Manifestarea este de factura europeana, fiind initiata in anul 2004 de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta. Anul acesta peste 3 000 de muzee din Europa vor sarbatori evenimentul.
Printre ele si Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, care propune si anul acesta, un eveniment deosebit, conceput special pe ideea punerii in valoare, atat a patrimoniului expozitional de care dispune, dar si a bogatei istorii locale. Nu trebuie uitat ca momente importante din istoria romanilor s-au desfasurat pe aceste meleaguri. Dintre acestea amintim, Prima Unire politica a celor trei provincii romanesti, sub conducerea lui Mihai Viteazul, martiriul lui Horea, Closca si Crisan, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 sau Incoronarea de la 15 octombrie 1922.
Tocmai pentru a pastra vie in memorie aceste pagini de istorie, intre orele 20.00-01.00, peste 20 de personaje vor cobori din diferite perioade ale istoriei pentru a se plimba prin salile expozitionale ale muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia sa intalneasca atat personalitati ale istoriei romanilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu sau regii Romaniei Mari, Ferdinand si Maria, dar si alte personaje, precum omul preistoric, dac, senator si soldat roman, cavaler medieval, nobili ai secolului Luminilor, lider politic roman interbelic etc.
Programul Noptii Muzeelor. Noaptea in care istoria prinde viata:
- Ora 18.oo/ teatru: Trupa Skepsis in Ursu (A.P. Cehov) - Sala Unirii
- Ora 19.00/ concert muzica medievala: Nomen est Omen - scena piateta Mihai Viteazul
- Orele 20.oo-01.oo/ peste 20 de personaje istorice vor da viata salilor expozitionale ale muzeului
- Ora 23.30/ vernisajul expozitiei artistilor Adriana Popa si Dan Timofte: Jazz. Portret si culoare (Etajul II)
- Ora 24.oo/ concert de jazz: Band Caffe Noir (Etajul II)
|