Dacă vei intra într-o discuție cu privire la descălțatul la ușă, iată că mai multe studii îți vor oferi argumentul suprem. Pentru că oamenii de știință spun clar că trebuie să ne lăsăm încălțămintea ”dezgustătoare” la ușă. Să vedem de ce!
Un grup de chimiști de mediu au studiat în ultimul deceniu acest subiect, într-un program numit DustSafe. Aceștia au analizat praful din aspiratoarele a mii de locuințe din toată lumea și ceea ce au descoperit poate nu i-a surprins pe ei prea tare, dar pe cei care consideră că a folosi încălțămintea de afară și în casă este în regulă, cu siguranță i-a șocat.
Ce aduci în casă o dată cu pantofii tăi?
Evident că bănuiești, chiar dacă nu ești de acord cu acest obicei, că aduci în casă pe pantofii tăi praf, noroi pe care le-ai adunat din plimbările de afară. Însă lucrurile sunt mai complicate de atât, deoarece ceea ce ai tu pe pantofi conține microorganisme, bacterii chiar și toxine din asfalt, metale grele, chimicale cu care sunt stropite grădinile. Și poți opri toate aceste ”mizerii” periculoase să pătrundă în casa ta prin acest gest simplu de a lăsa încălțămintea la ușă, spun cercetătorii pentru CNN.
Charles P. Gerba, microbiolog la Universitatea din Arizona a studiat ceea ce avem pe pantofi când venim de afară. Și a descoperit că bacteria E.coli este cea mai prezentă pe pantofii noștri, cea care poate cauza probleme intestinale, infecții urinare, chiar meningită. ”Studiul nostru a indicat că bacteria poate fi prezentă pe pantofi mult timp după ce ai intrat în casă. E foarte rezistentă. Pe mine unul m-a convins să nu îmi mai pun picioarele pe birou.”, spune microbiologul.
Petrecem 90% din timp în interior. Așa că atunci când ești în casă respiri praful care plutește prin casa ta, care conține miliarde de microparticule și microorganisme, care apare natural în casa ta, precum piele moartă, acarieni, dar și din cele pe care le aduci de afară, mai ales de pe pantofii tăi. Multe dintre ele pot să dispară dacă aerisești bine, însă unele rămân și pot fi extrem de periculoase, de la microplastice, la microorganisme rezistente la antibiotice și metale toxice.
Lisa A. Cuchara, profesor de științe biomedicale la Universitatea Quinnipiac din Hamden, spuen că cel mai des întâlnite pe pantofii noștri sunt materialele fecale, care cu siguranță ajung să fie transferate de pe pantofi pe suprafețele din casă. ”Nu este o amenințare periculoasă, dar este o îngrijorare, mai ales dacă în locuință sunt copii mici care bagă totul în gură. Ca exemplu, podeaua unei băi publice are în jur de două milioane de bacterii pe 3 centrimetri pătrați, p ecând capacul wc-ului are numai 50. Deci talpa pantofului este suprafața care are contact intens cu amenințări microbiologice”, adaugă aceasta.
Echipa DustSafe spune că în urma studiului, ne recomandă cu insistență să ne descălțăm la ușă și să folosim papuci de casă. Desigur că nu este recomandat nici să ai o casă complet sterilă, dar ceea ce aduci de afară pe pantofi este mult prea periculos ca să ajungă în locul în care dormi sau mănânci. A te descălța la ușă nu este numai un semn de respect pentru casa ta ci și un mod facil și eficient de a o păstra curată.
Surse: The Times, CNN, BBC
Citește și:
- Nu și-a permis pantofi sport! O fetiță și-a bandajat picioarele pentru a participa la un concurs. A câștigat 3 medalii de aur
- Angajații muzeului Auschwitz au descoperit o inscripție emoționantă în pantofii unui copil care a trăit în lagăr
- Cum să faci curățenie de primăvară într-o singură zi