James Siow, un doctor de origine australiana a ajuns la concluzia ca fiecare dintre noi avem in organism o cantitate mai mare sau mai mica de agenti poluanti. Acestia nu provin, asa cum am crede, din zone sau surse extreme de poluate, ci din simplele cosmetice, alimente, agenti de curatare si chiar din lenjerii de pat. Medicul care face parte din Institutul National de Medicina Integrativa a declarat ca oamenii de stiinta incearca sa previna de ani buni guvernele lumii despre gradul ridicat al poluarii, insa toate eforturile au fost in zadar. Nimeni nu le ia in considerare opiniile, iar situatia actuala a ajuns intr-un punct in care nu mai exista cale de intoarcere.
"Oamenii de stiinta au tras primul semnal de alarma in ceea ce priveste cresterea contaminarii mediului inca din 1980", a adaugat acesta. Guvernele nu au nicio scuza in ceea ce priveste luarea de masuri impotriva poluarii. Stiau despre mercur, plumb si pesticide, dar nu s-a actionat promt pentru a limita expunerea populatiei la aceste substante.
Siow este de parere ca fiecare persoana de pe planeta este contaminata cu sute de agenti poluanti produsi chiar de om, iar mediul in care traim este extrem de poluat. "Nu este de mirare ca poluarea este o problema la nivel global. Nimeni nu este crutat, nici macar nou nascutii. Un studiu al Statelor Unite a gasit 232 de substante chimice industriale in sangele din cordonul ombilical al bebelusilor. Asta inseamna ca nou nascutii vin intr-o lume deja poluata cu lucruri care i-ar putea ucide", a declarat Dr. Siow. Substantele chimice ajung la bebelus prin sangele mamei si prin circulatia placentara din uter. Problema este ca toxinele vor afecta cel putin trei generatii, iar modificarile genetice ale bunicilor pot fi transmise catre nepoti.
De ce nu se doreste oprirea acestei poluari? Raspunsul este unul foarte simplu. Pentru ca exista mult prea multe produse ce ne fac rau, iar ele nu pot fi retrase de pe piata. Dr. James Siow a explicat ca "retragerea de pe piata a sute de produse, inclusiv cosmetice si produse de ingrijire personala, alimente, telefoane mobile si multe alte lucruri de uz zilnic ar insemna bani", iar pentru marile companii, acest lucru poate insemna falimentul. Medicul intelege si corporatiile, dar sustine ca "a nu face nimic este cu mult mai scump". Fiind expusa unui mediu toxic, societatea se imbolnaveste din ce in ce mai des, iar costul tratamentelor ingenuncheaza guvernele. Totodata, fondurile blocheaza luarea de masuri rapide, iar toxicitatea multor substante nu este luata in serios.
Medicii nu sunt nici ei pregatiti pentru valul de imbolnaviri cauzate de poluare. Societatile au nevoie de medici specializati in diagnosticarea corecta a simptomelor otravirii chimice dar, din pacate, in acest moment medicii nu sunt interesati sa urmeze cursuri de toxicologie post-absolvire. Doctorul Siow este de parere ca "trebuie sa educam mai multi medici pentru a efectua teste simple de par sau urina pentru a afla ce se intampla cu adevarat. "
Surse: vice.com, scinews.com.au, dailylounge.com