201 de nou-născuți și 9 mame au murit, într-o maternitate din Anglia, din cauza proastelor îngrijiri medicale
Ancheta a pornit, inițial, de la 23 de cazuri în care erau semnalate îngrijiri necorespunzătoare, însă ulterior au fost descoperite aproape aproape 1.592 de incidente raportate la spitalul Shrewsbury, în perioada 2000-2019. S-a aflat, astfel, că 201 de nou-născuți au fost lăsați să moară cu fracturi ale craniului, oase rupte și probleme cerebrale, după ce au fost privați de oxigen în momentul nașterii.
Citește și: O femeie este numită ucigașă pentru că bebelușul ei s-a născut mort după o naștere naturală fără medicație
De asemenea, potrivit aceleiași anchete, 9 mame și-au pierdut viața din cauza obsesiei personalului medical de a nu recurge la cezariană, chiar dacă aceasta era indicată. Potrivit raportului, maternitatea insista asupra nașterii naturale pentru a menține ratele de cezariană scăzute.
Mămicilor li se spunea că bebelușii mureau din cauza lor
Mamelor care supraviețuiau nașterii, li se spunea că bebelușii mureau din cauza lor, iar acestea, distruse de durere și cu o încredere oarbă în medicii care ar fi trebuit să le ajute la naștere, credeau acest lucru.
Rhiannon Davies, o mamă care a născut pe 1 martie 2009, își amintește că a fost îngrijorată în ultimele săptămâni de sarcină fiindcă nu mai simțea mișcările bebelușului în burtică. Ea a fost asigurată de personalul medical de la spitalul Shrewsbury că totul decurge normal, că nu există niciun risc și că poate să nască asistată de o moașă. După ce femeia a născut, își amintește că fetița ei s-a simțit foarte rău și că medicii de la maternitatea respectivă și-au dat seama că este ceva în neregulă cu ea abia atunci când a fost prea târziu. A fost transportată de urgență la un alt spital, însă cea mică nu a supraviețuit.
Foto: Sky News
Kayleigh Griffiths, o altă mamă îndoliată, care și-a pierdut bebelușul în aprilie 2016, își amintește că medicii de la spitalul respectiv i-au spus că poate să nască liniștită acasă, întrucât sarcina este fără risc. Femeia a adus pe lume o fetiță, Pippa, care, însă, refuza să mănânce.
Citește și: A născut un înger mort din cauza nepăsării lor: anchetă la spitalul județean Baia Mare
„Eram asigurată că asta era normal, ei îmi spuneau că totul este în regulă”, spune Kayleigh. Într-o noapte, însă, respirația bebelușului devenise zgomotoasă și a început să vomite. În după-amiază următoare, Pippa nu mai respira, așa că a fost transportată de urgență la spital, unde s-a descoperit că suferea de meningită streptococică de grupa B. Micuța a murit în acea zi.
Foto: Sky News
Hayley Matthews își amintește cât de traumatizantă a fost nașterea fiului ei, care a murit la doar 11 ore după ce a venit pe lume. Femeia povestește că știa că bebelușul ei va fi mare, așa că a cerut o operație de cezariană. Medicii i-au spus, însă, că nu va fi necesară, fiind astfel forțată să nască natural. În timpul nașterii, umărul bebelușului a rămas blocat și într-o fracțiune de secundă ritmul cardiac i-a scăzut la zero.
„Doctorul l-a smuls din mine și era albastru. Moașa l-a luat pe Jack de pe mine și a încercat să-l resusciteze și a apăsat pe un buton, dar nu a venit nimeni”, își amintește mama copilului. Deși medicii au reușit să îl readucă la viață, cel mic a mers direct la terapie intensivă fiindcă „i se umflase inima, avea leziuni grave ale creierului și avea o infecție cu streptococ de grup B”. Câteva ore mai târziu, copilul a murit, iar mama suferă în continuare în urma acestei traume și spune că în fiecare noapte retrăiește acele momente cumplite.
Iar acestea sunt doar câteva cazuri cutremurătoare, desocperite de jurnaliștii de la Sky News, care scot la lumină problemele din sistemul medical britanic.
Acesta este, de departe, unul dintre cele mai mari scandaluri din sistemul de sănătate britanic. Jeremy Hunt, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și cel care a inițiat ancheta, a spus că raportul este „dincolo de cele mai întunecate temeri ale sale”. Actualul ministru britanic al sănătății, Sajid Javid, a cerut iertare tuturor familiilor care au suferit în urmă acestor tragedii, iar premierul Boris Johnson și-a exprimat, la rândul său, regretul spunând că „fiecare femeie care naște are dreptul să fie în siguranță. Inima mea este alături de familii, pentru durerea și suferințele îndurate”.
Citește și: Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă
- Surse: Sky News, The Guardian, BBC, The Independent, HotNews
Surse foto: Sky News, iStock by Getty Images