Candida: tratament naturist

Candida: tratament naturist

Roxana Cristea

Candida poate raspunde favorabil si tratamentelor naturiste, nu doar celor medicamentoase. Pentru a tine sub control inmultirea candidei, poti apela la plante, uleiuri si suplimente alimentare. Afla mai multe despre Candida: tratament naturist.

Ce este candida?

Candida albicans este o ciuperca. Aceasta traieste, in numar mic, in corpul uman, fiiind tinuta sub control de bacteriile benefice din organism.

In cazul in care bacteriile benefice sunt distruse de antibiotice, sau sistemul imunitar este slabit din alte cauze, candida se poate inmulti necontrolat si poate provoca simptome specifice candidozei (infectia cu candida). Astfel se poate ajunge la infectii localizate, cum ar fi aftele, infectii ale pielii si infectiile vaginale la femei.

 Suprainfectia cu candida poate afecta intestinele – ciuperca penetreaza peretele intestinal – si poate provoca anumite simptome, cum ar fi oboseala, durerile de cap, modificari ale dispozitiei, memorie slaba, putere de concentrare redusa, pofta de dulce.

Trebuie sa stii ca umiditatea si caldura excesiva favorizeaza inmultirea candidei.

Candidoza vaginala sau candidoza cavitatii bucale sunt cele mai frecvente manifestari ale acestei infectii, insa, candidoza se poate dezvolta si sub sani, in zona abdominala, in zona unghiilor.

Trebuie mentionat ca, uneori, infectiile cu candida s-ar putea sa aduca unele complicatii (ciuperca poate intra si in sange si de acolo sa se imprastie in tot organismul, caz in care candida deja pune in pericol viata).

De asemenea, trebuie subliniat ca infectiile frecvente cu candida pot fi un indicator ca organismul tau sufera de afectiuni mai grave precum diabet sau leucemie.

Cauzele aparitiei infectiilor cu candida

Antibioticele si steroizii pot determina dezvoltarea excesiva a candidei.

De asemenea, daca sistemul imunitar este slab, riscul aparitiei candidozei este mai mare. Atunci cand, spre exemplu, organismul a trecut prin tratamente impotriva cancerului, sistemul imunitar slab poate permite candidei sa se raspandeasca prin tot corpul, ajungand la creieri, ochi, rinichi, plamani.

Care sunt simptomele infectiilor cu candida?

Simptomele sunt diferite in functie de localizarea infectiei.

In cazul candidozei vaginale, de exemplu, pot aparea iritatii si mancarimi la nivelul vaginului. De asemenea,  alte simptome ar putea fi dureri atunci cand exista un contact sexual sau usturime la urinare.

In cazul candidozei cavitatii bucale, primele semne sunt aparitia unor pete albe pe limba, pe cerul gurii sau in alte zone in interiorul gurii. Infectia poate provoca durere si poate ingreuna mancatul.

Daca vorbim de un sistem imunitar complet slabit, candida poate afecta diverse organe, ceea ce poate duce la dureri sau la disfunctii ale organelor respective.

Ce tratament naturist exista pentru candida?

Pentru a impiedica ciuperca sa creasca si sa ajunga pana la stadiul de infectie, organismul tau are nevoie de o dieta sanatoasa.

In primul rand, incepe prin a manca uleiuri sanatoase (ulei de peste, ulei de masline, ulei de cocos, ulei din ficat de cod).

Numarul de carbohidrati trebuie redusi din consum. Include in dieta legume la gratar (evita morcovii, insa, pentru ca au un continut de zahar mai ridicat). Grapefruit-ul, merele, murele sunt cele mai bune fructe pe care le poti consuma.

Este recomandat, de asemenea, sa bei apa multa (filtrata), ceaiuri din plante, supe.

Foarte important este sa eviti zaharul (zaharul “hraneste” ciuperca).

Mai mult, este bine sa incluzi in dieta ta “ingrediente” antifungice precum usturoiul, uleiul de oregano sau extract din seminte de grapefruit .Uleiul de oregano este foarte puternic, prin urmare nu este nevoie decat de cateva picaturi intr-un pahar de apa pentru a-si face efectul.

In plus, este important sa iei vitamine pentru a-ti intari sistemul imunitar.

- 1000 de miligrame de vitamina C, de patru ori pe zi

- 100 de micrograme de selenium

- Vitamina E 400 UI

Consuma de asemenea lapte si iaurt mult pentru a ajuta intestinul sa fie “repopulat” cu bacterii bune.

Tratament naturist pentru infectia cu candida – plante

Nuc negru. Dintr-un studiu recent aflam ca nucul negru lupta eficient impotriva inmultirii acestei ciuperci. Aceasta planta contine taninuri naturale care distrug ciuperci si paraziti (orice planta care distruge paraziti va distruge si candida). De asemenea, nucul negru contine juglona, un produs chimic cu proprietati antifungice si antibiotice.

Aceasta planta nu trebuie consumata de gravide sau femei care alapteaza.

Dracila. Boabele de dracila contin barberina, care are prprietati antiinflamatorii si antimicrobiene. De asemenea, dracila stimuleaza sistemul imunitar. Dracila se poate consuma sub forma de ceai, tinctura sau capsule (aceste produse se gasesc in farmaciile naturiste – citeste instructiunile de pe eticheta).

Nu este recomandat pentru gravide sau pentru mamele care alapteaza.

Radacina de brusture. Potrivit Medical Herbalism, radacina de brusture este folosita de multa vreme in tratarea candidozei pentru ca are proprietati antifungice. Aceasta planta se foloseste si pentru purificarea sangelui si eliminarea toxinelor din organism. La farmaciile naturiste gasesti cu siguranta ceai, capsule, extract si tinctura din radacina de brusture. Nu uita sa citesti instructiunile si sa respecti dozazul inscris pe eticheta.

Gheara pisicii. Candida se inmulteste atunci cand sistemul imunitar este slabit, iar gheara pisicii intareste sistemul imunitar si celulele albe din sange. Pe piata exista o varietate de produse care se fac din aceasta planta, cum ar fi ceai, capsule, extract si tinctura. Este important sa urmezi indicatiile producatorului atunci cand te hotarasti sa introduci in diata ta aceste produse.

Evita sa folosesti aceasta planta inainte de sarcina (poate interfera cu fertilitatea) si in timpul sarcinii.

Echinaceea – este una dintre cele mai bune plante medicinale care stimuleaza sistemul imunitar si are proprietati antiseptice si... un sistem imunitar puternic este necesar in lupta impotriva candidozei. Cu toate acestea, trebuie sa se ia in functie de necesitati (raceli, gripe, candida) si nu ca un supliment regulat. Exista ceai, capsule, extract si tinctura de echinaceea.

Usturoiul – este una dintre cele mai puternice plante antiseptice. Usturoiul si-a demonstrat eficienta impotriva a 24 din 26 de tulpini de candida. Acesta distruge bacteriile neprietenoase in timp ce ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune. Usturoiul poate fi luat in mai multe moduri:

- usturoi proaspat tocat (2-4g pe zi)

- capsule de usturoi (100-200g pe zi)

- ulei de usturoi (0.03-0.12ml de 3 ori pe zi)

Usturoiul poate subtia sangele, asa ca nu ar trebui consumat de persoanele care urmeaza sa fie supuse unor interventii chirurgicale.

Goldenseal – contine barberina si hidrastina, doua ingrediente antibacteriene si antifungice puternice, care restrictioneaza cresterea si inmultirea acestei ciuperci. Goldenseal stimuleaza, de asemenea, sistemul imunitar. In farmaciile naturiste gasesti radacina din goldenseal din care poti face ceai, capsule de goldenseal, extract si tinctura.

Femeile gravide nu ar trebui sa consume goldenseal pentru ca barberina poate sa provoace contractii uterine.

Frunzele de maslin – au proprietati antifungice si antiparazitare, anti-virale si antibiotice. Aceste plante au cu 400% mai multi antioxidanti decat vitamina C si de doua ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde cu efecte similare oxidantilor din ceapa si usturoi. In plus, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange (zaharul hraneste candida)

Cimbrul este o planta cu proprietati antifungice, fara contraindicatii. Acesta stimuleaza glanda timus, care reglementeaza sistemul imunitar. Poti incerca ceaiul de cimbru (2 lingurite de palnta la o cana cu apa fierbinte), ceaiul se poate folosi atat intern cat si extern – pentru tratarea infectiilor fungice externe.

In farmaciile naturiste gasesti si capsule, extract, ulei esential si tinctura de cimbru.

Tratament naturist pentru infectia cu candida - uleiuri

 Uleiul de cuisoare – are proprietati antifungice puternice sis timuleaza sistemul imunitar. Cuisoarele contin eugenol fitochimic care ajuta la distrugerea parazitilor interni, bacterii, ciuperci.

Uleiul de cocos – contine anumiti acizi naturali care combat candida:

- acidul capric si acidul caprilic sunt cunoscute pentru proprietatile lor antimicrobiene, antivirale si antifungice;

- acidul lauric -acest agent antifungic formeaza un compus numit monolaurina, un expert in distrugerea germenilor si ciupercilor;

- acidul caproic si acidul miristic au proprietati antimicrobiene si antifungice usoare.

Uleiul de oregano (uleiul de oregano salbatic este de cea mai buna calitate) - are doua substante chimice microbiene care deshidrateaza de fapt, toate soiurile de ciuperci, fara a afecta bacteriile bune.

Ulei de neem - acest ulei stimuleaza sistemul imunitar si este toxic pentru fungi, paraziti si infectii virale. Este, de asemenea, una dintre cele mai puternice detoxifiante si purificatoare de sange.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui s? foloseasc? ulei de neem.

Este recomandat ca aceste uleiuri sa fie diluate atunci cand sunt folosite pe piele. Citeste cu atentie instructiunile mentionate pe eticheta produsului si respecta dozajul recomandat.

Alte tratamente naturiste pentru infectiile cu candida

Sucul de aloe vera este atifungic, antiviral, antibacterian si antiinflamator. Acesta reduce nivelul pH-ului (candida prospera in medii acide) si poate ajuta la atenuarea constipatiei (colonul colecteaza toxine). Aloe Vera este un mare detoxifiant, mai ales pentru ficat (organul care curata candida din sange).

Argintul coloidal – lupta cu ciupercile pe plan intern si extern. Specialistii spun ca vindeca infectiile vaginale si infectiile fungice ale pielii.

Nu se utilizeaza pe perioade lungi de timp.

Grapefruit Seed Extract - este un alt eliminator de paraziti (ucide parazitii este si este eficient impotriva candidozei) si nu dauneaza bacterii bune.

Propolisul - are proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale puternice, care pot fi utilizate pe plan extern si intern cu mare succes impotriva tuturor tipurilor de virusi, bacterii, ciuperci si microbi, chiar si tulpini, care sunt foarte rezistente.

In concluzie, tratamentul in cazul candidozei nu este in mod obligatoriu medicamentos. Incearca si un tratament naturist care sa opreasca inmultirea candidei – poate fi mai eficient, mai putin periculos pentru organism si chiar mai ieftin decat medicamentele clasice.

Surse: altmedicine.about.com; wholeintentions.com; homemademedicine.com.

Articolul urmator
O femeie a adus pe lume gemeni identici după ce i-au fost îndepărtate ovarele în urma unui tratament împotriva cancerului
O femeie a adus pe lume gemeni identici după ce i-au fost îndepărtate ovarele în urma unui tratament împotriva cancerului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament
    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament

    Cele mai cunoscute intoleranțe sunt cele alimentare, însă există și alte tipuri, care nu afectează doar sistemul digestiv, ci și alte sisteme din organism. Printre acestea se...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Cheilita angulară: cauze, simptome și tratament
    Cheilita angulară: cauze, simptome și tratament

    Cheilita unghiulară se manifestă ca o afecțiune incomodă și adesea inestetică, care afectează colțurile delicate ale gurii. Imaginează-ți că joncțiunea buzelor tale formează o...

    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

    Durerea de maxilar la copii poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări și preocupări pentru părinți. Este important să înțelegem de ce apare această...

    © 2025 Qbebe