Oamenii de știință considerau că mamele care se întorc la serviciu până când bebelușii lor ating vârsta de 1 an le vor face rău acestora, atât din punct de vedere al dezvoltării cognitive, cât și emoționale.
Un studiu finalizat în anul 2010 a demonstrat că mamele care aleg să revină la serviciu în primele 12 luni de viață ale copiilor nu vor influența negativ dezvoltarea acestora.
În vederea formulării unor concluzii, coordonatoarea studiului a dispus analizarea a 1000 de copii, din 10 zone geografie ale SUA, aflați în primul an al școlii primare. Alte elemente de care s-a ținut cont în vederea finalizării studiului au fost: motivele pentru care mamele au ales să revină la lucru după nașterea copiilor, interacțiunile părinte-copil, veniturile familiilor, alți factori de care depindea îngrijirea copiilor.
Concluzia oamenilor de știință a fost că într-adevăr există și efecte negative ale revenirii mamei la serviciu când copilul este mai mic de 1 an, dar există și avantaje ale acestui demers. Cel mai semnificativ dintre acestea este, conform specialiștilor, posibilitatea acordării unei îngrijiri de calitate superioară copilului, datorită suplimentării veniturilor din familie.
Cei care au derulat studiul au precizat că parenting-ul în sine va influența pozitiv sau negativ dezvoltarea copilului, nu neapărat faptul că o mamă alege să se întoarcă repede la serviciu.
Un alt detaliu menționat este că inclusiv mamele care muncesc 30 de ore pe săptămână pot continua să se implice suficient în creșterea copiilor, un loc de muncă part-time fiind considerat ideal pentru mamele care decid să se întoarcă la muncă până când bebelușii lor ating vârsta de 1 an.
Citește și: Anxietatea de separare a copilului de parinti: ghid pe varste
Surse:
www.theguardian.com, www.kidspot.com.au, www.tc.columbia.edu