Nelu Tătaru a explicat faptul că masca de protecție trebuie să devină obligatorie în școli întrucât distanțarea fizică (de cel puțin 1 m) nu se poate aplica în mod corect, în special în cazul elevilor din clasele mici. Acesta a adăugat și că aglomerările din timpul pauzelor vor pune probleme, de aceea purtarea măștii se va impune: „Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”.
Ministrul Sănătății a reamintit și de prezența celor trei scenarii legate de reluarea cursurilor în noul an școlar, insistând asupra următoarei idei: scenariile se aplică la nivel local, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate, dar și de particularitățile școlilor de acolo. Deciziile legate de cum vor merge la cursuri elevii, dacă se va opta pentru îmbinarea dintre sistemul online și mersul fizic la școală sau dacă va exista în exclusivitate învățământ online, vor fi luate de către DSP-urile din fiecare județ, de către Inspectoratele Școlare județene și de către Comitetele Județene pentru coordonarea intervenției: „Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte...”
Nelu Tătaru a ținut să precizeze că ideal ar fi ca toții elevii să poată merge la cursurile desfășurate în școli: „Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”.
Referitor la situația învățământului superior, Ministrul Sănătății a spus că se lucrează la normele legate de „desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti”, care urmează să fie gata „cam într-o săptămână”.
Surse: a1.ro, digi24.ro, libertatea.ro
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com