Dr. Mihai Craiu a fost întrebat de către CSID.ro, ce facem dacă cel mic are o problemă medicală, mergem cu el la spital sau riscăm să-l expunem infectării?
”Când avem o urgenţă REALĂ mergem la spital. Exact ca şi în timpul Situaţiei de Urgentă, când era prevăzută prin lege, obligativitatea spitalelor de a asigura soluţionarea tuturor urgenţelor apărute. Pandemia COVID-19 nu a abolit capacitatea altor microorganisme de a produce apendicită acută, meningită sau pneumonie...Din păcate cunosc cazuri în care teama iraţională de infectare cu noul coronavirus a avut efecte ireparabile. Există pacienţi, cu alte boli non-COVID-19, care au decedat deoarece părinţii lor au luat decizia eronată de a aştepta acasă şi de a realiza autodiagnostic sau autotratament. Dr. Google nu a vindecat nici o urgenţă majoră, la nici un copil din lume. Dar a omorât mai mulţi copii, cu mâna şi prin decizia eronată a părinţilor lor.
Definiţia urgenţelor pediatrice se face conform reglementarilor ETAT [Emergency Triage Assessment and Treatment] de la OMS.Încă din anul 2005 există precizări riguroase în acest sens. Acestea sunt uşor de reţinut cu ajutorul unui acronim si se refera la toate cazurile care au semne de „prioritate”. Semnele de Prioritate sunt incluse în formula 3TPR-MOB:
- Tiny baby – copil mic [orice copil sub 2 luni]
- Temperatură – orice copil cu febră mare
- Traumă sau orice altă urgenţă chirurgicală
- Paloare severă
- Poisoning – intoxicaţie/otrăvire
- Pain – durere accentuată
- Respiratory distress – copil cu detresă respiratorie
- Restless – agitaţie marcată sau din contră letargie
- Referral – transfer urgent
- Malnutriţie severă
- Oedema – edeme la ambele picioare
- Burns – arsuri”
Surse: CSID.ro
Surse foto: Recorder