Noul coronavirus face zilnic sute de victime în România. Din noul val declarat fac parte și trei persoane din Sibiu, care au ajuns din nou la spital din cauza Covid-19, după ce aceștia au fost declarați vindecați. Conform specialiștilor de la Secția Clinică de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, pacienții au prezentat simptome total diferite față de prima infectare, astfel încât sunt de părere că au de-a face cu două tulpini diferite ale noului coronavirus.
“Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite.
Sunt mutații și mutații la nivel genomic, la nivelul acestui virus și atunci trebuie să acționăm ca atare. Specialiștii bănuiau și bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini și le vedem și componența genomică”, a declarat Ministrul Sănătății.
Totuși, Alexandru Rafila, membru al Comitetului Executiv din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, este de părere că pacienții nu au dezvoltat anticorpi. Mai mult, acesta a declarat că ipoteza existenței a două tulpini de Covid-19 ar trebui să se bazeze pe o secvențiere, mai exact o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite. Specialistul a mai spus și că noi cazuri de reîmbolnăvire au mai apărut și în alte țări, tocmai pentru că există un procent de aproximativ 20% de pacienți care nu dezvoltă anticorpi protectori.
“Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale.
Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări.
Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți - chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă”, a spus Alexandru Rafila.
Sursa: digi24.