Cand are nevoie o persoana sa vada un psihiatru?
Din pacate, persoanele care sufera de depresie refuza sa ia in seama simptomele acesteia. De foarte multe ori pacientii considera fara importanta lipsa somnului, chiar daca ajung in stadii in care nu mai pot face nimic din cauza oboselii. Toate acestea pentru ca au o teama excesiva de a merge la un medic specialist. Daca i-ar durea maseaua nu ar ezita sa mearga la stomatolog, dar sa mergi la psihiatru pare mult mai complicat.
,,Competenta noastra profesionala este, prin specialitate, sa asistam persoane care dezvolta o problema in functionarea psihicului. Prin asta ma refer la gandire, emotii si comportamente, la care adaug o sub-categorie, aceea a comportamentelor instinctuale (somn, nutritie, viata sexuala). Oricine considera ca a dezvoltat o suferinta a gandirii, emotionala sau de comportament devine eligibil sa fie consultat de medicul de specialitate.'', explica medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
De ce ajung cu greu romanii la medicul psihiatru ?
Majoritatea oamenilor accepta foarte greu ca au probleme emotionale, psihice. In momentul in care se mentioneaza vizita la psihiatru, pacientul este reticent si, de cele mai multe ori, refuza acest consult de specialitate. De ce? Simplu: de teama. „Principalul impediment in calea accesarii unui psihiatru este, din experienta mea, credinta irationala ca, indiferent de rezultatul intalnirii, simplul contact cu un medic psihiatru te face "nebun". Romanii au o teama profunda, neintemeiata si violenta de pierderea sanatatii psihice; de multe ori frica aceasta e proiectata social sub forma de stigma", continua dr. Gabriel Diaconu.
Din lipsa de cunostinte, bolnavul psihic este considerat de societate a fi incurabil, contagios si, in consecinta, trebuie izolat si anihilat. In Romania nimeni nu are in vedere ca unul din 4 romani prezinta, la un moment dat, simptomele unei tulburari psihice acute, tranzitorie sau chiar cronica; ca dupa bolile de inima depresia e cea mai prevalenta problema de sanatate si cu consecintele cele mai grave pe termen lung atat in costuri asociate, cat si ca suferinta subiectiva pentru individ.
Asadar, din pricina acestei stigme, pacientul cu greu ajunge la medicul de specialitate.
Se vindeca bolile psihice ?
Cum s-ar putea vindeca o persoana de depresie, daca nici macar nu incearca ? Rareori simptomele ii fac pe pacienti sa dea fuga la un medic psihiatru. Mai ingrijorator este faptul ca romanii nici nu iau in calcul aceasta optiune, elementara in tratamentul oricarui depresiv. Daca majoritatea populatiei poate fi educata in sanatate mintala, faptele petrecute de-a lungul timpului dovedesc ca si comunitatea celorlalti medici are contibutia sa la stigma.
„O spun des, o spun raspicat: majoritatea bolilor psihice se trateaza, majoritatea bolilor psihice se vindeca. Acele boli psihice care nu se vindeca, se trateaza; tratamentul e sigur, eficient si acceptabil in termeni de cost, profilul de siguranta nu difera de cel oferit de tratamentul altor boli, gen ulcer duodenal, diabet sau hipertensiune arteriala. Medicul psihiatru e in primul rand medic si apoi psihiatru si nu cauta, in ciuda perceptiei publice, sa inlocuiasca o problema cu alta.'', precizeaza medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Cum schimbam perceptia gresita asupra vizitei la psihiatru ?
Este un efort urias, un efort realizabil numai prin informatii transparente, constante, avizate.
depresiv.ro este platforma online sustinuta de medici specialisti, unde publicul larg cunoaste simptomele, reactiile, nevoile celor care sufera de depresie, anxietate, burn out sau stres si primeste sfaturi de la medici psihiatri.