E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!

E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!

Bianca Geica - Redactor Senior

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare! Mai mult, părinții copiilor care au vârste peste 12 ani vor primi formulare de vaccinare, iar măștile textile vor fi interzise în școli. 

Cîmpeanu: școlile se vor închide în octombrie

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că este posibil ca școlile să se închidă pentru ca predarea să treacă în online. Acest lucru va fi cauzat de faptul că tendința actuală de creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2   va duce la atingerea pragului de 6 cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori. 

Rata de infectare din localitate, acesta va fi criteriul (de funcţionare a şcolilor – n.r.). În Bucureşti suntem la 0,6 la mie. Avem o rată de creştere săptămânală de 1,5. Acum o săptămână eram la 0,4 – 0,6. Dacă, din păcate, se va păstra acest trend, pe undeva prin luna octombrie este posibil, din păcate, dacă nu vom face progrese semnificative din perspectiva vaccinării, este posibil să se ajungă la pragul de 6 la mie. Până la 6 la mie, pe 13 septembrie, toate şcolile, fără niciun fel de deosebire, în funcţie de clasă sau alte criterii, toate şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică. De asemenea, se vor deschide cu prezenţă fizică creşele şi grădiniţele. Acestea vor fi păstrate deschise până se va atinge pragul de 6 la mie în localitatea respectivă. Sperăm cu toţii să nu ajungem în acea situaţie, dar suntem obligaţi să luăm în considerare la nivelul Ordinului comun care va apărea săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, 1 septembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, joi seara.

Măștile textile vor fi interzise în școli!

Măştile textile vor fi interzise în noul an şcolar 2021-2022. Marți, pe 24 august, premierul Florin Cîţu a subliniat în întâlnirea online cu prefecții din țară că prioritatea zero va fi siguranța tuturor elevilor și menținerea școlilor deschise. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a anunțat că nu se va mai permite accesul elevilor în școli cu măști textile. 

Vreau să începem şcoala cu prezenţă fizică şi să rămână aşa, deci trebuie să luăm toate măsurile, să respectăm toate normele pe care le avem de protecţie împotriva COVID. Deci pentru începerea anului şcolar priorităţile zero: siguranţa copiilor şi bineînţeles în condiţii de pandemie să rămână anul şcolar cu prezenţă fizică”, a declarat Florin Cîţu la videoconferinţa cu prefecţii.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a completat că se va opta pentru participarea fizică a preșcolarilor și elevilor la școală, respectându-se toate normele de protecție în localităţile în care incidenta cumulata în ultimele 14 zile a cazurilor COVID-19 este sub 6 la mia de locuitori. Dacă se va depăși acest prag, se vor lua în considerare mai multe scenarii, care urmează să fie confirmate: trecerea în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământ față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.

Orele de sport se vor desfăşura preferabil în exterior, iar dacă vremea nu permite, orele se vor ţine în interior, până la incidența de 2 la mie fără masca de protecție, a mai anunţat ministrul Ioana Mihăilă. De asemenea, ”toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților vor fi obligaţi să poarte numai măști de uz medicinal în incinta şcolilor”, a mai anunțat marți Ministrul Sănătății.

elev cu masca textila

Părinții vor primi formulare pentru vaccinarea copiilor!

Ministrul Edcației, Sorin Cîmpeanu, a detaliat la Digi24 condițiile care se vor impune când se vor deschide școlile în 13 septembrie. Astfel, acesta a anunțat că părinții vor primi un formular unde vor răspunde la întrebarea dacă își vaccinează sau nu copiii. În fiecare școală va exista o persoană care va ține legătura cu părinții în acest sens și formularele se vor adresa părinților care au copii de peste 12 ani. 

„Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare - fizic, online sau combinat. Prin întâlniri interactive, părinții pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competențe medicale și-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acțiune în parteneriat cu DSP și Ministerul Sănătății”, a precizat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a explicat ce se va întâmpla dacă incidența cazurilor de infectare va crește peste 6 la mie. „Şcoala nu ar trece integral în online. Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii - e vorba de creşe şi grădiniţe - să poată funcţiona în continuare. Este avansată ipoteza. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar. Scenariul principal este acela că nu vom avea localități care vor depăși 6 la mie. Scenariul prioritar este acela în care școlile vor rămâne deschise integral”, a subliniat Cîmpeanu. 

Scenariile propuse de Ministerul Educației 

În cazul depășirii ratei de infectare de 6 la mie, Ministerul Educației propune aceste scenarii:

  • preșcolarii – creșe și grădinițe – să meargă în continuare la școală cu prezență fizică
  • cei din clasele 0-6 să intre în online, pentru că sunt copii sub vârsta de 12 ani, care nu se pot vaccina
  • peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, ”se discută posibilitatea de acces în şcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, a spus ministrul.

„Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu”

Vineri, pe 20 august, s-au discutat la Palatul Victoria măsurile care vor fi impuse la începerea școlilor pe 13 septembrie. La această întâlnire au participat premierul Florin Cîţu ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, reprezentanţii INSP, şeful DSU Raed Arafat şi coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă. Măsurile agreate vor fi incluse într-un nou ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care va apărea în perioada 1-3 septembrie.

Se va discuta despre demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare școală și de către un reprezentant DSP, pentru a prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării. Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlul de ipoteză, inclusiv acea decizie care în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt vaccinați să poată continua cu prezență fizică, nu să fie obligați. Opțiunea numărul unu este aceea de deschidere a școlii cu prezență fizică. Doar în situația în care vom fi obligați de o evoluție nefavorabilă, foarte pronunțată din perspectivă epidemiologică vom apela la acele scenarii. Ne dorim ca toți elevii să aibă acces în școală cu prezență fizică. 

Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Distanțarea va rămâne o regulă. De asemenea, respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ. Ne vom asigura că în fiecare școală se înțelege importanța acestei măsuri. Testarea a avut drept factor limitativ acordul părinților. Vom discuta inclusiv despre importanța testării pentru a sensibiliza părinții pentru a-și da acordul pentru testare.” a precizat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Prin urmare, masca va rămâne obligatorie în interior, cu două excepții: învățământul special și orele de sport. Orele de educație fizică se vor putea desfășura în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. Dacă incidența crește peste acest prag, orele de sport se vor desfășura doar în exterior.

”Este inacceptabilă continuarea pierderii prin sistemul de învăţământ online”

Cu o lună îniante de începerea școlilor Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declară în mod repetat că se dorește începerea fizică a școlilor, cu elevi în bănci, fără scenarii și cu respectarea nromelor sanitare impuse de pandemie. 

Suntem în contact permanent şi cu Ministerul Sănătăţii, şi cu INSP, şi cu Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Când spun permanent, este într-adevăr permanent. Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure şcolile din România pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem de învăţământ online. Decizia la acest moment este 13 septembrie, şcoală cu prezenţă fizică pentru toţi elevii. Varianta online este de nedorit, varianta hibrid este de nedorit. Trebuie să găsim cele mai bune soluții într-un context dat. Aceste soluții ar putea fi continuarea procesului didactic cu prezență fizică și se vorbește din ce în ce mai mult de ipoteza Blanquer, ministrul Educației din Franța, se vorbește despre această ipoteză, este în discuție, prin care în cazul apariției unor situații de infectare cu COVID-19, să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. Asta ar conduce tot la învățământul hibrid, dar este nevoie de o soluție. Mai avem încă două săptămâni pentru a clarifica toate ipotezele și în funcție de evoluție reală din perspectivă epidemiologică. Am stabilit cu Ministrul Sănătății că la începutul lunii septembrie vom semna și vom face public ordinul comun de ministru prin care toți cei 3 milioane de elevi vor ști la ce se vor aștepta începând cu 13 septembrie. În privința testării discuții sunt doar pentru cei care prezintă simptome. Teste sunt suficiente cu siguranță.”, declară ministrul Sorin Cîmpeanu, conform b1tv.ro.

Școală fără scenarii

„Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limite de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică pentru toți elevii fără scenarii de funcționare. Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, declara Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Acesta a mai precizat că, pe viitor, cabinetele medicale din școli ar putea fi transformate în centre de vaccinare, însă se declară împotriva obligativității vaccinării.

În urmă cu câteva săptămâni, Sorin Cîmpeanu anunța că este optimist cu privire la începerea noului an școlar și că și-ar dori ca din 13 septembrie toți elevii și cadrele didactice să revină fizic la școală. Acesta spunea că, având în vedere rata mică de infectare, de 0,2 la mie, precum și numărul de peste 4 milioane de persoane vaccinate, nu vede motivul pentru care noul an școlar nu ar putea începe în condiții normale, din toamnă.

Încă nu s-au stabilit condițiile în care elevii vor începe școală din 13 septembrie, însă sunt șanse mari ca cei nevaccinați să fie nevoiți să poarte măști în interiorul școlii, conform declarațiilor ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă: „Vom susține că la interior copiii să rămână cu mască, cel puțin cei care nu sunt vaccinați (…) Trebuie judecat și în funcție de incidență, se poate discuta și o măsură de relaxare în interior. Totuși, lecția din Marea Britanie ne învață că, atunci când a fost o relaxare, a crescut numărul cazurilor”. 

Citește și: Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități

Structura anulului școlar 2021-2022

Conform Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021, anul școlar 2021-2022 va avea 34 de săptămâni, după cum urmează:

  • Semestrul I: 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 - 22 decembrie 2021.
  • Semestrul al II-lea: 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 - 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8 - 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Structura anului școlar 2021-2022. Câte vacanțe vor avea elevii?

În anul școlar 2021-2022, vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • 25 - 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
  • 11 iunie 2022 - până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.

Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Citește și: Fișa admitere liceu 2021: cum se completează și ce trebuie să știi despre aceasta

În situația suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), măsurile privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternative stabilite de consiliul de administrație al școlii nu se dispun pe durata vacanțelor școlare.

elevi cu masca la scoala

Structura anului școlar 2021-2022. Organizarea testelor de antrenament și a simulărilor examenelor naționale

Calendarele examenelor naționale, inclusiv calendarul admiterii în învățământul liceal (clasa a IX-a), se aprobă prin ordine de ministru distincte.

Pentru pregătirea examenelor naționale (Evaluare Naţională 2021 și Bacalaureat 2021) vor fi publicate pe site-ul CNPEE, începând cu data de 22 februarie 2021, teste de antrenament.

Simulările examenelor naționale se vor organiza, după cum urmează:

A. Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a

  • 29 martie 2021: Limba şi literatura română
  • 30 martie 2021: Matematică
  • 31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)

B. Simularea examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a

  • 22 martie 2021: Limba şi literatura română - proba E.a)
  • 23 martie 2021: proba obligatorie a profilului - proba E.c)
  • 24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d)
  • 25 martie 2021: Limba şi literatura maternă - proba E.b).

În stabilirea structurii anului școlar s-a ținut cont de propunerile Consiliului Național al Elevilor.

Citește și: Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

Surse: mediafax.ro, digi24.ro, hotnews.ro, edu.ro
Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Andreea Tonciu și-a mutat fiica la o școală privată. „Am mutat-o pe fata mea de la școala de stat la școala privată. Statul nu își mai face treaba"
Andreea Tonciu și-a mutat fiica la o școală privată. „Am mutat-o pe fata mea de la școala de stat la școala privată. Statul nu își mai face treaba"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    Zodiile pentru care contează, înainte de toate, aspectul fizic
    Zodiile pentru care contează, înainte de toate, aspectul fizic

    Fiecare dintre noi avem anumite repere în funcție de care ne orientăm când vrem să ne căutăm un partener de cuplu. Spre exemplu, pentru unele persoane contează cel mai mult...

    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

    Există momentul perfect pentru a aduce copilul pe lume? Se pare că da! Luna septembrie este răcoroasă și plină de bunătăți, iar bebelușii născuți în această lună vor fi...

    Mi-e rușine cu aspectul meu fizic și mi-e teamă să nu transmit asta și copiilor mei
    Mi-e rușine cu aspectul meu fizic și mi-e teamă să nu transmit asta și copiilor mei

    Stima de sine, încrederea în tine, sunt abilități care se formează încă de la o vârstă fragedă. În aceste condiții, te străduiești să le fii model...

    Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional
    Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional

    Cum e mai bine, ca cei mici să semene în întregime părinților, sau deloc? Probabil că undeva pe la mijloc. Această mămică povestește prin ce trece atunci când...

    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!
    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!

    Un copil din Marea Britanie a învățat să citească la vârsta de 2 ani și 4 luni. Puștiul e un geniu și e considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din lume.

    O mamă și-a retras fiicele de la școală. „Sunt ca la închisoare la școală. E mai important timpul liber și vacanțele”
    O mamă și-a retras fiicele de la școală. „Sunt ca la închisoare la școală. E mai important timpul liber și vacanțele”

    O mamă a mărturisit pe rețelele sociale că și-a retras fiicele de la școală, nemulțumită de materiile care se predau, de numărul de ore pe care îl petrec în bănci și...

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    © 2025 Qbebe