Proiectul de lege a fost inițiativa senatorului Adrian Wiener, care a atras atenția asupra pericolului existent în anumite produse alimentare din cauza conținutului de acizi grași: „Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”.
Actul normativ ar trebui să intre în vigoare de anul viitor, aplicându-se tuturor produselor destinate consumatorului final, inclusiv pentru produsele livrate de către unitățile de alimentație publică și celor destinate să ajungă la acestea.
Pe lista produselor ce nu se vor mai comercializa se află: margarina, supele la plic, chips-urile, popcornul pentru microunde.
Prevederile actului normativ adoptat în Camera Deputaților nu sunt noi, făcând obiectul Regulamentului 2019/649 AL COMISIEI din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acizii grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală.
Potrivit noii legi, operatorii economici nu vor mai trebui să introducă pe piață produse alimentare care să aibă un conținut de AGT (acizi grași trans) mai mare de 2 g/100 g de grăsime din conținut. Prevederile se vor aplica și produselor provenite din alte state ale UE sau din state-terță.
În actul normativ adoptat săptămâna trecută se precizează și ce înseamnă acizii grași trans: „prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.
Surse: libertatea.ro, stiripesurse.ro, ziarulunirea.ro
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com