Oamenii de știință atrag atenția asupra următoarelor aspecte: ultimii 5 ani- cei mai fierbinți din istorie, anul 2019- ar putea fi cel mai fierbinte an.
Vara aceasta Europa s-a confruntat deja cu un val de caniculă, în mai multe țări înregistrându-se recorduri de temperatură. De exemplu, în Franța s-au atins luna trecută 45,9 grade Celsius.
De vină pentru această situație, prezentă la nivel global, sunt și oamenii care, prin activitățile lor, au determinat apariția schimbărilor climatice, afirmă în ultimele decenii cercetătorii. În aceste condiții, gazele cu efect de seră au „hrănit" sisteme de vreme care alimentează fenomene severe: temperaturi extreme, secetă, inundații.
În ceea ce privește temperaturile anormal de ridicate din Europa, climatologii vorbesc despre slăbirea circulației curenților de aer la altitudini mari.
Făcând o comparație cu acum 100 de ani, specialiștii precizează faptul că temperaturile care au fost înregistrate în perioadele recente de caniculă sunt cu aproximativ 4 grade mai mari decât atunci. Altă mențiune a acestora este că fenomenele extreme sunt provocate și de vaporii de apă care ajung în atmosferă în urma creșterii temperaturii mărilor și oceanelor.
În momentul de față în Europa sunt fenomene meteo extreme: în Serbia este cod roșu de caniculă, în Grecia au survenit numeroase incendii din cauza caniculei. În țara noastră, în ultimele zile au alternat temperaturile foarte ridicate cu furtunile.
Surse:
www.observator.tv, www.ziuanews.ro, www.suceavalive.ro