surzi, nu se opresc din lupta lor”, mărturisește profesoara de arte vizuale.
Cadrul didactic chiar și-a amintit de un caz similar, petrecut în aceeași grădiniță în urmă cu mai mulți ani, în care din păcate victima nu a scăpat chiar teafără și ochiul copilului a trebuit să îi fie extirpat și înlocuit cu o proteză de sticlă. Cu mențiunea că elevii nu au voie în timpul orelor să se prefacă nici măcar în glumă că își agresează colegii, profesoara susține că ori de câte ori se întâmplă acest lucru îi invită afară și le refuză accesul în clasă în sala de curs pe tot parcursul orei. Doar că elevii știu cum să împingă limitele de răbdare și de rezistență ale unui adult, ca ș în acest caz.
„Și această linie a fost sărită și luni, în ora mea. Agresorul a făcut-o mai repede decât mine, lovitura cu intenție criminală mi-a depășit vigilența. Reacția mea, proporțională cu gravitatea situației, nu a fost una pe care să o pot justifica pedagogic sau de care să fiu mândră. A fost una de răspuns a sistemului nervos simpatic, care a acționat în legitimă apărare a terțului, și anume am intervenit, am bruscat agresorul, extrăgându-l cu viteză de lângă victimă pentru ca lupta dintre ei să nu mai continue, având în vedere că pumnul era în încleștat pe creion și că agresorul repeta obsesiv ”lasă, că și el mi-a dat”, dându-mi de înțeles că răzbunarea este încă în desfășurare”, destăinuie profesoara părinților.
Ulterior, agresorul a fost îndepărtat și dus la o altă masă unde a fost mustrat zdravăn, timp în care profesoara a mers să se asigure că victima este în regulă și că rana este doar una superficială: „Am inspectat rana victimei și m-am liniștit că ochiul e integru și valid. Vârful creionului se oprise la cornee fără a o perfora, copilul a fost salvat cu voia Domnului de la o tragedie care l-ar fi lăsat infirm pe viață”.
„Grădinița mi-a solicitat demisia pentru lipsa de delicatețe în gestionarea cazului, pentru bruscarea agresorului”
În urma modului în care a reacționat profesoara, conducerea grădiniței a cerut demisia acesteia pentru bruscarea agresorului și gestionarea într-un mod brutal al întregii situații. După ce i-a format pe toți cei abilitați despre evenimentele petrecute și s-a asigurat că ora a revenit la normal și s-a desfășurat într-un mod echilibrat, profesoara a primit o veste șocantă.
În timp ce familia victimei a tratat cu multă blândețe și înțelegere întreaga situație, mama copilului agresor a intentat plângeri penale asupra profesoarei și a tuturor cadrelor didactice, chiar dacă se aflau doar de serviciu în acea zi. Mama invocă traumatizarea fizică și psihică pe viață a copilului ei, de altfel agresor în întreaga situație, care a fost izolat și pedepsit.
„Demersul dumneaei are ca implicații dosar penal, încetarea activității cursului, retragerea certificatului meu de integritate de la inspectorat, faptul că de luni, 11 martie nu mai am loc de muncă deloc și nici nu voi mai avea vreodată voie să lucrez în învățământ, implică de asemenea procedural și pedepsirea restului personalului de la grupă că nu m-a ajutat”, scrie profesoara în scrisoarea adresată părinților.
Totodată, cadrul didactic menționează că elevul agresor a fost luat de către mama lui la toate demersurile pe care aceasta le-a intentat pentru denigrarea cadrelor didactice ale instituției, validându-i astfel comportamentul agresiv.
5 semne care îți dezvăluie că al tău copil este agresat la şcoală sau la grădiniță
„Sacrificarea întregii mele cariere într-un singur minut are un sens, mă voi duce la Judecata finală cu această victorie și voi depune un ochi întreg al unui copil la picioarele Domnului”
„Aș fi vrut să am puteri supranaturale în acea zi și să împiedic magic ceea ce s-a petrecut, fără acea intervenție fizică, însă nu dispun de asemenea puteri. Instinctul matern din mine a acționat irațional, dar a salvat un copil de orbire.
Dau slavă în fiecare secundă că acel copil rănit are doar pielea secționată, dar ochiul întreg. Că sacrificarea întregii mele cariere (de trei decade) într-un singur minut are un sens, mă voi duce la Judecata finală cu această victorie și voi depune un ochi întreg al unui copil la picioarele Domnului”, scrie cadrul didactic.
Pentru profesoara în cauză, ochiul elevului pe care l-a salvat valorează mai mult decât întreaga ei carieră care s-a încheiat brusc, dar mărturisește că dacă va mai fi vreodată pusă în această situație de a salva pe cineva, o va face la fel cu aceeași impulsivitate: „indiferent că va fi nevoie să despart un agresor de victima sa folosind trasul de păr, de haine sau să interpun un stâlp de telegraf, o voi face, pentru că agresorii nu se opresc când îi rogi frumos, am încercat doi ani de zile să îl rog frumos”.
La finalul scrisorii, cadrul didactic mulțumește părinților pentru sprijinul acordat, le mărturisește că i-a plăcut nespus să lucreze cu copilași foarte talentați și îi roagă să fie atenți la desenele la care aceștia se uită, la jocurile pe care le joacă pe computer și subliniază faptul că agresorul nu este decât un copilaș căruia i se confirmă greșit unele lucruri care îl pot transforma în viitor într-o potențial pericol pentru societate.
Ce spuneți? Valorează o întreagă carieră a unui om mai mult decât un ochi? Este sistemul educațional în măsură să gestioneze situația copiilor agresivi la momentul actual? Și mai mult decât atât, aceeași ar fi fost același ar fi fost deznodământul în cazul în care tragedia ar fi fost produsă? Mama victimei ar fi dat-o în judecată pe profesoară pentru neglijență și pentru nepăsare?
Surse foto: pexels.com, unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com, pixabay.com
Surse articol: educatieprinlectura.ro