Cand apar greturile in sarcina

Cand apar greturile in sarcina

Ana Catanoiu

Afla cand apar greturile in sarcina, cum pot fi combatute si ce alimente sunt recomandate in aceasta perioada. Greturile in sarcina afecteaza apoximativ trei sferturi dintre femeile insarcinate, asadar sansele sunt destul de mari ca si tu sa suferi din aceasta cauza.

Ce trebuie sa stii despre greturile din timpul sarcinii?

Greturile afecteaza aproximativ trei sferturi dintre femeile gravide in timpul primului trimestru de sarcina. Aproape jumatate din toate femeile gravide au greata si varsaturi, un sfert au numai greata si un alt sfert au stari de somnolenta, de greata, sensibilitatea scazuta a sanilor, varsaturi, dureri de cap si pofte alimentare.

Greata incepe de obicei in jurul celei de-a sasea saptamani de sarcina, dar poate aparea si mai devreme, adica in a patra saptamana. Aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate se confrunta cu starile de greata in timpul celor noua luni de sarcina insa aceastea dispar complet dupa 14 saptamani. Totusi, nu ai scapat, pentru ca greturile pot reveni si vei avea surpriza ca pe tot parcursul sarcinii sa tot apara si sa dispara. Pentru un procent mic de femei simptomele persista pana la nastere.

Ce provoaca greturile si varsaturile in sarcina?

Nimeni nu stie cu siguranta ce provoaca greaturile in timpul sarcinii, dar o posibila cauza ar fi aceea a mai multor schimbari fizice care au loc in corpul tau. Printre cauzele posibile se numara:

-Gonadotropina corionica umana (hCG). Cunoscut si sub numele de hormonul sarcinii acesta este secretat doar in perioada de sarcina si este responsabil de pozitivarea testului de sarcina. Nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 72 de ore si va atinge un varf in a 11-a saptamana de sarcina, apoi acesta va cobora pe masura ce sarcina se va dezvolta. Nimeni nu stie cum hCG este unul dintre factorii care contribuie la disconfort in lunile de sarcina.

- Estrogenul: Nivelul acestui hormon creste la inceputul sarcinii. Acesta este produs de placenta, iar nivelul lui creste treptat pana la nastere.

- Sensibilitatea sporita la mirosuri. Nu este o noutate pentru o femeie gravida sa se simta coplesita de mirosul unor mancaruri. Anumite arome pot declansa instantaneu reflexul faringian (de voma). De aceea, se intampla frecvent ca anumite mancaruri pe care le tolerai inainte de sarcina acum sa iti provoace greata.

- O sensibilitate a stomacului. Tractul gastro-intestinal al unor femei este pur si simplu mai sensibil la schimbarile de la inceputul sarcinii. Sensibiliatatea stomacului apare in timpul sarcinii pentru ca sistemul digestiv functioneaza mult mai lent din cauza modificarilor hormonale. O alta cauza poate fi faptul ca dezvoltarea uterului determina impingerea stomacului.

Cum pot preveni greturile din timpul sarcinii?

- Ia mese mici, dar dese. In locul celor trei mese mari pe zi incearca sa mananci de sapte sau opt ori, dar fa-ti portii mai mici. In timpul meselor este necesar sa mesteci indelung alimentele. Mancand de mai multe ori pe zi nivelul glicemiei creste si ramane constant, astfel tu ai energie sa iti poti duce la capat treburile zilnice.

- Bea cantitati mici de lichide in timpul zilei pentru a evita deshidratarea.

- Evita alimentele si mirosurile care iti provoaca greata.

- Odineste-te! Fa tot ce iti sta in puteri pentru a fi odihnita, relaxata si evita stresul. Exercitiile fizice combat insomnia si te ajuta sa te simti bine.

- Bea limonada pentru a-ti calma greata. Lamaia este cunoscuta pentru efectul de a combate greata, asa ca foloseste-o si tu.

- Fa miscare! Facand sport in timpul celor noua luni de sarcina, copilul va avea un grad de inteligenta mai mare. Miscarea stimuleaza digestia si imbunatateste circulatia sangelui.

Evita mancarurile condimentate. Chiar daca iti plac mancarurile picante precum piperul, mancarea mexicana si toate produsele extrem de condimentate, acestea sunt contraindicate in sarcina pentru ca favorizeaza aparitia arsurilor stomacale, iar daca deja le ai, atunci le agraveaza.

Sfatul Qbebe: Daca ai febra insotita de greata, daca greata si varsaturile persista si in al doilea trimestru de sarcina, ar trebui sa te adresezi medicului in cel mai scurt timp, astfel incat sa previi complicatiile din timpul sarcinii.

Urmariti un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Intrebari la care medicul nutritionist ofera gravidelor raspunsuri:
1. Ce trucuri aveti pentru combaterea starilor de greata din timpul sarcinii?
2. Ce alimente fac minuni in inlaturarea greturilor?
3. De ce apare balonarea in timpul sarcinii?
4. Cum se poate combate cu succes starea de balonare a gravidei?

 

 

Articolul urmator
Nu vreau să devin mamă pentru că mi-e frică de grețurile matinale
Nu vreau să devin mamă pentru că mi-e frică de grețurile matinale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

    Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

    Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl...

    Structura anului școlar 2024-2025. Când sunt programate vacanțele și ce alte schimbări apar în sistemul de învățământ
    Structura anului școlar 2024-2025. Când sunt programate vacanțele și ce alte schimbări apar în sistemul de învățământ

    Începe școala! Ce modificări aduce acest nou an școlar, cum sunt structurate modulele, și mai ales, când iau copiii vacanțe? Află tot ce trebuie să știi despre acest nou...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    De ce apar petele roșii pe față?
    De ce apar petele roșii pe față?

    Petele roșii pe față sunt o problemă comună care poate afecta persoane de toate vârstele. Acestea pot varia în dimensiune, formă și severitate, fiind adesea un simptom al...

    Cumnata mea m-a obligat aproape să-mi țin nepotul în brațe, când eu am pierdut recent sarcina
    Cumnata mea m-a obligat aproape să-mi țin nepotul în brațe, când eu am pierdut recent sarcina

    Ce poate fi mai dureros pentru o mamă care și-a pierdut copilul nenăscut, decât să fie nevoită să țină în brațe un copil nou născut? Ce a fost în sufletul...

    © 2025 Qbebe