Doctorul Cătălin Cîrstoveanu este un adevărat miracol uman, care dă naștere la rândul său mai multor miracole în domeniul neonatologiei din România. Cătălin Cîrstoveanu este primul medic din România care și-a propus și a reușit să creeze campanii de adunare de fonduri pentru spitalul în care lucrează, după ce sute de prunci cu inimi bolnave sau alte complicațîi i-au murit în brațe.
Pe domnul doctor Cîrstoveanu l-am găsit de multe ori în gardă noaptea, la secția în care își petrece cea mai mare parte a timpului: „Cel mai greu pentru noi înseamnă de fapt lista asta de aici. Aici sunt copii care sunt în sistem. Pe acesta deja l-am primit, uitați, avem șase copii care așteaptă, sunt boli foarte grave, înseamnă că noi suntem la capacitate maximă. Avem chiar trei peste număr, nu e normal, șase copii nu avem unde să îi punem, uneori avem 10-15-18 și uitați ce s-a întâmplat, unii așteptând au decedat, din nefericire. Spun de vreo 10 ani lucrul acesta, România nu poate primi decât 60 la sută din nou născuții cu probleme critice, restul stau în condiții improprii, nu au echipamente, nu au ceea ce trebuie pentru o îngrijire corespunzătoare. De fapt, vorbim despre atenția pe care statul o acordă copiilor noștri”, declară Cătălin.
„Am sute de cazuri pe care le-am dus. Și am zis: până când vom merge în felul asta? La început, condițiile erau destul de complicate. Mersul în Germania era foarte complicat. Oamenii scoatea din buzunar foarte mulți bani. Statul român deconta intervenția. Aveam români care erau chirurgi în afară țării și am spus: oare nu putem cu oamenii aceștia? M-am întâlnit cu Alex, cu Inima Copiilor”, povestește doctorul Cîrstoveanu.
„Ne-am cunoscut în 2008, pe 1 octombrie. Atunci am discutat pentru prima dată despre cardio chirurgie, pentru că Cătălin avea în secție foarte des copii cu probleme cardiace și atunci era o problema mult mai mare”, spune Alex Popa, Asociația Inima Copiilor.
Cătălin era disperat că nici nu avea unde să îi ducă în străinătate, era foarte complicat. Hai să facem o secție, era un spațiu aici, am mers, l-am văzut”, mai adaugă Președintele Federației Inima Copiilor, Alex Popa.
Încercările doctorului Cătălin Crîstoveanu de a salva viețile copiilor păreau complet în zadar. Zilele treceau și tot mai mulți micuți se stingeau din viață. Cu greu au putut fi auzite strigătele sale de ajutor: ”S-a întâmplat ceva foarte trist, aveam un copil cu o întrerupe de aorta și a murit. Aveam acceptul în două clinici, dar nu am avut loc de reanimare. Și tatăl era foarte supărat pe hol, stătea pe un scăunel, încă nu aveam secția asta mare, iar eu eram la anatomie patologică și când am venit în secție m-am blocat: era domnul ministru al Sănătății, cu o liotă de secretari de stat și cu directorul meu. Când ministrul a intrat pe ușa, tatăl s-a dus și a zis „din cauza ta a murit copilul meu”. Ei vor “beneficia” din plin de neputința sistemului când le va fi greu. Ei vor ajunge pacienți și vor ajunge pe mâna celor pe care nu i-au educat, nu i-au utilat, nu i-au finanțat. Ei vor plăti. Nu vor avea timp cu toții să se urce în avioane private, să ajungă la Viena sau Paris. Ei vor fi “beneficiarii” din plin a ceea ce au construit cu incompentență”, spune medicul Cîrstoveanu.
Odată cu trecerea timpului, s-a reușit în cele din urmă achiziționarea unia dintre cele mai performante angiografe din lume - un aparat care face și intervenții cardiologice. Cu toate acestea, din cauza lipsei de personal aparatul nu a putut fi folosit o vreme îndelungată. Pentru a-l putea pune în funcțiune, a mai fost nevoie de încă un milion de euro. Cu toate acestea, declară medicul Crîstoveanu: „În ziua în care am făcut primul copil, șeful de la chirurgie a zis că, acum, acest angiograf și-a dat întreaga valoare: un copil salvat. Pe mine m-a luat plansul, că stătea de trei ani de zile și nu avusese activitate și mi-am dat seama ce înseamnă un milion pentru viața unui copil”.
Primul copil care a fost salvat cu ajutorul angiografului a fost Sofia - o fetiță a cărei inimă era pe punctul de a ceda dintr-un moment în altul ca urmare a faptului că avea o arteră pulmonară și aorta inversate: „A fost contra cronometru, pentru că viață ei era în pericol, dacă nu ajungeam la timp să facem intervenția asta la angiograf nu trăia. L-am cunoscut pe doctorul Cirstoveanu ca om, că medic, foarte natural, un om plăcut, un om care ne-a intrat la inimă, s-a ocupat foarte îndeaproape de cazul Sofiei, era cel mai grav caz”, declară tatăl Sofiei, Iulian Mocanu.
Doctorul Cîrstoveanu este recunoscut pentru o multitudine de alte realizări, printre care se află și bazele primei bănci de lapte matern din țară, unde este colectat lapte de la mamele care vor și pot să doneze. Înainte de acest demers, România era singură țară din Uniunea Europeană în care nu există o banca de lapte matern pentru copiii cu suferințe și nevoi speciale de hrană. Cu ajutorul sprijinului privat, s-a făcut cea mai modernă secție de terapie intensivă din Europa, unde sunt aduse cele mai grave cazuri. Aici, părinții pot să stea alături de puii lor aflați în stare gravă.
Dedicat în totalitate meseriei sale, doctorul Crîstoveanu este recunoscut și pentru sacrifiile pe care le face pentru pacienții săi, fiindu-le alături în orice moment și în orice loc din lume. Nu doar o dată a zburat cu pacienții săi în alte țări pentru a fi tratați.
Sursa: stirileprotv.ro
Surse foto: captura video