Cerebelul, teoretizeaza dr. Wang, este responsabil cu sintetizarea informatiilor de natura senzoriala, ce mai tarziu ajuta la concretizarea si stabilirea legaturilor sociale.
Faptul ca simptomele autismului apar pana la varsta de 3 ani este deja un aspect binecunoscut. Ce legatura exista insa intre cerebel si functiile acestuia si aparitia autismului?
Cerebelul reprezinta cam 10 la suta din masa neuronala si indeplineste in special functii ce tin de miscare, neuromotorii, cum este coordonarea.
Dr. Wang argumenteaza insa ca cerebelul are o functie mult mai importanta in primii ani ai copilului, fiind legat de perceptie, si dezvoltarea functiilor sociale.
Exemplul concret pe care il ofera Wang in lucrarea sa se refera la o prima legatura intre parinte si copil. Wang spune ca atunci cand un parinte zambeste copilului, la nivel neuronal nu exista un raspuns din partea copilului, dar in timp cerebelul incepe sa coreleze zambetul parintelui cu o recompensa. Daca un copil prezinta leziuni la nivelul creierului, cerebelul nu mai face legatura intre zambet si nu mai declanseaza niciun raspuns in creierul copilului, ceea ce poate fi definit ca un prim simptom al autismului.
Leziunile la nivelul cerebelului mai pot afecta si functiile congnitive, inhiband o dezvoltare corecta, argumenteaza dr. Wang.
"Cercetarea face referire in special la problemele ce pot aparea inainte de nastere. Nu excludem posibilitatea aparitiei unor riscuri care sa conduca la autism si dupa nastere, dar de obicei acestea au o explicatie clara si apar in urma vreunui incident prenatal. Ceea ce vrem sa spunem este ca daca este sa apara vreun risc de dezvoltare a autismului, apare inainte de nastere.", mentioneaza dr. Wang.
Identificand sursa aparitiei, dr. Wang spera ca isi poate continua cercetarea pentru a gasi solutii eficiente de tratament pentru aceasta tulburare.
Surse:dailymail.co.uk, sfari.org