Cercetatorii le-au prezentat copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani, trei tipuri de povesti: una religioasa, una fictionala si una reala, pentru a intelege in ce fel disting copiii intre scenariile reale si scenariile de fictiune.
Studiul a relevat ca din cei 66 de copii participanti, celor care erau mai des expusi religiei (faceau parte din corul bisericii, mergeau mai des la slujbe etc.), le era mai dificil sa isi dea seama care scenarii sunt plauzibile.
Copiii mai religiosi se foloseau de evenimente biblice (precum transformarea apei in vin) pentru a gasi o explicatie mai usoara pentru evenimentele fictionale din povesti.
"In ambele studii, copiii religiosi tindeau sa judece personajele din prisma fictivului si sa apeleze mai putin la explicatii rationale.", concluzioneaza autorii studiului.
Studiul releva ca "predarea religiei, in special expunerea la povesti miraculoase conduce la o distorsionare a perceptiei. Copiii cred astfel ca imposibilul poate fi realizat prin minuni, fara a cauta o explicatie logica pentru anumite evenimente."
Conform unor statistici realizate in 2013 si 2014, 83% dintre americani au raportat o afiliere religioasa, iar 86% si-au declarat credinta in Dumnezeu. 28% dintre americani cred ca invataturile din Biblie ar trebui aplicate intocmai, iar 47% sunt de acord ca Biblia este cuvantul lui Dumnezeu, dar ca nu trebuie inteleasa ca atare, ci interpretata.
Sursa:huffingtonpost.com