Remedii naturiste pentru durerile de stomac in sarcina

Remedii naturiste pentru durerile de stomac in sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sarcina vine alaturi si de multe simptome nemaiintalnite care reprezinta adesea afectiuni banale, cu care ne-am mai confruntat. In cazul in care apar dureri de stomac din cauze mai mult sau mai putin cunoscute, avem la indemana variate remedii naturiste. Nu neglijati insa consultul ulterior si aprobarea medicului pentru folosirea lor in siguranta.

Aspecte importante

Durerile usoare de stomac constituie o problema relativ normala, uneori fiind resimtite drept crampe abdominale ascutite. In cazul in care este prezenta si o sangerare anormala, poate fi vorba de: avort spontan (poate aparea in special in primele 20 saptamani, iar durerea si gravitatea durerii variaza de la o femeie la alta), contractii Braxton-Hicks (apar in ultimul trimestru si se resimte o strangere la nivelul uterului, dar si durere de spate), sarcina ectopica (cand ovulul este implantat in afara uterului; simptomele apar de obicei in primele 6-7 saptamani), travaliu prematur (cand simptomele apar inainte de 37 saptamani si resimtiti senzatie de arsura la nivelul stomacului), probleme ale placentei (durere ascutita si severa; placenta se poate separa inainte de nastere si apare sangerare excesiva, contractii dureroase si contractia uterului). Durerea de stomac poate fi cauzata si de o infectie urinara care este insotita de miros neplacut al urinei.

In general sunt responsabile motive de ordin digestiv, deoarece tractul digestiv al unei femei gravide este incetinit in mod semnificativ, pentru a fi extras fiecare nutriment din alimentele ingerate de catre fatul in dezvoltare. Prin urmare, alimentele raman in stomac un timp mai indelungat, aparand senzatia inconfortabila de plenitudine sau de gust amar. Constipatia este prezenta de cele mai multe ori, avand drept cauza modificarile hormonale asociate sarcinii ce conduc si la flatulenta excesiva (creste riscul de hemoroizi si fisuri anale). In ce priveste alimentatia, consumul de alimente greu digerabile sau prajite poate conferi senzatii de tip arsura gastrica. Nu uitati insa si de prezenta copilului care isi poate modifica pozitia si poate aplica presiune asupra mai multor organe interne.

Frunze de zmeur

Unul dintre cele mai rapide remedii in tratarea diareei (pana la 6 cani pe zi), fiind bogat in calciu, fier si magneziu zmeur(dar si vitaminele A, B, C, E, mangan, fosfor si potasiu), considerat drept cel mai des folosit de multe persoane, dar si de gravide pentru numeroase probleme de sanatate (gripa, parodontoza, rubeola, febra, varsaturi, probleme menstruale, inflamatii etc.). Amelioreaza de asemenea si durerile de travaliu/grabeste travaliul (studiile au remarcat ca exista o incidenta redusa de rupere a membranelor), dar si previne pierderea sarcinii sau hemoragia postpartum (prin ajutarea tonusului uterin), reduce greturile matinale; dupa nastere ajuta la productia de lapte. Nu are deloc gustul fructelor asociate si pot fi gasite sub forma de tinctura, capsule, pliculete sau ca atare. Ca efecte adverse, poate cauza scaune moi si greata, in unele cazuri nefiind indicat in primul trimestru de sarcina sau cel putin pana se stabilizeaza pozitia capului copilului.

Ghimbirul

Radacina de ghimbir functioneaza ca laxativ, grabind procesul de digestie si ameliorand constipatia si poate fi gasita si sub forma de capsule. Iata si o mixtura pe care o puteti prepara chiar voi: un pahar de apa amestecat cu 1 lingura de suc de menta, suc de lime, un varf de sare neagra si 4 picaturi de suc de ghimbir. Sau introduceti ghimbir proaspat zdrobit sau pisat/pudra in apa fierbinte epntru a obtine un ceai, astfel: 1 radacina de ghimbir de aproximativ 3 cm pe care o spalati si o cojiti, o taiati in bucatele mici, acoperiti cu hartie cerata si o zdrobiti; fierbeti 2-3 cani de apa si adaugati ghimbirul lasandu-l sa fiarba 3-5 minute si stracurati, adaugand miere dupa gust. Pentru suc de ghimbir aveti nevoie de 2 cani de ghimbir tocat proaspat si curatat, 3-4 bucatele de coaja de lamaie, apa minerala, cuburi de gheata, ½ cana de zahar sau mai mult dupa gust; cojiti ghimbirul si taiati-l si adaugati coaja de lamaie si 4 cani de apa intr-o cratita lasand sa fiarba descoperit 10 minute; amestecati si adaugati zaharul continuand sa mestecati pana scade la aproximativ 3 cani dupa 15 minute; strecturati si lasati sa se raceasca (pastrand pana la 7 zile compozitia); amestecati ¼ cana din sirop cu apa minerala si turnati peste gheata ghimbiradaugand si alte ingrediente dupa gust.

Desi nu multe persoane stiu, ghimbirul este folosit de fapt si in dietele pentru slabire deoarece contine agenti care dizolva grasimea (dar si reduce productia de celule adipoase din corp), dispunand si de proprietati antiinflamatorii. Ajuta si la indepartarea senzatiei de greata si stimuleaza secretia de sucuri/enzime digestive care neutralizeaza acidul gastric. Contine si fenoli (acestia ajuta si tranzitul intestinal si eliminarea rapida a toxinelor) care relaxeaza muschii stomaculi si actioneaza similar unui sedativ asupra problemelor stomacale.

Nu este recomandat consumul de mai mult de 1 g pe zi deoarece poate provoca diaree, fiind indicat sa serviti cantitatea maxima in mai multe reprize. Retineti ca nu este util in durerea cauzata de ulcere. In cazul problemelor de coagulare, ghimbirul poate creste riscul de sangerare, in cazul problemelor cardiace le poate agrava, iar in caz de diabet scade glicemia. In ce priveste sarcina, exista unele controverse, in sensul ca poate afecta hormonii fetali sexuali; in general specialistii il considera sigur in doze normale si in forma proaspata, nu ca suplimente.

Musetel

Secretul musetelului consta in uleiul volatil din florile sale, extractul sau putand reduce spasmele musculare si inflamatia membranelor mucoase (fapt demonstrat stiintific in 1979), fiind un remediu util pentru indigestie si crampe menstruale (are proprietati sedative documentate inca din 1950). Musetelul contine si proprietati antimicrobiene. In ce priveste beneficiile pentru sistemul digestiv, bisabolul, unul dintre principalele componente, dispune de proprietati musetelantiinflamatorii prelungite si relaxeaza musculatura neteda digestiva (in gastrita si alte inflamatii intestinale). Trebuie sa stiti ca multe din substantele benefice continute se pierd prin fierbere, prin urmare este indicat sa strecurati ceaiul intr-un recipient acoperit sau puteti chiar mesteca florile in loc sa le aruncati.

Mult timp efectul antispasmodic a fost atribuit prezentei flavonoidelor (apigenina si luteolina), insa si alte ingrediente au un aport in acest sens, cum sunt chamazulena si matricina. Unele dintre ingrediente sunt mai puternice decat altele oferind insa efect pe termen mai scurt. Musetelul ajuta si in prevenirea si tratarea ulcerelor, fapt demonstrat in cadrul unui studiu de laborator. In urma unui studiu din Germania, in combinatie cu pectina din mere a ajutat la tratarea diareei. Trebuie evitat de persoanele alergice sau de cele cu istoric de febra fanului.

Sare si bicarbonat de sodiu

Sarea nu este indicata la persoanele hipertensive. Dizolvati 1 lingurita de sare in putina apa calda si beti cat de repede puteti. Ajuta si la durerea de gat, in cazul tractului digestiv eliminand materiile fecale asociate cu detoxifierea (este asociata cu slabirea). In ce priveste bicarbonatul de sodiu, puteti amestecati ½ lingurita cu apa si cu un varf de sare, adaugand eventual si putina zeama de lamaie pentru a crea o mixtura cu efect antiacid.

Plante aromatice

Un remediu bun pentru gaze si baloare consta in fierberea a 3-4 lingurite de seminte de fenicul sau chimen in 1 l de apa. Raciti si sorbiti din el intreaga zi, adaugand putin zahar pentru un gust mai bun. Retineti ca pe timpul sarcinii este recomandat un consum sporit de apa pentru a elimina excesul de gaze. Si mararul, anasonul sau coriandrul reprezinta remedii alternative pentru gaze. Acestea pot fi consumate combinat sau separat sub forma de infuzie (ceai).

Menta

Este recunoscuta in tratarea deranjamentelor stomacale, ameliorand simptomele de la nivelul stomacului, intestinelor si intregului tract digestiv. Relaxeaza musculatura stomacala, dar si greata sau varsaturile specifice graviditatii. Poate ajuta si in remedierea disconfortului asocitat cu sindromul colonului iritabil deoarece stopeaza proliferarea multor bacterii si fungi. O puteti gasi si sub forma de bomboane sau puteti adauga 1 picatura de ulei esential intr-un pahar de apa.

Lamaia

Indigestia apare fie din supraalimentare, fie din ingerarea rapida a alimentelor, insa medicamentele antiacide de multe ori contin ingrediente nocive. Lamaile insa sunt sigure si pot ajuta rapid, desi si ele contin tot acid. De fapt, lamaieexcesul de acid din stomac provine de la bacterii daunatoare, iar lamaile contin acid ascorbic (vitamina C) care le distruge. Puteti incerca si un suc de lamaie (1 lingurita de suc in apa rece) care este la fel de eficient insa putin mai delicat in actiune deoarece este diluat. Acesta este de ajutor si in tratarea greturilor matinale. Puteti adauga si ghimbir.

Sfaturi

In final este bine sa stiti ca puteti apela si la suplimente cu probiotice (bacterii vii), sa efectuati exercitii fizice usoare sau sa va modificati pozitia pentru a reduce durerea, dar si odihna timp de 10-15 minute mai ales pe partea stanga. Puteti incerca si bauturi carbonatate pentru eliminarea gazelor si a durerii stomacale (induc ragaitul; gazele in exces sunt deseori cauzate de mancare prea multa). S-au dovedit de ajutor si compresele calde pe abdomen fie apeland la o sticla, fie la o plosca.

Este bine sa purtati haine lejere din materiale usoare si aerisite, sa beti lichide calde (apa si ceaiuri sau chiar lapte) si, mai ales, sa aveti grija la alimentatie: cresteti aportul de fructe, legume, leguminoase, carne slaba, paine integrala, produse semidegresate, nuci si seminte. Evitati alimentele grase, prajite sau greu digerabile, fumatul, alcoolul si cafeaua si nu stati mult timp cu stomacul gol (mancati la 2-3 ore). Retineti ca exista si plante care pot fi sau par sigure pentru durerile de stomac, insa nu sunt indicate sau nu exista studii care sa le dovedeasca siguranta, cum sunt aloe vera sau urzicile.

Citeste si:
Dureri de stomac in sarcina: informatii utile 
Dureri de burta in sarcina: informatii importante 
Arsurile la stomac in sarcina - prevenire si tratament 
Tratament naturist pentru durerile de stomac 


Surse: www.babycenter.in; www.home-remedies-for-you.com; www.buzzle.com; www.parenttime.com; www.wikihow.com; http://health.howstuffworks.com; http://journeytocrunchville.wordpress.com

Articolul urmator
Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine
Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

    Problema bacteriilor la stomac rămâne una deosebit de importantă, având in vedere obiceiurile culinare pe care tot mai mulți dintre noi obișnuim să le adoptăm în ziua...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"
    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"

    Boala nu ține cont de vârstă sau de puritatea sufletului. Tot mai des auzim cazuri de copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni care le pun viața în pericol. Cu...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Ce boli ascund durerile de călcâie
    Ce boli ascund durerile de călcâie

    Când durerile de călcâie îți afectează mișcările de zi cu zi, se modifică și mersul. În aceste condiții, ești mai predispusă pierderilor de echilibru și...

    © 2025 Qbebe