Ce este sarcina cu ou clar?
Cunoscuta si sub denumirea de sarcina anembrionara, apare cand un ovul fertilizat se ataseaza de peretele uterin, insa embrionul nu se dezvolta; celulele formeaza sacul gestational, insa nu si ovulul. La varsta gestationala de 5-6 saptamani un embrion ar trebui sa fie prezent, iar sacul gestational (unde creste fatul) are dimensiunea de aproximativ 18 milimetri. In cazul unei sarcini cu ou clar se formeaza un blastocist dintr-un ovul fertilizat, insa embrionul/polul fetal nu se dezvolta; apare si prezenta gonadotropinei corionice umane (hormonul hCG). Acest tip de sarcina apare in primul trimestru, de obicei inainte de a afla de starea de graviditate. Un nivel crescut de anormalitati cromozomiale determina de obicei corpul unei femei sa provoace un avort spontan; este problema cea mai importanta pe care trebuie sa o luati in considerare, deoarece reprezinta o forma de pierdere a sarcinii.
Simptome
Astfel de sarcini sunt in general asimptomatice, dar veti afla daca ati trecut printr-o asemenea complicatie daca a lipsit sau intarziat menstruatia sau daca testul de sarcina a fost pozitiv. Multe femei presupun ca sarcinile decurg normal deoarece nivelele lor hCG sunt in crestere. Placenta poate continua sa creasca si sa se dezvolte in lipsa unui copil pentru o perioada scurta de timp, iar hormonii specifici sarcinii continua sa fie secretati, ceea ce determina uneori perceperea de organism a unor semnale false. Este posibila prezenta unei sangerari vaginale, a crampelor menstruale/durerii la nivelul sanilor sau a unei menstruatii mai abundente.
Citeste si:
Totul despre sangerarile in sarcina: sfatul specialistului
Cauze
Sarcina cu ou clar constituie cauza pentru un procent al pierderii de sarcina de 50% in primul trimestru si, dupa cum am mentionat, implica probleme cromozomiale. Corpul unei femei recunoaste cromozomii anormali la un fat si in mod natural nu incearca sa continue sarcina deoarece fatul nu se va dezvolta intr-un bebelus sanatos (poate fi vorba de diviziune celulara anormala, calitata proasta a spermei sau ovulelor).Diagnostic
De obicei un diagnostic precis nu este realizat pana la examenul ecografic (ecografie transvaginala) care indica fie un uter gol, fie un sac gestational gol. Daca sacul gestational masoara mai mult de 25 mm si nu exista embrion, diagnosticul este extrem de rapid stabilit; daca este mai mic, sarcina poate fi la inceput si se impune repetarea testului la un interval de 1-2 saptamani. Alte afectiuni ce pot determina aparitia unui sac gestational gol sunt: sarcina aflata la inceput, sacul pseudogestational, boala trofoblastica gestationala (in special sarcinile molare de trimestrul 1).
Tratament
Majoritatea medicilor nu recomanda chiuretajul (evacuarea produselor retinute de conceptie) pentru o pierdere timpurie a sarcinii, considerandu-se ca organismul femeii este capabil sa elimine tesutul singur si nu se impune o procedura chirurgicala cu risc de complicatii. Depinde de la o situatie la alta si alegerea de multe ori ramane la latitudinea pacientei; operatia implica dilatarea cervixului si eliminarea continutului uterului si poate fi de ajutor tesutul extras pentru a determina motivul pierderii sarcinii. In unele situatii este posibila si folosirea medicatiei, insa va dura mai mult timp expulzarea tesutului, pot aparea sangerare si alte efecte adverse.
Din nefericire, nu exista o modalitate de a preveni aparitia unei sarcini cu ou clar si este important sa intelegeti ca nu este nimeni resposabil de aceasta. Unele cupluri apeleaza la testare genetica daca se confrunta cu mai multe pierderi de sarcina; poate fi vorba si de afectiuni cum sunt diabetul si hipotiroidismul in unele cazuri. De cele mai multe ori acest tip de sarcina constituie un eveniment izolat si rareori se repeta. Specialistii recomanda cuplurilor un interval de cel putin 1-3 cicluri menstruale pana a incerca sa conceapa din nou inainte de orice tip de piedere de sarcina.
Surse:
http://americanpregnancy.org; http://radiopaedia.org; www.webmd.com; www.babycentre.co.uk