GRADINITA DE VARA: Ne distram si invatam!

GRADINITA DE VARA: Ne distram si invatam!

QBebe

"Gradinita lui David" si-a propus sa vina in ajutorul parintilor si al copiilor si sa desfasoare un program special pentru perioada verii. Incepand cu data de 24 iunie va incepe programul gradinitei de vara si se va finaliza in data de 6 septembrie 2013.

Avand ca motto:"Ne distram si invatam", vom  desfasura o gama variata de activitati, planificate pe teme foarte atractive pentru copii. Vom pune la dispozitie  programe educationale de gradinita, dar si programe recreative: spectacole de teatru, excursii, spectacole distractiv- educative sau vizite la muzee. 

Activitatile din gradinita se  vor desfasura pe domenii experentiale insa intr-o maniera diferita de abordare si mult mai imbogatita. Ca si pe  parcursul anului, copiii sunt antrenati in diferite proiecte. Fiind la varsta la care toate activitatile se desfasoara prin joc, demersul didactic este organizat astfel incat, sa vina in intampinarea acestei caracteristici.

Domeniile experentiale pe care le  vom parcurge sunt urmatoarele:

Domeniul Limba si Comunicare

Domeniul Stiinte

Domeniul Estetic si Creativ

Domeniul Om si Societate

Domeniul Psihomotric

Domeniul Limba si Comunicare - acopera stapanirea exprimarii orale si scrise, ca si abilitatea de a intelege comunicarea verbala si scrisa. Se urmareste ca acestia sa vorbeasca cu incredere, clar si fluent, utilizand modalitati de exprimare adecvate pentru diferite categorii de auditoriu.

Domeniul Stiinte - include atat abordarea domeniului matematic prin intermediul experientelor practice, cat si intelegerea naturii ca fiind modificabila de fiintele umane cu care se afla in interactiune.Astfel, se considera necesar ca prescolarul sa fie pus in contact cu domeniul matematic prin jocuri dirijate cu materiale, cum ar fi nisipul sau apa, sau prin simularea de cumparaturi in magazine. Totodata, prescolarii sunt  incurajati sa efectueze experimente, sa utilizeze in conditii de securitate diferite instrumente sau echipamente.

Domeniul Estetic si Creativ - acopera abilitatile de a raspunde emotional si intelectual la experiente perceptive, de apreciere a frumosului, ceea ce le va permite sa reactioneze de o maniera personala la ceea ce vad, aud, ating sau simt.

Domeniul Om si Societate - include omul, modul lui de viata, relatiile cu alti oameni, relatiile cu mediul social, ca si modalitatile in care actiunile umane influenteaza evenimentele. In abordarea acestui domeniu se pleaca si de la premisa ca institutia prescolara reprezinta un context utilizabil pentru coordonarea principiilor si actiunilor morale.

Domeniul Psihomotric - acopera coordonarea si controlul miscarilor corporale, mobilitatea generala si rezistenta fizica, abilitatile motorii si de manipulare de finete, ca si elemente de cunoastere, legate mai ales de schema corporala.

 

PROGRAM SI ACTIVITATI

 

Gradinita de vara dispune de un program special creat, astfel incat copiii sa se distreze in timp ce isi continua dezvoltarea psihologica, fizica si sociala.

Programul de vara este structurat astfel:

 

Saptamana 24-28 Iunie :"Viata la ferma"

          "Iubeste animalele: Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata."

                                                                                                                               Dostoievski

Dostoievski ne invata acum doua sute de ani, sa iubim animalele si natura. Acest lucru il vom dori si noi pentru copiii nostrii ,acum, intr-o epoca in care s-a pierdut dragostea si iubirea fata de mediul inconjurator. Ne-am gandit sa facem o aprofundare a tematicii "Viata la ferma", prin activitati educative, dar si prin activitati extracurriculare. Ii vom invata pe cei mici, ca animalele pot fi uneori cei mai sinceri prieteni ai oamenilor. In acest sens  pe langa jocurile si activitatile tematice si zilnice, vom vizita  ferma "Cocosu' Rosu",  ferma de cai din Ciolpani si vom face o excursie la rezervatia de zimbrii din Bucsani.

Saptamana 1-5 Iulie: "Micii cercetasi"

        "A fi cercetas inseamna sa lupti impotriva egoismului"

                                                                                             Lord Baden-Powell

Cu siguranta am auzit cu totii despre cercetasi, dar poate ca dincolo de imaginile din filme nu am avut pana acum o idee clara a acestui domeniu. Un cercetas desfasoara o serie intreaga de activitati care pot fi incadrate in cateva categorii: educatie non-formala, invatand prin actiuni, dar si stabilirea de prietenii prin impartasirea unor seturi de valori si principii de viata.

Parintele cercetasilor, Lord Baden-Powell, descria esenta cercetasilor ca fiind cuprinsa in urmatoarea sintagma : "Cetateni fericiti, sanatosi si serviabili". Ghidati de principii sanatoase, incurajati sa descopere mediul inconjurator, sustinuti in luarea deciziilor din cadrul jocurilor de-a cercetasii, copiii vor confectiona uniforme de cercetasi, vor intreprinde drumetii in padurea Baneasa si parcul Herastrau si isi vor descoperi puterile in "Parcul Aventura" din Brasov.In acest fel daca noi devenim mai buni si lumea in care traim va fi una mai buna!

Saptamana 8-12 Iulie: "Micii ecologisti"

"Natura-ti da zilnic exemplul de a trai."

    Nicolae Iorga

 

Noi, ca oameni avem limitele noastre, insa Natura este un adevarat geniu in a carui opera ne putem cauta inspiratia .Nu trebuie sa uitam ca  omul apartine naturii si nu natura, omului .Trebuie sa recunoastem ca daca nu ar fi natura, daca viata nu ar fi posibila pe Pamant, nu am fi nici noi. A ocroti mediul in care traim nu tine numai de ecologie, ci si de educatia noastra. Haideti sa le insuflam copiiilor aceasta dragoste fata de  natura, pentru ca din ea sa se nasca respectul. Asta ar trebui s? facem toti, deoarece omul este efemer pe langa efemeritatea naturii.Respectul vine din dragoste si numai prin comuniune perfecta cu natura il putem dobandi.Vom desfasura vizite la Gradina Zoologica si un picnic in padurea Snagov. Vom pune in practica principiul: " Mens sana in corpore sano!", mai exact importanta nutritiei sanatoase si a sportului. Atractia saptamanii va fi "Parada tinerilor designeri ecologisti", parad? cu haine si masti din materiale reciclabile.

Saptamana 15-19 Iulie: "Civilizatiile antice"

          "Cu cat cunosti mai mult, cu atat iubesti mai mult."

     Leonardo da Vinci

Haideti sa facem o incursiune in timp si sa le trezim copiiilor interesul pentru Ramses, Ahile sau Traian .Ne dorim sa facem din aceste personaje adevarate modele si nu doar eroii unor legende din lumea antica. Folosindu-ne de material didactic si  vizite la  Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"  si la Muzeul National de Istorie a Romaniei vom  explora lumea demult apusa si vom deslusi misterele evolutiei.

Saptamana 22-26 Iulie: "Arta in aer liber"

        "Arta este o forma a vietii, chiar viata!"

                                                                                                Liviu Rebreanu

 Arta este in esenta cea mai profunda expresie a creativitatii umane. Exprimarea trairilor umane se realizeaza prin  intermediul artei. Prin tema "Arta in aer liber", urmarim o coordonare directionata catre latura frumoasa a vietii, incurajarea exteriorizarii emotiilor prin  arta, dar si dezvoltarea creativitatii.Urmarind aceasta linie, vom primi vizita unui pictor, vom face picturi in parc sau in curtea gradinitei si o vizita la Muzeul National de Arta al Romaniei.Tot in domeniul artelor vom include si olaritul. In acest sens vom vizita o familie de olari, care ne vor introduce in aceasta minunata taina a olaritului.

Saptamana 29-2 August: "Laboratorul de experimente"

"Experimentul ca metoda activa, are mai multa forta de convingere decat oricare alta metoda si deci, posibilitati sporite de inraurire asupra formarii conceptiei stiintifice despre natura la elevi."

      Ioan Cerghit

Joaca poate deveni  uneori o lectie de stiinta, chiar si la gradinita. Una dintre metodele principale de explorare a realitatii este experimentul. Ca si observarea sistematica, experimentul dispune de importante valente formative.Prin aceasta tema urmarim  stimularea activitatii de investigatie personala, independenta si favorizarea dezvoltarii intereselor cognitive. Vom transforma activitatile din aceasta saptamana intr-un laborator de chimie, biologie si geologie.

Saptamana 5-9 august:"Ce mai stiu?"

Dupa doua semestre de studiu intens este necesara si o recapitulare  a cunostintelor dobandite, vor fi evaluate  urmatoarele teme de studiu care au fost parcurse in anul scolar anterior:

1.Eu in lumea fermecata

2.Familia mea

3.Am si eu un orasel...

4.Sanatosi si fericiti

5.Toamna, mandra harnica....

6.Universul-mistere si galaxii

7.Noi suntem romani

8.Obiceiuri strabune

9.Bucuriile iernii

10.Farmecul padurii

11.Poveste la gura sobei...

12.In ograda la bunica

13.Animalele, prietenele noastre

14.Vestitorii primaverii

15.Mama draga, mama scumpa

16.Fantezie de primavara

17.In lumea artelor

18.Asteptandu-l pe iepuras...

19.Ce si cum vreau sa fiu?

20.De pe camp pe masa noastra

21.Calatorii de-a lungul vremii

22.Harnic, cinstit si bun

23.Ce mi-au povestit anotimpurile?

24.Prieteni de pretutindeni

25.Micul actor

Saptamana 12-16 august:"Pasarile-prietenele noastre"

 

 "Pasarea are cuib, paianjenul panza si omul prietenia"

   William Blake

Se spune ca poti sa fii liber intotdeauna si indiferent de varsta pe care o ai, sa poti afla ceva nou care sa­-ti modifice gandirea si comportamentul, influentand traseul prestabilit al vietii. Pasarile sunt libere, neconditionate de regulile societ?tii civile si se ghideaza dupa un set de valori profund si s?n?tos, a c?rei origine este inc? un mister. Ele  pot fi modele elocvente  intrucat copiii pot intelege prin puterea exemplului, cat de benefica este prietenia, spiritul de intrajutorare, rabdarea si atentia acordata celorlalti.In cadrul temei "Pasarile-prietenele noastre", prin intermediul  materialului educativ si  al povestilor, copiii vor afla lucruri noi despre speciile de pasari, mediu de viata, misterele existentei si evolutiei acestora. Pentru aprofundarea cunostintelor  vom vizita  Ferma Animalelor din Pantelimon si vom viziona spectacole de teatru.

Saptamana 19-23 august:"Cine face si cum face?"

 

"Harnicia e mama succesului"

                                                                                Proverb romanesc

In cadrul temei "Cine face si cum face?", vom urmari dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a meseriilor si profesiilor, precum si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestora. Este necesar ca cei mici sa cunoasca importanta muncii si sa cultivam acest spirit al responsabilitatii. Nu degeaba s-a spus ca:"Harnicia este mama succesului". Asa ca ne vom transforma in niste muncitori harnici si vom vizita  Fabrica de Ciocolata, cofetaria ANA PAN si o brutarie.Pentru ca toti baietii viseaza sa ajunga piloti ne-am gandit sa le oferim o bucurie in acest sens. Prin aceasta tematica, cei mici vor cunoaste regulile unei calatorii cu avionul, posibilele destinatii, iar pentru o zi isi vor lua rolul de piloti in serios.Vom vizita  Aeroportul International "Henri Coanda" - Otopeni si vom patrunde la bordul unui avion adevarat.

Saptamana 26-30 august:"Animalele marine"

 

"Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet."

                                                                                                                                                                                                 Pitagora

Au ramas inca nedeslusite misterele existentei animalelor acvatice. Unii spun ca delfinii ar vorbi, altii discuta despre devotamentul balenelor, altii despre instinctele rechinilor, altii despre relatiile familiale complexe din randul pinguinilor.Asa ca ne intoarcem din nou la mult iubitele animale si vom explora lumea acvatica. In aceasta saptamana vom avea ca scop identificarea unor aspecte ale lumii acvatice, folosind surse de informare diversificate.Vom studia animalele marine ,iar vizita la Delfinariul din Constanta si la Institutul de Cercetare Marina din Ploiesti ii va ajuta pe cei mici sa inteleaga mult mai bine lumea subacvatica.

Saptamana  2-6 septembrie : "Jocurile Copilariei"

 

"Asa eram eu la varsta cea fericit? si asa cred c? au fost toti copiii, de cand ii lumea si p?mantul, m?car s? zic? cine ce-a zice."

                                                                                                       Ion Creang?

S-a spus despre  copilarie ca este locul imaginatiei, locul fericirii si al povestilor, al implinirii si al jocului. Cati dintre noi ne mai amintim jocuri precum:"Ursul doarme!", "Lapte gros" "Baba oarba" sau "De-a v-ati ascunselea"?.Haideti sa dedicam  aceasta ultima saptamana de vacanta, jocului si sa le aducem copiiilor ceea ce ne-a adus noua copilaria: jocuri pline de voiosie in aer liber, lipsite de grija fiselor, a matematicii sau a dezvoltarii limbajului.Sa uitam pentru moment de influentele tehnologiei si sa ne distram prin jocuri romanesti. Distractia va fi pe primul plan, iar in acest fel copiii isi vor consuma energia si ivi vor reancarca bateriile pentru un noul an scolar. Parcurile sau curtea gradinitei vor fi mediul propice pentru desfasurarea acestor activitati.

Cluburi si optionale

Pe langa temele de studiu copiii se vor putea bucura si de activitati optionale. Gradinita noastra va ofera:

 

Clubul de inot- Pentru ca ne dorim :"O minte sanatoasa intr-un corp sanatos".

Clubul urmareste dezvoltarea fizica armonioasa si mentinerea starii de sanatate fizica si psihica, precum si dezvoltarea unui comportament concentrat catre atingerea de obiective, comportament care se  va regasi in cotidian  sub forma rezolvarii situatiilor noi de viata.

 

Clubul de tenis-Pentru ca ne dorim ca sanatatea sa cuprinda nu numai corpul, cat si mintea in deplina armonie cu  spiritul Fie ca este vorba despre un sport sanatos, fie ca este vorba despre increderea in fortele proprii, clubul de tenis va fi bine venit in activitatea copiiilor.

 

Clubul de dans- Pentru ca ne dorim copiii eleganti si sanatosi din punct de vedere emotional. In cadrul acestui club se imbina armonios miscarea si gratia, in vederea formarii unei atitudini pozitive. In pasi de dans, copiii isi imbunatatesc tinuta, echilibrul si concentrarea.

 

Clubul de karate- Pentru ca ne dorim o alternare a starii de sanatate psihica cu cea fizica. Acest club are in vedere dezvoltarea fizica armonioasa si contribuie la mentinerea starii generale  de sanatate fizica si psihica.

Activitate optionala-Limba Engleza

Contact:

Gradinita lui David

Str. Intrarea Catedrei  nr. 10

Bucuresti, sector 1

Tel./Fax: 021.232.77

www.gradinitaluidavid.ro

 

Va asteptam, cu drag!
Articolul urmator
O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

    Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?
    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?

    Gesturile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Atunci când plecăm, facem cu mâna. Când aprobăm ceva, ridicăm degetul mare. Atunci când ne certăm copiii,...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Da, este de datoria noastră, ca părinți, să ne învățăm copiii să se apere singuri
    Da, este de datoria noastră, ca părinți, să ne învățăm copiii să se apere singuri

    Cât sunt mici, datoria părinților este să își ajute copiii și să intervină când sunt nedreptățiți. Când cresc mari, datoria părinților este să îi...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor
    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor

    Cu toții am spus la un moment dat lucruri pe care le regretăm. Scuzele sunt primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a repara situația pe care am ceat-o. Dar sunt scuzele...

    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

    Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

    © 2024 Qbebe