Greturi in sarcina seara

Greturi in sarcina seara

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi multe gravide se asteapta ca greturie cunoscute drept matinale sa apara numai dimineata, in realitate pot fi prezente in orice moment al zilei, chiar si seara. Sa aflam impreuna cateva aspecte importante legate de aceasta problema, plus cateva sfaturi pentru prevenirea si tratarea ei.

Aspecte importante

Va veti da seama destul de rapid ca greturile sunt incadrate incorect drept matinale, deoarece starea de rau si varsaturile pot sa va deranjeze si la pranz sau noaptea (gradul severitatii in care se manifesta poate varia). Denumirea medicala pentru situatiile mai grave este disgravidie sau sarcina toxica si trebuie sa aflati ca nu exista nicio regula in acest sens, neputand anticipa sau macar preveni aceasta problema (nici intre femei, dar nici intre mai multe sarcini); exista si o multime de femei care nu se confrunta cu nicio neplacere in acest sens. Greturile se resimt insa mult mai neplacut deoarece va pot impiedica sa adormiti si chiar va trezesc din somnul de noapte.greturi seara
Motivele pentru care apar greturile in timpul sarcinii sunt considerate a avea legatura cu nivelurile hormonale care se modifica (cresc) rapid in decursul primelor luni, fiind asociate si sensibilitatea la miros, dar si un tract digestiv mai putin eficient (prin comparatie cu perioada de dinainte de sarcina).

Multe gravide observa ca greturile sunt prezente in jurul varstei gestionale de 6-7 saptamani si se amelioreaza/dispar dupa aproximativ 14 saptamani (cand placenta preia functia productiei de hormoni). Pentru altele, mai poate dura inca o luna-doua (pana la maximum 20 saptamani), dar exista si cazuri rare in care sunt prezente pana la nastere. Veti observa, in orice caz, ca episoadele acestea apar si dispar in mod aleatoriu si este esential sa identificati factorii declansatori pentru a le putea evita si gestiona corespunzator; poate fi vorba de oboseala, nivel scazut al glicemiei si, mai ales, anumite mirosuri/gusturi care devin in aceasta perioada insuportabile.

Citeste si:

Sarcina toxica - Disgravidie 

Cand apar greturile in sarcina 

Greturi in sarcina: cauze, manifestari si tratamente 

Ce puteti face

In cazurile usoare de greata, daca apelati la cateva masuri simple recomandate de medici si de moase, veti reusi sa depasiti cu bine aceasta perioada (insa nu toate sugestiile prezentate in continuare sunt sustinute de dovezi concrete ale eficacitatii).

- luati o gustare inainte de culcare (de preferat mai devreme decat obisnuiti sa cinati de obicei). Greata apare deseori cand stomacul este gol, iar daca stiti ca organismul vostru tolereaza o masa usoara seara care contine carbohidrati si proteine, ar fi bine sa incercati si aceasta varianta. De asemenea, urmariti ca alimentele pe care le consumati sa fie fade, fara arome puternice. Cateva exemple in acest sens: cereale cu lapte, sandvis cu brana, iaurt, covrigi, paste sau un smoothie din fructe/legume. Desi mai mult ca sigur nu va va fi foame in aceste momente, daca asteptati pana cand stomacul va indica semnalele specifice, deja poate fi tarziu.

- nu uitati de hidratare si pastrati un pahar cu apa langa pat din care sa sorbiti constant cateva inghitituri pe durata zilei. Daca asteptati pana resimtiti senzatia de sete, deshidratarea, o problema care poate fi grava, este greturi noapteadeja instalata. Lipsa hidratarii adecvate alaturi de varsaturi (care conduc si ele la deshidatare) reprezinta o complicatie suplimentara nedorita de nimeni.

- pastrati aproape de voi biscutii simpli sau sarati. Acestia va pot ameliora starea de greata daca ii consumati imediat dupa trezire si veti putea adormi la loc (dupa ce-i ingerati ramaneti 20-30 de minute in pat inainte de a va da jos)

- nu consumati mese iritante seara. Acestea se digera mai greu. Evitati in acest sens alimentele picante, grase, acide sau prajite (si mai ales mesele prea consistente), deoarece pot irita sistemul digestiv cauzand arsuri gastrice si indigestie

- odihniti-va cat de mult puteti. Oboseala poate cauza greata si poate inrautati varsaturile, prin urmare incercati sa apelati (daca este posibil) la cate o repriza de somn dupa-amiaza. In cazul in care programul nu va permite, reduceti la minimum activitatile casnice, petrecand in schimb timpul citind, conversand cu prietenii sau vizionand un film.

- nu uitati de vitaminele prenatale. Acestea sunt importante atat pentru voi, cat si pentru bebelus, iar daca medicul le-a recomandat, respectati dozajul si modul de administrare; in cazul prezentei varsaturilor se pot pierde multe nutrimente din organism (apar dezechilibre electrolitice si metabolice).

- bratari de acupresiune. Acestea se poarta la incheietura mainilor (inclusiv noaptea), sunt moi si nu va vor incomoda miscarile. Functioneaza actionand asupra unui punct de acupresiune de la nivelul incheieturii (ce face legatura cu creierul si semnalele senzoriale pe care acesta la transmite). Pot fi achizitionate de la farmacii sau din magazine online.

- apelati la remedii alternative. Daca greata va impiedica sa va odihniti in timpul noptii, puteti inspira cateva picaturi de ulei esential de lamaie sau lavanda aplicat pe o batista/servetel sau chiar pe perna. O alta solutie ar fi sa va preparati un ceai de ghimbir sau de menta, ambele binecunoscute pentru efectele terapeutice asupra sistemului digestiv (exista si suplimente sub forma de capsule cu aceste plante). Unele gravide gasesc de ajutor consumul de alimente acre (lamaie, mere verzi) care elimina partial senzatia de greata.

In final, indiferent ce sfaturi decideti sa urmati, nu apelati la antivomitive fara aprobarea medicului (au multe efecte secundare) si retineti ca daca simptomele sunt prezente pe o perioada scurta de timp si sunt insotite de diaree/dureri de burta si in timpul zilei este bine sa fiti consultate de medic deoarece si alte afectiuni se pot manisfesta in mod similar (gastroenterita cel mai des, intoxicatiile alimentare).

Doamna doctor Coralia Stefanescu - medic primar obstetrica ginecologie, Spital Euromaterna ne ofera urmatoarele informatii:

"Intoleranta digestiva manifestata prin greturi si varsaturi este deseori prezenta in sarcina, mai ales in primul trimestru. In ciuda credintelor populare, greata poate fi prezenta nu numai dimineata, dar si la pranz si seara. Fenomenul este datorat cresterii rapide a nivelurilor hormonale (estrogeni si mai ales progesteron) cu impact deosebit asupra sensibilitatii la mirosuri si functionalitatii normale a tubului digestiv. Desi neplacute, aceste simptome insotesc deseori sarcinile cu evolutie favorabila deoarece sunt asociate cu un nivel crescut de progesteron (hormon implicat in mentinerea sarcinii). In cazurilemedic usoare si medii se pot utiliza cateva remedii simple si eficiente cum ar fi ghimbirul (consumat sub forma de dulciuri confiate, bere de ghimbir (nu contine alcool) sau ceai de ghimbir cu miere), evitarea meselor copioase prea grase sau prea picante (mai ales seara), consumul ceaiului de menta inainte de culcare sau utilizarea a 1-2 picaturi de ulei esential de lamaie picurate pe fata de perna sau pe o batista. Cazurile severe care pot duce la deshidratare sau dezechilibre hidroelectrolitice vor fi tratate in spital cu medicatie recomandata de medicul obstetrician." 

Multumim doamnei doctor Coralia Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:

Medicamente si remedii pentru greturi in sarcina

5 metode eficiente de lupta cu greata in sarcina  

 

Surse:

www.babycentre.co.uk; www.livestrong.com; http://morningsicknessinfo.org

Articolul urmator
Sarcina poate provoca noi alergii?
Sarcina poate provoca noi alergii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu, nu vreau să-i gătesc soțului în fiecare seară. Am patru copii de crescut
    Nu, nu vreau să-i gătesc soțului în fiecare seară. Am patru copii de crescut

    Când ai o familie mare, te aștepți ca partenerul de viață să-și asume și el anumite responsabilități care țin de treburile casnice. Din păcate, viața te poate pune în...

    Vecinii mei de coșmar: își lasă copiii să țipe și să bată mingea de gardul meu până seara târziu
    Vecinii mei de coșmar: își lasă copiii să țipe și să bată mingea de gardul meu până seara târziu

    Un bărbat este furios pe vecinii săi de alături, care dau muzica la maxim, parchează pe aleea sa și își lasă copiii să lovească cu mingea de fotbal în gardul său....

    5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii
    5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii

    Vrei ca copilul tău să mănânce mai sănătos, dar ai rămas fără idei pentru cină? Află în acest articol de ce nutrienți are nevoie cel mic și descoperă câteva...

    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat
    O femeie de 26 de ani a murit subit în timpul unei ieșiri de seară. O altă femeie, mamă a doi copii, a murit subit după ce a ieșit la alergat

    Jessica Whaley, din Marea Britanie, a murit subit la vârsta de 26 de ani și a fost găsită inconștientă pe stradă. Paramedicii nu au reușit să o resusciteze. O altă femeie,...

    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc
    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc

    O mamă din Statele Unite ne dezvăluie secretul ei și ne spune cum a reușit să-și facă copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă suc în fiecare seară. Curios, nu-i așa?

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    © 2025 Qbebe