Potrivit HotNews, Ministrul Sănătății a declarat, într-o emisiune televizată, că a trecut ceva timp de când copiii nu au fost evaluați din punct de vedere al sănătății și că „ar trebui să avem un efort comun în care să știm că ei vor merge în siguranță către școală și ceilalți elevi unde vor merge (la școală) se vor simți în siguranță.”
Documentele necesare pentru (re)intrarea în colectivitate
Documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:
- adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate;
- aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.
Cum se eliberează adeverința medicală
Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
- la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ - se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul;
- la terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar - se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea;
- la transferul elevului într-o altă unitate şcolară - se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.
Cum se eliberează avizul epidemiologic
Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
- după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
- la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că nici nu se pune problema, în acest moment, să se renunțe la obligativitatea prezentării acestor documente, chiar dacă medicii de familie ceruseră acest lucru pentru a nu aglomera cabinetele, în pandemie și pentru a nu crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.
Medicii de familie cer renunțarea la aceste avize pentru a nu se aglomera cabinetele
Medicii de familie trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se expun în contextul pandemiei de coronavirus. Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, sustine că multe școli și grădinițe cer ca aceste avize să aibă chiar data începerii școlii. Acest lucru ar însemna ca în dimineața începerii noului an școlar, sute de copii și părinți ar trebui să fie la cabinetul medicului de familie pentru aceste avize.
”Practic, un cabinet care are 200-300 de copii de școală și sunt și cabinete cu 500 de copii, dacă medicul are lista mare. Iar grădinițele și unele școli vor să fie avizul cu data din ziua în care începe școala. Dimineața la ora 8:00, înainte să înceapă școala, ar trebui să fie 200 de copii la medicul de familie, iar medicul de familie să scrie într-o secundă adeverința sau avizul. E o aberație, bineînțeles că nu se poate. De aceea am solicitat Ministerului Sănătății să nu le mai ceară”, a explicat Raluca Zoițanu.
Sursă: hotnews.ro
Surse foto: istockphoto.com
![Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil](/public/uploads/articole/thumbs3/49595.jpg?v=1676382481)