Este deosebit de important sa mergi la doctor inainte de a ramane insarcinata sau in prima luna de sarcina pentru a face anumite analize. Niste analize simple ale sangelui pot determina daca esti imuna la anumite infectii sau pot determina daca nu cumva esti infectata cu un virus care poate determina hepatita, sau daca ai deja hepatita sau, si mai grav, HIV.
Analizele si tratamentele nu sunt singurele care te pot proteja impotriva infectiilor in timpul sarcinii. Analizele nu te protejeaza de infectie; doar masurile scrise mai jos si tratamentuladecvat pot face asta. Niste simple masuri de igiena sunt la fel de eficiente sau chiar si mai eficiente decat tratamentele propriu-zise. Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi. De aceea este important sa ai o alimentatie corecta si echilibrata, sa faci miscare, sa-ti speli foarte des mainile, sa nu imparti cu altcineva cana sau paharul din care bei, sa folosesti manusi la gradinarit si sa eviti, pe cat posibil contactul cu persoanele bolnave si contagioase.
Important este si sa te protejezi in timpul actului sexual, mai ales atunci cand esti insarcinata tocmai pentru a nu lua vreo infectie care se transmite astfel. Dentistul are si el un rol important pentru ca este bine ca in timpul sarcinii sa eviti infectiile maselelor sau ale gingiilor. Atentia la mancare - trebuie sa fie echilibrata, sii daca, din lene sau comoditate mai uitai sa speli fructele inainte de a le consuma, acum este vital pentru tine si bebelusul tau sa nu uiti acest lucru. Mai jos gasesti cel mai des intalnite infectii care pot afecta mama sau fatul in aceasta perioada delicata.
Vaginita bacteriana in sarcina
Vaginita bacteriana este cea mai comuna infectie a aparatului genital feminin. Ea reprezinta o schimbare in balanta bacteriilor care sunt prezente in mod normal in vagin si poate determina simptome suparatoare. Cel mai important simptom al acestei infectii il reprezinta eliminarea de secretii vaginale in cantitate foarte mare, urat mirositoare, de culoare alb-cenusie galbuie cu aspect purulent, visiniu, daca apare si sange amestecat cu aceste secretii, etc. Aproximativ una din cinci femei au aceasta infectie la un moment dat in timpul sarcinii.
Totusi, vaginita bacteriana reprezinta un pericol destul de mare pentru femeia insarcinata. Pot aparea complicatii precum avortul spontan, nasterea prematura sau o infectie pelviana inainte de nastere (bacteria care a determiat infectia vaginului, incomplet disparuta prin tratament insuficient, poate infecta si alt organe pelvine - vezica urinara, cervix, uter, chiar si trompe uterine, ovare). Cercetatorii inca nu au stabilit daca vaginita bacteriana este o cauza directa sau indirecta a infectiei uterului, infectie care duce in cele din urma la avortul spontan.
La aproximativ 25% din cazuri vaginita bacteriana dispare fara tratament, spontan. Se recomanda totusi tratamentul in cazul in care femeia afectata de vaginita este insarcinata si, mai ales, daca a avut parte de o nastere prematura in trecut.Varicela in timpul sarcinii
Cele mai multe femei se imunizeaza printr-un vaccin impotriva varicelei inainte de a ramane insarcinate. Marea majoritate sunt deja imunizate natural, deoarece in timpul copilariei au avut parte de aceasta infectie. Femeile care isi doresc un copil si nu au facut varicela pana in momentul respectiv, sau nu tin minte sa fi avut boala, trebuie sa efectueze anumite teste de sange care sa confirme sau sa infirme acest lucru.
Daca femeia insarcinata contacteaza virusul in primul trimestru de sarcina, acest lucru poate avea urmari dintre cele mai grave asupra embrionului. Exista posibilitatea ca acesta sa dezvolte varicela congenitala care va determina malformatii la nivelul anumitor organe. Contactarea virusului in al doilea trimestru de sarcina nu mai este atat de periculoasa. Mama va dezvolta anticorpi care vor fi transmisi prin placenta fatului, prin urmare riscul ca acesta sa dezvolte varicela congenitala este deosebit de mic. De asemenea, virusul nu este periculos nici in ultimul trimestru de sarcina. Daca mama a facut boala cu cateva zile inainte de nastere este posibil sa o transmita si bebelusului la nastere.
Chlamydia in timpul sarcinii
Chlamydia este alta boala cu transmitere sexuala deosebit de frecventa. Ea infecteaza uretra la barbati si organele reproductive superioare la femei. Aproximativ 90% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome specifice. Cand apar totusi, simptomele la femei sunt urmatoarele: usturime la urinare, febra si oboseala, mancarimi si sangerari vaginale anormale.
De obicei exista o distanta intre infectia cu acest virus si sarcina, o distanta temporala de cel putin sase luni. Totusi, in cazul in care se produce infectia, riscurile sunt deosebit de mari pentru fat, conducand chiar si la moartea in uter a acestuia. Unul dintre lucrurile ingrijoratoare este ca citomegalovirusul, chiar daca a disparut din sange, persista in tesutul placentar o perioada indelungata.
Dezvoltarea sarcinii poate fi afectata de aceasta infectie. Efectele infectiei pot deveni vizibile mai ales asupra nou-nascutului. In aproape 50% din cazuri fatul prezinta conjunctivite, iar in 20% din cazuri poate aparea pneumonia. Deoarece antibioticele care reprezinta tratamentul nu sunt indicate in timpul sarcinii, trebuie mare atentie in alegerea preparatului care sa trateze virusul bacteria in timpul acestei perioade delicate.
Citomegalovirusul in timpul sarcinii
Citomegalovirusul face parte din grupul de virusuri ai herpesului. Este caracterizat de proprietatea de a ramane latent in organism pe o perioada lunga de timp. Infectia poate deveni vizibila in lichidele corpului, adica in: urina, saliva, sange, lacrimi, dar si in laptele matern. Simptomele sunt comune cu cele ale infectiei cu chlamydia, adica febra, inflamarea glandelor sau oboseala.
De obicei exista o distanta intre infectia cu acest virus si sarcina, o distanta temporala de cel putin sase luni. Totusi, in cazul in care se produce infectia, riscurile sunt deosebit de mari pentru fat, conducand chiar si la moartea in uter a acestuia. Unul dintre lucrurile ingrijoratoare este ca citomegalovirusul, chiar daca a disparut din sange, persista in tesutul placentar o perioada indelungata.
Gonoreea in timpul sarcinii
Gonoreea sau infectia gonococica este o boala cu transmitere sexuala care poate cauza infertilitatea la femei. Simptomele gonoreei apar dupa o perioada de 2 zile pana la 3 saptamani de la instalarea infectiei. Simptomele specifice gonoreei la femei sunt: senzatie de usturime la urinat, secretie vaginala galbena, dureri la contactul sexual si sangerari anormale.
Gonoreea poate determina avort spontan sau nasterea prematura. Daca bebelusul va fi infectat la nastere este foarte probabil sa sufere de cea mai comuna in aceste cazuri si anume orbirea. Gonoreea se trateaza cu antibiotice, chiar si in timpul sarcinii. Este important sa se trateze si partenerul, tocmai pentru a evita riscul de recontractare a bacteriei gonococ.
Hepatita B in sarcina
Infectiile virale precum Hepatita B se pot transmite la fat, chiar daca infectiile sunt in stare latenta. O infectie activa in primul trimestru de sarcina poate determina malformatii fetale. O situatie destul de rara o reprezinta moartea fatului in uter cauzata de o astfel de infectie latenta. O alta problema provocata de Hepatita B este nasterea prematura.
Indiferent de modul in care bebelusul se naste, natural sau prin cezariana, copilului i se vor administra, imediat dupa nastere, imunoglobuline specifice.
Herpesul in timpul sarcinii
Principala grija a unei mamici care are herpes pe parcursul sarcinii este posibilitatea de transmitere catre fat. Herpesul poate fi transmis in timpul nasterii si, mai putin comun, prin placenta. Daca infectia se produce in primul trimestru de sarcina, virusul poate cauza serioase malformatii fatului. Este recomandata nasterea prin cezariana cu atat mai mult daca mama a contractat virusul in timpul sarcinii.
Desi exista nenumarate tipuri de infectii care pot fi contractate in timpul sarcinii sau pot afecta bebelusul, nu este cazul sa te sperii. Revenind la tratamentele de care vorbeam la inceputul articolului, acestea pot fi tinute la distanta prin obiceiuri de viata sanatoase, printr-o igiena riguroasa si, in cazul infectiilor cu transmitere sexuala, printr-o viata sexuala stabila, cu un singur partener si protejata. In aceste cazuri, prezervativul are un rol important, cu atat mai mult dupa ce ai ramas insarcinata.