Sorin Cîmpeanu: „În școli se respectă regulile de protecție mai riguros decât în multe alte locuri”
Într-o postare pe Facebook, Cîmpeanu a explicat că rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală. Acesta mai spune ca măsură închiderea școlilor, fără alte măsuri complementare, nu va avea efectul scontat și că va genera noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.
„Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile.
Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 trebuie luate pe toate planurile, cu rigurozitatea și prudența necesare. Măsura de închidere a școlilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit. Cu toții facem eforturi să depășim cu bine această perioadă. În aceste condiții, dacă măsura închiderii școlilor nu va avea efectul scontat, vor fi generate noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.
Citește și: Avertismentul medicilor: ”Valul 3 e altceva! Sunt clase întregi de copii pozitivi!” Se închid iar școlile?
Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rată de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală.”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.
Sorin Cîmpeanu despre simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat
În aceeași postare, Cîmpeanu a vorbit și despre modul în care elevii din localitățile aflate în carantină vor susține simulările evaluării naţionale și bacalaureatului.
„În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoția curentă), care urmează să susțină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a și 20.698 de elevi de clasa a XIII-a). În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale.
Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de dată de 15 mai.”, a explicat ministrul.
Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o...
Posted by Sorin Mihai Cimpeanu on Sunday, March 21, 2021
De asemenea, într-un interviu pentru România TV, Sorin Cîmpeanu a făcut câteva precizări în urma declarației ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care a spus duminică seară că „dacă un elev locuiește într-o localitate care e carantinată, atunci nu vine la școală”.
„Nu știu dacă domnul ministru Vlad Voiculescu a spus lucrul ăsta, pentru că situația este următoarea: în România, sunt 78 de licee în care nu se organizează simularea din 1.577, adică 5%. Acolo unde sunt copii care învață în zone în care se organizează simularea, dar locuiesc în zone carantinate, atâta vreme cât există disponibilitatea de a ieși dintr-o zona carantinată pentru a merge la cumpărături, spre exemplu, nu văd de ce ar fi mai puțîn important să poți merge mâine la simularea pentru un examen care este determinant pentru viitorul oricărui tip tânăr, examenul de bacalaureat, pentru a susține proba de limba română.
Mai ales că este vorba despre un număr între 200 și 300 de elevi aflați în situația această la nivel național. Nu știu dacă toți cei aproape 300 de elevi vor merge, vor dori să meargă pentru că nu este un examen obligatoriu, dar dacă 200 dintre ei vor dori să meargă sunt convins că nu această va fi măsura care va genera creșterea ratei de infectare.
Atenție, vorbim de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a, care nu merg însoțiți de părinți la școală, dată fiind vârsta pe care o au. Deci eu susțin în continuare cu principiul conform căruia școlile trebuie să fie închise ultimele”, a explicat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.
Citește și: Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline
- Surse: facebook.com/SorinMCimpeanu, Digi24, Edupedu
- Sursă foto principala: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com