Andreea Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că noile tulpini de SARS-CoV-2, adică cea braziliană, cea sud-africană și cea britanică, se transmit mult mai ușor decât tulpina originală și sunt mult mai contagioase. Ea precizează că deși încă nu au existat cazuri grave printre copii, prevenția trebuie să fie pe primul loc pentru protecția acestora.
„Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor, de aceea categoric copiii sunt un element important de prevenţie din partea tuturor. Nu am avut foarte multe forme severe la copii, ceea ce este îmbucurător, dar prevenţia rămâne de bază şi este un sector la care trebuie să fim cu toţii extrem de atenţi”, a subliniat secretarul de stat, pentru News.ro.
Mai mult, situația este îngrijorătoare pentru că vârsta media a celor care ajung internați în spitale confirmați ca fiind infectați cu acest virus a scăzut: „Ceea ce se observă în spitale este o rată mai mare de internare a persoanelor cu vârstă mai scăzută decât au fost în valurile anterioare, şi cu forme grave la aceste categorii. Deci vârste de adult tânăr”, a precizat secretarul de stat.
În ceea ce privește imunizarea populației prin vaccinare la aceste tulpini, aceasta precizează că „nu avem foarte multe date de eficienţă, cele pe care le avem sunt de multe ori aproximative, dar cu siguranţă nivelul de anticorpi neutralizanţi care apare are un grad de protecţie şi faţă de aceste noi tulpini”.
Raportări privind noile tulpini de Covid
La 9 martie, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.989 cazuri noi de persoane infectate cu virusul COVID–19 și u fost raportate 93 de decese (56 bărbați și 37 femei) în ultimele 24 de ore, conform stirioficiale.ro.
Tulpina britanică a fost confirmată la pacienți din aproape toate județele României, iar săptămâna trecută au fost identificate și câte două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană cu cea braziliană, la pacienți din București și Pitești.
„Valul trei în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potențial val patru va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular, dar și alte țări din Europa, inclusiv România, riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina „clasică" si cea britanică, val peste val”, declară medicul și cercetătorul Octavian Jurma.
Surse: Stirioficiale.ro, Adevărul, Europa Liberă, News.ro