Oamenii de știință au descoperit 60 de variante genetice care pot afecta greutatea bebelușului la naștere și care, mai târziu, pot favoriza instalarea bolilor de inimă și a diabetului.
"Este fascinant cum gena joacă un rol important atât în greutatea fizică a bebelușului, dar și în favorizarea unor boli. Studiul acestor gene ne oferă o viziune mai amplă asupra proteinelor implicate și asupra mecanismului prin care aceste boli se instalează", spune Hans Bisgaard, profesor de pediatrie și șeful Departamentului de Studiu al Astmului în Copilărie din Copenhaga, Danemarca.
Anders Borglum, un vestit profesor în genetică medicală descrie rezultatele studiului ca fiind semnificative pentru medicină: "Rezultatele studiului vin să indice care gene influențează greutatea la naștere și cum este ea corelată cu bolile de care copilul va suferi la vârsta adultă." Se pare că acei copii care se nasc subponderali la naștere prezintă risc mult mai mare să devină obezi mai târziu: "Obezitatea este, în general, corelată cu un risc crescut al apariției unor afecțiuni precum diabetul de tip 2", adaugă profesorul Borglum.
Conform unui studiu asemanator, condus de catre echipa lui Edward Ruiz-Narvaez, asistent-profesor de epidemiologie in cadrul Scolii de Sanatate Publica a Universitatii Boston, și mamele de culoare riscă să se îmbolnăvească de diabet de tip 2, dacă dau naștere unor copii subponderali. Această descoperire explică, într-o oarecare măsură, problema numărului ridicat de cazuri de diabet în rândul persoanelor afro-americane.
Sursa: sciencenordic.com; www.health24.com