Ce este
Disgravidia poarta denumirea medicala de Hyperemesis gravidarum si este o problema medicala caracterizata de greata severa, varsaturi, scadere in greutate si dezechilibru electrolitic ce afecteaza un procent intre 0,5-2% din gravide. In cazurile usoare, modificari in alimentatie sunt suficiente pentru ameliorarea simptomelor, in schimb cazurile grave pot conduce la malnutritie si alte complicatii grave atat pentru mama, cat si pentru copil.
Se pare ca majoritatea femeilor (70-80%) experimenteaza o forma de greturi matinale. Simptomele disgravidiei apar intre 4-6 saptamani de sarcina si sunt exacerbate intre saptamanile 9-13, cu o usoara ameliorare intre saptamanile 14-20, desi 20% din femei se confrunta cu ea pana la nastere. Nu este cunoscut un antidot pentru aceasta afectiune, existand doar metode de ameliorare a simptomelor asociate.
Cauze
Cauza exacta nu este inca cunoscuta, insa unele studii au asociat aparitia sa cu hormonul HCG (hormonul gonadropinei corionice umane) creat de placenta (care hraneste fatul in timpul sarcinii). Acest hormon apare in cantitati mari in sarcina, dublandu-se constant odata cu evolutia sarcinii, si este util chiar pentru pozitivarea sa prin intermediul testului de sarcina.De asemenea, au fost identificati cativa factori de risc care pot contribui la aparitia disgravidiei: sarcina multipla (in mod evident nivelele hormonale sunt mult crescute), istoric familial de disgravidie (sora sau mama), istoric medical de rau de miscare sau migrene, o boala preexistenta a ficatului, supraponderabilitatea/subponderabilitatea, primiparitatea (prima sarcina) consumul crescut de grasimi animale, varsta peste 35 de ani a mamei, si chiar fumatul. Sarcina toxica mai poate aparea si atunci cand bebelusul prezinta anumite anomalii, cum ar fi sindromul Down.
Diferenta intre sarcina toxica si greturile matinale consta in frecventa, respectiv cantitatea varsaturilor (sunt mult mai severe), o stare de greata care nu dispare dupa 12 saptamani, varsaturi care conduc la deshidratare severa, varsaturi care nu pemit niciun aport alimentar (sunt eliminate toate alimentele ingerate).
Simptome
Acestea includ: greata si varsaturi severe, aversiune fata de mancare, scadere in greutate de 5% sau mai mult (din greutatea anterioara sarcinii), reducerea cantitatii de urina eliminata, deshidratare (ce poate cauza cetoza - o perturbare in echilibrul pH-ului care rezulta din prezenta / acumularea excesiva a cetonelor si constipatie), dureri de cap, stare de foame, confuzie, lesin, icter (ingalbenirea pielii), oboseala excesiva, tensiune scazuta, pierderea elasticitatii pielii, puls rapid, anxietate/depresie secundara.
De asemenea, s-au constatat dezechilibre nutritionale cum sunt cele de vitamina B1, B6 sau B12 sau metabolice cum sunt cetoacidoza (stare patologica periculoasa a organismului caracterizata prin scaderea rezervei alcaline din sange) sau tirotoxicoza (totalitatea simptomelor unei hipertiroidii), dificultati in realizarea activitatilor zilnice si o stare de stres pronuntata. Uneori s-a observat si o hipersalivatie (secretie salivara excesiva). Multe femei sunt influentate de anumite mirosuri din mediu care exacerbeaza simptomele.
Diagnostic
Examinarea fizica trebuie sa evalueze semnele vitale, incluzand tensiunea arteriala si pulsul, statusul corporal (starea membranelor mucoase, aspectul pielii, al venelor si cel mental), aspect general (nutritie, greutate), evaluare a tiroidei, a abdomenului, cardiaca si neurologica. Testele de laborator ar trebui sa includa urmatoarele: sumar de urina (pentru identificarea cetozei), nivelele serice ale electrolitilor si cetonelor, enzimele hepatice si nivelele de bilirubina, nivelele de amilaza/lipaza, hormonul stimulator tiroidian, nivelele de tiroxina, urocultura, nivelul de calciu, nivelul hematocritului si un panel pentru hepatita. In plus, pot fi utilizate si metode suplimentare de diagnostic pentru a exclude alte afectiuni cu simptome similare (probleme hormonale, probleme digestive, urinare), cum sunt: ecografii (pentru sarcina multipla sau boala trofoblastica, pentru evaluarea pancreasului sau a bilei), tomografii sau RMN (pentru apendicita) sau chiar endoscopii daca sunt prezente si dureri abdominale sau sangerare gastrointestinala.
Tratament
Pentru formele usoare, in prima faza se opteaza pentru modificarea regimului alimentar, care va include paine prajita, biscuiti sau banane inainte de a va da jos din pat, consumul de alimente/bauturi cu ghimbir si mese in cantitati mici si dese (fara a va infometa sau a va simti pline), o alimentatie bogata in proteine si carbohidrati complecsi si cu putine alimente grase. Se recomanda de asemenea consumul de alimente fade sau uscate, un aport sporit de apa, acupresiune la nivelul incheieturii mainii (fie cu un deget, fie cu o bratara speciala cum sunt cele pentru rau de miscare), medicatie antiemetica (doar la recomandarea medicului care trebuie sa ia in considerare si riscurile pe care le prezinta aceasta).
In cazurile grave, cand este necesara spitalizarea, se va apela la fluide administrate intravenos (pentru a restabili hidratarea, nivelul de electroliti, vitamine si nutrimente) sau la hranire prin tub care poate fi nazogastric (inserat in nas si ajunge in stomac) sau endoscopic (trece prin abdomen si stomac fiind necesara o interventie chirurgicala). Medicatia poate include metoclopramid, antihistaminice si medicamente antireflux sau chiar de tip corticosteroizi. Este de asemenea necesar un repaus la pat, cu mentiunea ca pot aparea o slabiciune musculara si o scadere in greutate in cazul unei sederi prelungite. Se poate apela si la remedii naturiste cum sunt ghimbirul sau menta, la remedii homeopate sau chiar la hipnoza, dar este esential acordul medicului in prealabil (pot fi inutile sau dimpotriva daunatoare). De obicei sunt prescrise si vitamine (cum este piridoxina). In cazuri extreme, daca este amenintata viata gravidei, se poate interveni pentru terminarea sarcinii.
Sfaturi
In primul rand, nu trebuie sa va simtiti vinovate pentru simptomele cu care va confruntati deoarece nu depind de voi. Puteti in schimb sa impartasiti trairile cu partenerul, familia, prietenii pentru a fi sustinute in responsabilitatile zilnice. Acceptati poftele pe care le experimentati si evitati alimentele/mirosurile care nu va fac placere (de obicei este vorba de fumul de tigara, parfumuri, mancaruri prajite, vopsea, benzina). Consumati alimente bogate in substante nutritive, fructe si legume proaspete, cereale integrale, alimente scazute in lipide si evitati mancarea grasa si codimentata, bauturile cu cofeina, mancare de tip fast food. Incercati sa va pastrati hidratarea consumand multe lichide sau chiar apeland la cuburi de gheata. Odihniti-va cat de mult puteti (deoarece oboseala poate inrautati starea de greata si varsaturile si, daca va simtiti in stare, puteti incerca plimbari afara sau exercitii fizice usoare.
Complicatii
In situatiile usoare, disgravidia nu este daunatoare pentru copil. In celelalte cazuri insa, pot aparea o greutate mica la nastere, o nastere prematura la copil, scadere in greutate si deficiente nutritionale la mama (care afecteaza la randul lor dezvoltarea fetala). Unele studii au constatat faptul ca bebelusul poate suferi mai tarziu de diabet, tulburari neuropsihice, boli cardiace.
In plus, pot aparea preeclampsia, sindrom Mallory-Weiss (din cauza varsaturilor in exces), encefalopatie Wernicke (cauzeaza dezorientare, confuzie si chiar coma din lipsa de tiamina) sau chiar tromboza venoasa profunda (un cheag de sange in profunzimea venelor) - poate fi prevenita prin hidratare si miscare constanta si administrare de heparina. Retineti in final faptul ca daca disgravidia este diagnosticata si tratata la timp, sarcina poate evalua in mod adecvat, fara probleme ulterioare.
Doamna doctor Coralia Stefanescu - medic primar obstetrica ginecologie, Spital Euromaterna ne ofera urmatoarele informatii:
"Disgravidia emetizanta (cunoscuta si sub termenul popular de sarcina toxica) se manifesta cel mai adesea in primul trimestru de sarcina dar poate sa fie intalnita si in trimestrele doi si trei. Cel mai frecvent este prezenta intoleranta digestiva manifestata prin greturi si varsaturi, dar si sialoreea (salivatie intensa), ameteala, intoleranta la anumite mirosuri, tendinta la lipotimie (lesin), tulburari psihice (anxietate, depresie).
Cauzele sunt multiple, avand la baza in general modificarile nivelelor hormonale generate de sarcina, dar asociind uneori si factori infectiosi (infectia cu Helicobacter Pylori), afectiuni gastro-intestinale sau hepatice preexistente sarcinii sau factori psihologici.
Formele moderate sau severe pot duce la afectarea starii generale si dezechilibre metabolice, de aceea este necesara internarea si terapia medicamentoasa. Este foarte importanta consilierea nutritionala a gravidei care trebuie sa evite consumul alimentelor gatite necorespunzator (in grasime, rantasuri etc.) sau tip fast-food, bauturile carbogazoase, alimentele sau lichidele foarte fierbinti sau foarte condimentate, sa consume mese mici si dese, utile fiind si remediile de tip naturist (ceaiul de ghimbir cu miere) sau acupunctura."
Citeste si:
Sarcina toxica - cauze, simptome si tratament
Multumim doamnei doctor Coralia Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
http://americanpregnancy.org; www.babycentre.co.uk; http://emedicine.medscape.com; www.healthline.com; www.news-medical.net; www.sfatulmedicului.ro
Urmariti un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Intrebari la care medicul nutritionist ofera gravidelor raspunsuri:
1. Ce trucuri aveti pentru combaterea starilor de greata din timpul sarcinii?
2. Ce alimente fac minuni in inlaturarea greturilor?
3. De ce apare balonarea in timpul sarcinii?
4. Cum se poate combate cu succes starea de balonare a gravidei?