În timpul sarcinii, femeile se pot îngrijora cu privire la starea de sănătate a copilului sau la eventualele probleme ce pot apărea din cauza acestei infecții. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai HPV și ești însărcinată și pentru care nu ar trebui să îți faci prea multe griji.
1. Copilul nu este afectat de infecție
Multe femei se îngrijorează la gândul că infecția cu HPV poate afecta starea de sănătate a copilului, însă nu a fost descoperită nicio legătură între infecție și avortul spontan, nașterea prematură sau complicații în timpul sarcinii.
2. Medicul trebuie informat
În cazul în care rămâi însărcinată și știi că ai virusul, informează medicul imediat. Acesta poate cere analize suplimentare și poate va trebui să te țină o perioadă sub supraveghere. De asemenea, în cazul unui tratament de col uterin, medicul trebuie să știe. Pe scurt, informează medicul cu privire la orice tratament sau afecțiune știi că ai în momentul în care afli că ești însărcinată.
3. Cum se face diagnosticarea în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii, testarea pentru HPV se realizează doar dacă există suspiciuni din partea medicului. În cazul în care acesta observă anumiți negi, poate solicita un test Papanicolau prin care sunt testate celule din colul uterin. Dacă sunt prezente celule precanceroase, înseamnă că aveți HPV.
4. Tratarea în timpul sarcinii
Trebuie să știi că nu există un tratament care să elimine virusul, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. În cazul în care apar negi, acesta trebuie tratați doar dacă sunt foarte mari sau deranjanți. Se pot scoate ușor cu laserul, cu un ac încălzit sau printr-o mică incizie.
5. HPV-ul te afectează în timpul nașterii?
Nu, infecția nu te poate afecta în timpul nașterii. Chiar și în cazul în care există negi genitali, pot cel mult să provoace sângerări în timpul nașterii. Există și cazuri izolate prin care negii foarte mari să blocheze canalul nașterii, iar medicul să recomande nașterea prin cezariană.
Chiar dacă ești mai sensibilă în timpul sarcinii, încearcă să nu îți faci prea multe griji. Stresul poate afecta copilul, în timp ce HPV-ul nu va face acest lucru. Discută cu medicul tău și ascultă de indicațiile lui pentru ca totul să fie bine. Nu există posibilitatea unor complicații și dacă nu ai semne vizibile îți poți vedea liniștită de viață. Bucură-te de venirea pe lumea a copilului tău și nu te îngrijora!
Surse foto: https://www.today.com/parents/