Testarea cu testele antigen se mai recomandă și cadrelor didactice și altor angajați ai școlii ale căror simptome debutează în timpul orelor de curs, precum și colegilor cazurilor confirmate, atât elevi (colegi de clasă), cât și cadre didactice/personal auxiliar din școala respectivă (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.
Ca elevii să poată fi testați pentru COVID, părinții trebuie să completeze un formular prin care să își exprime consimţământul în acest sens. Testarea se va realiza doar dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS-Cov-2.
Citește și: Declarația pe care toți părinții cu copii care se duc la școală trebuie să o completeze
Părinții au dreptul să nu își exprime consimțământul, caz în care elevul care prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19 trebuie dus la medicul de familie care va decide asupra pașilor de urmat. Același lucru este valabil și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară.
Cum se fac testele rapide antigen
Testarea constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descarcărea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Recoltarea se face de către personal medical, instruit, iar rezultatul testării va fi disponibil în 15 minute.
Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar vor fi raportate către DSP/DSPMB în maximum 24 ore.
- Surse: jurnalul.ro, edu.ro, digi24.ro, news.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com