Ce este
Endometrioza este o afectiune cronica ce apare cand portiuni din mucoasa uterului se termina in mod anormal, de obicei la nivelul ovarelor sau al trompelor uterine, in zona pelvina situata in spatele uterului, intestinelor sau vezicii urinare (rareori tesuturile pot creste pana la plamani). O asemenea raspandire a celulelor endometriale poate conduce la anormalitati anatomice si de asemenea la eliberarea citokinelor antiinflamatorii, molecule semnalizatoare utilizate in comunicatia intercelulara. Medicii nu au reusit sa identifice deocamdata cauza exacta pentru aparitia sa, chiar daca este destul de des intalnita si constituie o afectiune pe termen lung.
Exista o serie de femei care sufera de endometrioza si nici macar nu cunosc acest lucru, exceptand perioadele de durere puternica care apar mai ales la finalul menstruatiei. Ce se intampla, mai exact? In fiecare luna, mucoasele tesuturilor din uter se pregatesc sa primeasca un ovul fertilizat devenind mai groase si mai moi. In cazul in care nu concepeti, organismul pur si simplu distruge aceste depozite si le elimina odata cu sangele menstrual in fiecare luna. Totusi, organismul vostru nu poate distruge acese tesuturi daca se dezvolta in afara uterului, dar va incerca in continuare. Sangele nu mai are unde sa fie eliminat in aceasta situatie si drept urmare riscati sa dezvoltati chisturi, leziuni si tesut cicatricial.
Cauze
Teoriile pe care le iau in considerare medicii pentru a explica aparitia acestei boli sunt urmatoarele:
- mici portiuni din mucoasa uterina sunt transferate din uter prin trompele uterine, iar uneori acestea pot fi transportate in intregul organism prin sistemul limfatic (o retea de vase de sange care transporta celulele ce lupta impotriva infectiei din corp), existand o sansa ca acestea sa ajunga in plamani, ochi sau creier (destul de rar)
- ereditatea reprezinta un alt factor luat in considerare (daca mama voastra s-a confruntat cu aceasta problema, este posibil ca si voua sa vi se intample acelasi lucru)
- sange menstrual si tesuturi care se depoziteaza la nivelul trompelor uterine
- sistemul vostru imunitar nu reuseste sa elime aceste tesuturi aflate in locuri anormale
- toxinele din mediu pot interfera cu echilibrul vostru hormonal
Simptomele
In primul rand, trebuie sa stiti ca endometrioza este o afectiune imprevizibila, putand sa-i cunoasteti sau nu existenta. In cazul in care se manifesta vizibil, puteti trece prin perioade de durere puternica si disconfort in relatii sexuale, depinzand mai ales de locul unde este localizata si de cat de puternic este dezvoltata (in general, cu cat durata prezentei afectiunii este mai mare, cu atat va fi mai dureroasa). Durerile pot aparea chiar inainte sau in timpul menstruatiei, la nivelul pelvisului sau la nivelul cicatricei cezariene (daca aveti una), in timpul ovulatiei, cand defecati (in special in timpul menstruatiei). De asemenea, afectiunea va poate cauza o senzatie constanta de oboseala. Cea mai grava problema care apare la femeile bolnave este reprezentata de afectarea fertilitatii, studiile indicand un procent de 30%. In prezent, cel mai eficient tratament in acest sens consta in indepartarea chirurgicala a tesutului, de obicei cu ajutorul laparoscopiei (de fapt este si singura modalitate de diagnostic cert, deoarece ecografia, RMN-ul sau tomografia nu sunt concludente; se poate identifica boala si daca s-a dezvoltat vreun chist evidentiat prin ecografie transvaginala), iar sansele de a ramane insarcinate sunt cele mai mari imediat dupa operatie.
Citeste si:
Ce se intampla in timpul sarcinii
Multe femei au afirmat ca endometrioza de care sufereau s-a "vindecat" temporar pe durata sarcinii, in primul rand din cauza faptului ca nu au mai prezentat menstruatii. In realitate, este posibil ca simptomele afectiunii sa se amelioreze pe perioada sarcinii datorita decidualizarii - pregatirea mucoasei pentru sarcina (nivelurile crescute de progesteron care cauzeaza endometrioza regreseaza). In cadrul unui studiu, leziunile endometriale s-au marit in timpul primului trimestru, diminuandu-se odata cu evolutia sarcinii.
Desi unii specialisti considera ca endometrioza nu afecteaza in vreun fel sarcina si nasterea, un studiu de amploare a evidentiat faptul ca acesta constituie un factor de risc major pentru nastere prematura, complicatii in sarcina, dar si nastere prin cezariana.
Ca sa intelegi procesul concret, in timpul sarcinii ovulatia inceteaza, iar implantarile endometriozei pot deveni mai putin active, mai mici si mai moi (de fapt, crampele uterine se diminueaza si nu endometrioza in sine), drept urmare a modificarilor hormonale (nivel crescut de progesteron - ajunge la 400 mg pe zi in comparatie cu 20 mg cat este de obicei, prezenta HCG si a prolactinei). Menstruatia inceteaza de asemenea si se poate apela la terapie medicamentoasa suprimanta menita sa imite sau sa induca o preudo-sarcina si sa obtina rezultate similare blocarii receptorilor hormonali, reducerii sau eliminarii complete a fluxului menstrual. In plus, este vorba si de aparitia unui impact psihologic imens, femeile simtindu-se din nou stapane pe corpul lor. Din pacate, dupa nastere (uneori dureaza mai mult daca alaptati), boala revine si simptomele reapar, prin urmare mitul din anii ‘20 conforma caruia sarcina vindeca endometrioza este fals. Alaptarea poate doar intarzia revenirea simptomelor, insa nu este destul de puternica pentru a suprima ciclul menstrual.
Statisticile sugereaza ca majoritatea gravidelor observa o diminuare a simptomelor, in special dupa primele saptamani. Dintre hormonii mentionati anterior, progesteronul este considerat cel mai important in acest sens, deoarece previne distrugerea mucoasei uterine si, dupa cum am mentionat, incetineste cresterea celulelor endometriale (nu se vor dezvolta noi adeziuni), prevenind si ovulatia (celulele nu mai sangereaza in locuri incorecte).
Exista insa si o serie de cazuri in care femeile nu reactioneaza in vreun fel la nivelurile crescute si dezvolta rezistenta din cauza reducerii receptorilor care interactioneaza cu acesti hormoni (prin urmare, nici simptomele nu sunt ameliorate). Astfel, pentru unele gravide simptomele sunt agravate, se pare ca din cauza cresterii si intinderii rapide a cicatricilor si a chisturilor endometriale (estrogenul prezinta nivele ridicate si poate conduce la accelerarea cresterii celulare).
Complicatii asociate
Anumite studii au demonstrat ca exista o incidenta sporita de avort spontan, insa rezultatele in acest sens sunt contradictorii. De asemenea, o serie de complicatii cu originea in implantari sau in uter este posibila: hemoperitoneu spontan (prezenta sangelui in cavitatea peritoneala), sangerare antepartum (mai ales in cazul femeilor subfertile care concep spontan) si nastere prematura (risc de 1.33 ori mai mare), nastere prin cezariana (risc dublu fata de femeile sanatoase, posibil din cauza complicatiilor la nivel placentar), hipertensiune indusa de sarcina si chiar preeclampsie (apare in al doilea sau al treilea trimestru si implica tensiune crescuta si prezenta proteinelor in urina), prin urmare se impune o monitorizare medicala intensa (mai ales daca sunt si simptome de adenomioza- endometrioza care se dezvolta in interiorul si peretii uterului). In plus, femeile cu endometrioza au intampinat mai multe dificultati in a concepe si au necesitat tehnologie reproductiva asistata, care reprezinta in sine un risc pentru sarcina cu complicatii.
Tratament
Trebuie sa stiti ca, fiind vorba de o afeciunie cronica, tratamentul este unul complex, destinat mai degraba sa amelioreze simptomele si nu sa vindece. Desi exista si situatii fericite cand endometrioza se poate vindeca de la sine, fara vreun tratament asociat, mai dese sunt cele in care se agraveaza in lipsa acestuia. Trebuie luate in considerare in stabilirea corecta a tratamentului: varsta, gradul de durere resimtit, tratamentele incercate anterior si chiar interventia chirurgicala.
Astfel, daca in cazul femeilor care nu sunt gravide se poate apela la terapie hormonala (de obicei pilule contraceptive) sau chiar la interventii chirurgicale (laparoscopie, laparoctomie, histerectomie in cazuri grave) pentru a controla manifestarile si evolutia bolii, in cazul gravidelor, singurele modalitati de tratament constau in medicamente analgezice (la recomandarea medicului) care pot actiona impotriva inflamatiei, usurand durerea si disconfortul (retineti ca medicamentele prescrise in mod normal pot cauza malformatii congenitale grave). Apoi, aveti posibilitatea de a incerca remedii alternative, cum sunt plante, modificari in alimentatie (pentru a preveni instalarea constipatiei - un aport marit de fibre), acupunctura sau chiar invatarea unor tehnici de relaxare cum este yoga. Este recomandat de asemenea sa va odihniti cat mai mult, evitand efortul fizic intens si sa aplicati comprese calde in cazul prezentei durerii.
Doamna doctor Coralia Stefanescu - medic primar obstetrica ginecologie, Spital Euromaterna ne ofera urmatoarele informatii:
"Endometrioza reprezinta prezenta de tesut endometrial (stratul care captuseste uterul) in afara uterului. Patologia poate sa aiba diferite forme si grade de manifestare, fiind asociata cu un risc inalt de infertilitate si obtinerea de sarcini doar prin reproducere asistata. Din pacate, aparitia endometriozei nu poate fi prevenita. De multe ori, simptomele acestei afectiuni (durerea abdominala mai mult sau mai putin severa) se amelioreaza pe parcursul sarcinii, probabil datorita nivelurilor foarte crescute de progesteron. Sarcina poate constitui in sine o forma de tratament a endometriozei usoare. Endometrioza nu are efecte malformative asupra fatului, dar poate uneori sa creasca riscul de nastere prematura si de nastere prin operatie cezariana. Nu se practica terapia endometriozei pe parcursul sarcinii, daca simptomatologia reapare la un interval variabil dupa nastere se poate trata hormonal sau chirurgical (in cazul prezentei chisturilor endometriozice sau a aderentelor severe abdominale)."
Multumim doamnei doctor Coralia Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.
Surse:
www.nhs.uk;www.livestrong.com; www.hormonesmatter.com; www.endometriosis.org.au; www.sciencedaily.com; www.endometriosis.org.au; www.babycentre.co.uk; www.babycenter.com