Cum au fost primiți trei elevi ucraineni la o școală din București

Cum au fost primiți trei elevi ucraineni la o școală din București

Bianca Geica - Redactor Senior

După ce Ministerul Educației a anunțat că toți elevii ucrainieni se pot înscrie gratuit la unitățile de învățământ din România, tot mai multe școli de stat și private, cu predare în limbile rusă, ucraineană și engleză, și-au deschis porțile pentru aceștia.

Dintr-un reportaj realizat de edupedu.ro, aflăm că, la o școală privată din București (Avenor College), au fost primiți 3 copii din Kiev - 2 fete împreună cu fratele lor mai mic. Diana Segărceanu, directoarea executivă și fondatoarea școlii, povestește că atât elevii, cât și profesorii au făcut tot posibilul că cei mici să se simtă bine primiți și în siguranță:

„Am pregătit copiii din școala noastră, le-am spus cum le cheamă pe cele 2 fete care vor veni din Ucraina să învețe alături de ei, iar în prima zi când au ajuns la școală au fost primite cu ceremonie, iar noi nu suntem oficioși, nici cu oamenii celebri. Au fost copii, profesori, coordonatori care i-au așteptat la poartă, au fost conduse sus în clase, copiii le-au făcut felicitări scrise în ucraineană, le-au invitat acasă la ei, s-au împrietenit foarte repede.
Toți elevii știau deja cum le cheamă pe fete, au vrut să le cunoască, să le arate școala, jocuri, s-au creat și grupuri de prieteni care să le însoțească permanent, încât să nu rămână singure. Am aflat apoi de la cei care îi țin în gazdă, că seara la cine copiii au fost foarte încântați și au vorbit foarte mult despre prima zi de școală.”, povestește Diana Segărceanu, potrivit edupedu.ro.

Foto: edupedu.ro

Aceasta mai spune că toți profesorii s-au implicat și le-au făcut celor trei copii programe personalizate:

„Copiii nu urmează un program obișnuit, pentru că fac multe ore de română, iar toți profesorii s-au implicat și le-au făcut un program personalizat celor trei copii, astfel încât, de exemplu, să știe mai multă engleză când se întorc acasă. Una dintre fete care e în clasa a IV-a merge la orele de engleză și cu cei din clasa a III-a, pentru că noi având profesori care știu să predea diferențiat, ajută foarte mult. Modul în care li s-a vorbit, li s-a dat timp să se gândească, i-a ajutat foarte mult să se integreze. Faptul că în pandemie ne-am reinventat cu totul, este un avantaj. Acum, noi ne-am adaptat copiilor nu le-am cerut lor să se adapteze la programul nostru”, a explicat Diana Segărceanu.

Citește și: Gestul emoționant al elevilor de la o școală din Botoșani pentru copiii refugiați din Ucraina

„La rândul lor, copiii noștri au văzut ce înseamnă solidaritate, e o ocazie atât de rară să putem face lucrurile atât de repede și eficient într-o situație care afectează atât de mulți oameni. Cred că în situații grele și dificile copiii pot să învețe lucruri autentice. Am setat dialogul deschis, am programat timp și ore să ne spună ce le trece prin cap. Nu le-am restricționat gândirea. Unii dintre ei au răspunsuri și soluții chiar: fanteziste dar și pragmatice și e foarte important că i-am lăsat să vorbească. Profesorilor le-am pus la dispoziție toate resursele pe care le aveam depsre conflict și au avut un ghid de conversație, ca să nu intre în subiecte sensibile cu ei, dar să fie deschiși,” a mai spus directoarea școlii.

Aceasta a mai povestit cum au ajuns cei trei copii să învețe la școală pe care o conduce. Familia micuților locuiește la o gazdă în județul Ilfov:

„Prima familie care a venit la noi este o mamă, însărcinată în luna a 7-a, care a venit cu 3 copii, care a condus singură din Kiev, soțul e plecat la muncă în străinătate și s-au întâlnit la București. Ne-a impresionat atât de tare povestea lor. Pe lângă faptul că le asigurăm școlarizarea copiilor, le aranjăm și activitățile pe care le făceau fetele acasă: gimnastică și desen. Toți locuiesc în gazda unei familii și sunt foarte bucuroși și recunoscători, nu le vine să creadă că au găsit atâția oameni buni. Ne gândim la noi și cum ne-am fi simțit noi în această situație, cum am vrea să fim primiți și cred că de aceea este acest sentiment de a-i ajuta pe ceilalți”, a explicat Segărceanu.

Citește și: „Va fi război, domnule profesor?” Ce le-a răspuns un profesor de istorie elevilor săi preocupați de situația din Ucraina

La înscriere, cei mici au fost evaluați în primul rând pentru cunoștințele de limba engleză și că profesorii sunt instruiți cum să gestioneze anumite subiecte sensibile cu elevii.

„În prima zi au venit un fost elev din Moldova și o colegă, ambii vorbitori de limba rusă și s-au simțit foarte confortabil pentru că unele detalii nu le puteau spune în engleză. Eu în ziua respectivă m-am gândit cum să mă îmbrac și mi-am pus o bluză albastră și o mască galbenă, iar mama a fost impresionată de acest lucru, care până la urmă nouă ni se pare firesc”, a mai spus directoare scolii.

„Știți că un copil poate aduce în discuție un subiect nepotrivit vârstei sau pe care nu le îneleg. Important e să îi lăsăm să se exprime. Dacă e un subiect religios, sau de familie, sau estimăm că va deranja pe unul dintre copii, atunci instruim părinții și copii separat să nu deschidă acel subiect, și le spunem și de ce. În cazul acestei familii nu au o problemă să discute despre asta, pentru că e forma lor de a se exterioriza, nici noi nu putem intrebări indiscrete. Constientizează instinctiv singuri copiii că e un subiect sensibil și îi întreabă mai degrabă despre viața lor de dinainte, cine erau prietenii lor, unde e Kiev-ul, ce obiceiuri sunt în Ucraina, lucruri care să normalizeze totul”, a mai precizat Diana Segărceanu, directoarea Avenor College.

Ministrul Educației: În 55 de școli din 8 județe se predă în limba ucraineană

Autoritățile spun că se pregătesc pentru o situație de criză prelungită, în care refugiații ucrainieni vor rămâne în România pe termen lung. Datele oficiale arată că peste 646 de copii care au trecut frontieră la noi și au rămas pe teritoriul nostru, până acum. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre cât de important este să le fie asigurată acestora accesul la educație și a precizat că, la noi, există 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, dar și trei universități (Universitatea din București, Universitatea „Babeș Bolyai” și Universitatea din Suceava), la care copiii refugiați se pot înscrie gratuit, dacă își doresc acest lucru.

„Este foarte important să le putem asigura acces la educație în momentul în care aceștia vor dori acest lucru. În acest sens, în România, avem 45 de școli și 10 licee în care se predă în limba ucraineană. Este vorba de opt județe ale României: Maramureș, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Tulcea, Arad, Caraș-Severin și Timiș.

În aceste școli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Sunt educatori, învățători sau profesori. Sunt profesori care predau limba ucraineană sau alte discipline în limba ucraineană. Numărul este insuficient.

Există trei universități din România în care există predare în limba ucraineană: Universitatea din București, Universitatea „Babeș Bolyai” și Universitatea din Suceava. Sunt convins că prin discuțiile cu aceste universități acei studenți vor putea să facă practică pedagogică în interesul acestor copii, care, spre deosebire de studenți, nu pot comunica în altă limbă decât cea ucraineană.

Sunt unele din lucrurile pe care am reușit să le facem până acum, dar concentrarea Ministerul Educației este în continuare pe acest subiect și pe măsură ce vom identifica și alte căi. Am făcut ceea ce s-a putut reglementa prin ordin de ministru, dar avem prevăzută și o ordonanță de urgență și hotărâre de guvern prin care să putem veni în întâmpinarea acelor tineri care doresc să intre în sistemul de educație din România.

Este foarte important să știm unde sunt acei copii și de ce vârstă sunt acei copii. De asemenea, din discuțiile cu Ministerul Afacerilor Interne a reieșit că vom încerca să identificăm printre refugiații din Ucraina și acele persoane care sunt cadre didactice și care au disponibilitate pentru a se implica în educația acestor tineri”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în carul unei conferințe de presă.

  • Surse: edupedu.ro, stirileprotv.ro, avenorcollege.ro 

Surse foto: edupedu.ro

Articolul urmator
Înregistrare cu o învățătoare din București, țipând la elevi: „Analfabeto! Hai, lasă boceala!”
Înregistrare cu o învățătoare din București, țipând la elevi: „Analfabeto! Hai, lasă boceala!”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Școala din 1940 vs. școala din 2024. Cum erau evaluați elevii acum 80 de ani
    Școala din 1940 vs. școala din 2024. Cum erau evaluați elevii acum 80 de ani

    Ce diferențe sunt între sistemul educațional din 2024 comparativ cu cel din 1940? Pe ce se punea accent în evaluarea elevilor acum 80 de ani? Un jurnalist a găsit o...

    "Pe ușă scrie ȘCOALĂ, dar ar trebui să scrie BALAMUC". Mărturia unui  profesor ai cărui elevi fac live pe TikTok în oră
    "Pe ușă scrie ȘCOALĂ, dar ar trebui să scrie BALAMUC". Mărturia unui profesor ai cărui elevi fac live pe TikTok în oră

    Un incident petrecut în sala de clasă a determinat un cadru didactic să ia atitudine și să povestească prin ce încercări trece în fiecare zi la catedră. Alți...

    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația
    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația

    Lumea virtuală se dezvoltă, la fel și metaversul. Metaversul, care este un spațiu 3D virtual creat pentru a înlocui rețelele sociale și întregul internet în general,...

    Un adolescent s-a trezit la viață după ce a fost declarat mort. Incidentul a soluționat misterul morții fratelui său din urmă cu trei ani
    Un adolescent s-a trezit la viață după ce a fost declarat mort. Incidentul a soluționat misterul morții fratelui său din urmă cu trei ani

    Sammy, un adolescent de 16 ani, a făcut atac de cord în timp ce se cățăra pe stânci cu prietenii lui. A fost imediat dus la spital și după 90 de minute de resuscitare, a...

    Fetița mea a fost victima bullying-ului la școală din cauza kilogramelor. O ședință foto i-a redat încrederea în ea
    Fetița mea a fost victima bullying-ului la școală din cauza kilogramelor. O ședință foto i-a redat încrederea în ea

    Bullying-ul reprezintă o problemă majoră și în școlile din întreaga lume! În România, aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli,...

    Copilul meu a fost diagnosticat cu autism la 5 ani. Mi-a fost extrem de greu să accept, dar am înțeles, în cele din urmă, că trebuie să-l iubesc așa cum este
    Copilul meu a fost diagnosticat cu autism la 5 ani. Mi-a fost extrem de greu să accept, dar am înțeles, în cele din urmă, că trebuie să-l iubesc așa cum este

    La două decenii după ce copilul ei a fost diagnosticat cu autism, mama a acceptat într-un final că este diferit de cei din jurul lui și că așa va fi și la maturitate. Cuibul...

    Adela Popescu, mama cu trei băieți sau soacra cu trei nurori
    Adela Popescu, mama cu trei băieți sau soacra cu trei nurori

    Îți vine să crezi că au trecut deja 6 ani de când Adela Popescu și Radu Vâlcan au devenit pentru prima oară părinți? Cine și-ar fi imaginat că cei doi nu vor avea...

    Fiica mea a fost pedepsită la școală pentru că nu avea tableta încărcată 100%
    Fiica mea a fost pedepsită la școală pentru că nu avea tableta încărcată 100%

    Se pare că vremurile în care elevii erau certați pentru că veneau cu telefoanele mobile la ore au apus. O mămică se plânge, pe Twitter, că fiica ei a fost pedepsită la...

    © 2025 Qbebe