Reprezentanții Apa Nova au făcut public faptul că au recurs la o creștere a cantității de clor din cauza topirii bruște a depunerilor de zăpadă. Calitatea apei nu depășește valorile normale și nivelul actual de clor nu pune în pericol sănătatea populației.
Încărcarea de apă s-a produs în râurile Argeș și Dâmbovița și specialiștii efectueză monitorizări 24h/24 la sistemul de alimentare cu apă potabilă. Mirosul de clor rezidual a fost resimțit încă din data de 29 ianuarie. Conform comunicatului de la Apa Nova, efectul va dispărea până la finalul acestei zile.
Locuitorii sectoarelor 5 și 6 au semnalat problema calității apei la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşt. Conform Institutul Național de Sănătate Publică, rezultatele testelor nu sunt îngrijorătoare și nu prezintă posibile efecte în urma consumului de apă.
"În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apă potabilă în cele două sectoare. Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare.
Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsură aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii. Aceeaşi sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariţia disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung", a declarat Ministerul Sănătății.
Cu toate acestea, Ministerul Sănătății recomandă ca locuitorii din București să nu consume apa potabilă și să nu o folosească pentru gătit sau pentru igiena personală.
Surse: apanovabucuresti.ro, hotnews.ro, mediafax.ro.